Vyvolávač deště

74%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 282 bodů
6
Dobře natočené soudní drama. Problém je snad jen v tom, že případ je předem vyhraný, všichni to víme, ale Coppola jako by nám chtěl tvrdit, že Damon může prohrát... Přestože by to určitě nemuselo být tak dlouhé, funguje to tak, jak má.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Týden před filmem jsem přečetl knížku a ta byla fantastická, protože Grisham samozřejmě. Film je ale fakt hodně dobrou adaptací. S luxusním obsazením a vynecháním pouze těch scén, které pro děj zas tak důležité nebyly. Tady scenárista fakt zazářil. 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Skvělá Grishamovka s režií F. F. Coppoly a produkcí Michaela Douglase. Myslím si, že tenhle film bude potřebovat hodně rehabilitovat, protože je velmi povedený a plný emocí. Právnické drama jak má být.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Filmy z právnického prostředí mě vždycky přitahovaly. Už jen proto, jakou práci musí dát je natočit a oslovit diváka především dlouhými výslechy a rozhovory v tiché soudní síni. S tím ale Coppola neměl absolutní problém, protože se mu dostal do ruky opravdu skvělý materiál o jednom začínajícím právníkovi a mladém chlapci, jemuž odmítla pojišťovna zaplatit za léčbu leukémie. A navíc se mu dostala pod ruku sebranka výborných herců v čele s Damonem, DeVitem, Voightem a také Mickey Rourkem, který opět potěší i v menší roli. A především je Coppola prvotřídní režisér, rozsáhlou právnickou bitvu rozehrává nejprve v pomalém tempu, načež v samotném závěru tvrdě sešlápne plyn a za pomoci všech hereckých exhibicí dofinišuje jen těsně za hranicí světového rekordu. Ten totiž pořád nesporně náleží Demmeho Philadephii a Schumacherovu Času zabíjet, kteří ve mně zanechali vzpomínky přeci jen trvalejšího rázu..
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Jeden z nejlepších režisérů minulého století a možná všech dob, který je podepsaný pod mafiánskou trilogií Kmotr, válečnou zpovědí z vietnamské války Apokalypsa, Francis Ford Coppola servíruje svůj poslední relevantní film.. Matt Damon coby Rudy, mladý neotesaný právník, vstupuje do prostředí velkých advokátních zvířat, kde si každý drží svoje lokty hodně vysoko, aby se před soudem utkal s velkou pojišťovnou a soudil ji za soustavné porušování svých institučních povinností.. Spor nezkušeného s těmi nejlepšími, kde je od začátku spravedlnost na straně Rudyho, ale tohle je Amerika, kde má právo na obhajobu před porotou každý. Souboj Davida s Goliášem, který v americkém soudním procesu vypadá pod všemi těmi námitkami, ovlivňováním poroty jako spor století.. Akorát, že v tomhle případě nastává problém, když totiž bojujete proti bezpráví a máte na straně spravedlnost, je celkem jasné, jak se soud bude ubírat, proto je tenhle spor vlastně předem vyhraný a od začátku postrádá nutný zápal.. Naštěstí ho ale podpírají skvěle obsazené soudní strany sporu coby neotesaný Matt Damon (podepřený sympatickým DeVitem) vs. arogantní Jon Voight, i proto je vlastně docela radost jejich řečnické přestřelky a právnické kličky sledovat.. I proto je tak děsná škoda, že kromě profesní tváře Rudyho v podobě soudního sporu příběh zkouší zachytit i jeho druhou tvář, tu osobní, v níž Rudy bojuje za ochranu své milé zlomené holčiny, která se snaží dostat ze spárů drakonického manžela, v níž se naneštěstí točíme někdy až moc a zbytečně tak na sebe poutá pozornost na úkor i tak moc nevyhroceného sporu.. Vyvolávač deště je fajn televizní osvěžení, ale nakonec mezi konkurencí dalších soudních dramat neatakuje ty nejvyšší kvality.. Americké procesní právo je fakt blbost jen do filmu! 70%
