Dobrý Will Hunting

85%

Komentáře a recenze 26

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Dobrý film. Srovnání s čistou duší neberu. Čistá duše je podle mě o level výše. Tento příběh neurazí ale nenadchne. Prostě kluk, který měl drsné dětství a protlouká se životem a navíc je svérázný génius. Hlubokou myšlenku, či skvělé scény jsem ve filmu neobjevil, takže dobrých 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Pěkný film, jen co je pravda, ale nemohl jsem se zbavit pocitu, že už jsem ho viděl. Že se poučení a myšlenky v něm opakují. To je ale jediná vada na kráse jinak velmi slušného zážitku, ve kterém mě poprvé skutečně oslovil Robin Williams.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Ani se mi nechce věřit, že má tenhle film už 20 let. Pořád skvělé drama, které tou hollywoodskou pohádkou kolem vzniku (dva nej kámoši napíšou scénář a dostanou za něj oscara) získává punc ještě něčeho magičtějšího.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Film kombinuje v naprosto správných dávkách humor, romantiku a několik životních pravd, kterým vévodí ve strhujícím životním výkonu Robin Williams, který svého Oskara nezískal za zásluhy. Jeho postava psychoterapeuta je podle mého mínění jedna z nejlépe napsaných postav kinematografie posledních dvaceti, možná třiceti let. Momenty, kdy vypráví o své zesnulé ženě, nebo získává důvěru Matta Damona jsou špičkovou ukázkou filmového herectví a dokazují, jak širokého rejstříku byl tento geniální komik schopný. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Už to tady padlo mnohokrát, ale ten scénář je na dva tak mladé lidi prostě nevídaný. Dialogy mezi Mattem Damonem a Robinem Williamsem jsou prostě úžasné, úplně mě strhly a jednoduše jsem jim věřil. Snímek samotný mě sice neoslovil zase tak, jak jsem možná očekával, ale díky nádhernému soundtracku, hereckým výkonům (především Damon) a v neposlední řadě samotné myšlence si alespoň částečné místečko v mém srdci určitě zaslouží.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Byl jsem hloupý a až moc dlouho jsem čekal si tento snímek pustit. Po dlouhé době psychologické drama které mě konečně dostalo minimálně do kolen.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Perfektní, úsměvné i vážné.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
8
V pořadí moje druhé setkání s režisérem Gus Van Santem a vedle novějšího, remaku, Psycha je tohle jasně ikoničtější snímek, který není hoden zatracení.. Ono možná to bude i třeba tím, jak málo práce Gus Van Sant na filmu musel vynaložit.. Když oni si to celé už tak nějak odmakali Matt Damon a Ben Affleck, napsali spolu scénář na tělo a současně si to i odehráli, kdy navíc jak jsem se dočetl tak velká část scén byla hodně improvizovaná, kdy třeba Robin Williams si vyloženě několikrát dělal, co chtěl (viz. ikonické manželské prdění - což je jedna z vtipných scén snímku). Film jako takový na mě působí docela nepříjemně a postava samotného Willa Huntinga mě vytáčí.. V jeho aroganci a jednání s okolím je z něj vlastně nejméně sympatická postava příběhu, akorát že je rovnou hlavní hrdina. Co právě dělá film nějak výjimečným jsou další postavy, z nichž kraluje psychiatr Robin Williams, kterej se pro tyhle morální a pozitivní intelektuály narodil a i tady je jeho vousatý úsměv něco. Přestože si myslím, že i on má teda lepší role... Inu vlastně lehce průměrný snímek o jednom frajírkovi odnikud, který upoutá okolí svým intelektem. Akorát, že Will si myslí, že má dáno a to stačí. Jinak se chová jak exot.. Zdánlivě pohodovej snímek, který ale nepříjemně zobrazuje aroganci a neurvalost, a co především pohrdání (to je asi ústřední téma). P.S. Vtip o blowjobu je už navždy ikonickej! 75%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Kdybych někdy chtěl prorazit v Hollywoodu, tak bych buď doufal, že se mi podobný scénář podaří napsat, či mi někdo takový dá zrežírovat. To by bylo super, fakt že jo. Jenže, podařilo se to Affleckovi a Damonovi a mě nezbývá, než smeknout klobouk a tiše zatleskat. Tak moc věrně zachycený život nevyrovnaného člověka, který přes svojí genialitu nechápe významy věcí, kteří jiní chápou a berou jako samozřejmost jsem dlouho neviděl a zřejmě dlouho neuvidím. A pak je tu Robin Williams... Ani nedokážu slovy popsat, jak moc mě překvapil a jak moc byl lepší, než kdy jindy. Za to ovšem vděčí i scénáristům, kteří mu do úst vkládají moudra a Williams je podává tak letmým způsobem, aby nepůsobili kýčovitě a ani moc poučně. Všechno navíc vyprávěno volně a příjemně Van Santovou rukou, která vede přesně herce jakéhokoliv ražení (třeba i velmi dobře napsaná i zahraná role Stellana Skasgarda) a vy tak krom skvělých dialogů máte možnost si užít naprosto výborně castingem zvolené herce, kteří jsou ve svých rolí naprosto perfektní. A to jsem toho ještě dost nezmínil a přitom by si každá scéna zasloužila samostatný článek. Takže ano, zrodil se klenot kinematografie, kterých se urodí jen omezený počet za několik let. A jsem rád, že to je Dobrý Will Hunting a že jsem měl možnost ho vidět.
avenis
avenis
8 067 bodů
6
Nesdílím nadšení z tohoto filmu, protože mě nijak hlouběji neoslovil. Postava Willa je smutná a tragická, postava psychologa Seana zrovna tak. Pouze několik částí má pro mě vypovídací hodnotu. Seanův rozbor mezilidských vztahů a Wilovo shrnutí, proč by neměl pracovat pro vládu.