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
8
Řemeslně je to samozřejmě velmi dobré, protože Coppola a všichni herci odvádí rovněž dobrou práci. V rámci justičních / soudních dramat (což je jeden z mých nejoblíbenějších subžánrů) se však jedná o poněkud lehčí kousek. Mladiství a ideálů plný právník (Matt Damon) přišel k velkému případu hned, co dodělal práva a nyní žaluje pojišťovnu z podvodu na klientech - totiž oni chamtiví hlavouni firmy odmítali klientům hradit léčbu, na kterou měli nárok a jeden kluk, jehož jménem právník žaluje onu pojišťovnu, kvůli tomuto přístupu podlehne své nemoci. Každý ať posoudí sám, ale já viděl soudní/justiční dramata, jež mají za předmět zajímavější případy: Kdo Seje Vítr a náboženský fanatismus, Chicagský Tribunál a svár mezi establishmentem a kontra kulturou v šedesátých letech, Norimberský Proces o zločinech Třetí říše nebo Philadelphie o diskriminací lidí HIV pozitivních. Konflikt mezi pojišťovnou a obětí však diváka nevede ani motivu lidské hamižnosti a tak dále a Rainmaker tak nedosahuje potenciálu možného rozsahu svého obsahu. Postava té oběti pojišťovny také nedostala moc prostoru (prakticky skoro žádný) a divák si k němu tedy spíše nevytvoří vztah a bude mu jedno, jak to s ním dopadne. Samotný průběh soudu vyloženě strhující není a dle mého je vždy lepší, když scénárista vytvoří situaci, kdy soudce není nakloněn straně hrdiny, protože v případě vítezství navzdory nepřízni je zadostiučinění o tolik sladší. Rainmaker má situaci opačnou - soudce je hrdinovi nakloněn, ale úspěch stejně moc uspokojivý není, protože hlavouni firmu vytunelovali, aby nic nemuseli vyplatit. Nejzajímavější je tedy možná lightmotiv zaprodaných právníků (kterého se rovněž dotýká třeba i film ...a Spravedlnost pro všechny). Kéž by byl film více psychologický a stavěl hrdinu do situací, v nichž je tvrději zkoušen jeho mravní kredit. Ani tomu se však film moc nevěnuje - což je zvláštní říci, protože hrdinovu jsou nabízeny prachy, v obraně přizabije jednoho chlapa i zamlčí vraždu, ale do příběhu to moc nezasahuje. Film dále pracuje s tím, že hrdina si svou mravní integritu udržel. Myslím, že ten můj pocit vzešel i jistou lehkostí tohoto filmu, kterou však umožňuje i to, že hrdina nikdy není v pořádných úzkých a není tedy nouzí pokoušen. Snad získá titul, práci, parťáka, případ, bydlení i zájem holky.... Hrdinův monolog na konci filmu je však, dle mého uvážení, skvělý: "Každý právník někdy překročí hranici, kterou nechtěl překročit. Stává se to. A když ji překročíte mnohokrát, tak se navždy ztratí. Pak už nejste nic jiného než vtip o právnících. Jen další žralok v kalných vodách."
slord
slord
3 832 bodů
10
Coppola ukázal, že nepatrí do starého železa a natočil parádnu súdnu drámu. Postavy sú napísané super, celkové vyznenie filmu mi prišlo veľmi dobré, najviac ma bavil Matt Damon a hneď v závese Danny DeVito. Z filmu som mal pozitívne pocity a som rád, že som o videl. 9/10
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Klasické právnické drama ve stylu Davida a Goliáše. Hnusná pojišťovna a chudák umírající na leukémii. Trochu odbytá vedlejší story o mlácené manželce, která se nedovede odpoutat od manžela, co jí projevuje lásku o něco důrazněji než je zdrávo. Její rychlá proměna ve spokojeně zamilovanou snoubenku je z oblasti scifi. Závěr před porotou je úžasnou citovkou. A moc výchovný závěr. Proč ne, jen rozjezd mohl být maličko rychlejší.
navrc.007
navrc.007
189 bodů
9
Úžasný film se skvělým hereckým výkonem Mata Deamona :-)