Převozník

62%
Převozník
Převozník
Píše se rok 1870 a banda žoldnéřů právě vyloupila a vyplenila hornické městečko Buckskin. Vůdce bandy Remy a jeho přítel Marquette mají v úmyslu překročit řeku na prámu převozníka Travise a pak jej zapálit, aby za nimi do Mexika nemohlo vojsko, které je už jistě pronásleduje. Jenže Travis nehodlá přijít o prám a ani nechce, aby bylo ublíženo osadníkům. A proto je společně se svým přítelem Mountain Philem stále o krok napřed...



Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Zajímavý western s uhrančivým Lee Van Cleefem. Na jednu stranu je to na kulky bohatý western, který v tomto aspektu zbytečně tlačí na pilu. Na stranu druhou je to velmi poklidný psychologický kousek s napínavou, i když na první pohled možná jednoduchou zápletkou. Mě se film líbil. Nejsympatičtější je postava bodrého převozníkova kamaráda.
avenis
avenis
8 145 bodů
7
Celkem dobrá podívaná na zpocené a svalnaté tělo Lee Van Cleefa. Ostatně všichni chlapi drsného zrna jsou neustále zpocení, ale ženy a slušňáci jsou suší a mají vyšampónované vlasy. Tolik k chybám. Zbytek je docela obstojný a na western málo přihlouplý. Forrest Tucker vyčnívá svou přizozenou autoritou a skvěle se hodícím dabingem s úsměvnými texty. Spolu s John Davis Chandler v roli Faira osvěžují film svými výstupy, které si oba zjevně užívají.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6.5
I když střílečky a mrtvoly k westernu tak jaksi patří, v tomto westernu s českým názvem "Převozník" jich bylo na můj vkus až přehnaně mnoho. Jinak na mě film působil i dost nudně, scénář mi nepřipadal nijak extra zajímavý a režisér Gordon Douglas, který režíroval už ve 20. letech třeba Laurela a Hardyho, ani kameraman Gerard Perry Finnerman se rovněž nijak výrazně neprojevili. Film je místně omezen (s výjimkou úvodu) jen na okolí přívozu, který kvůli banditům není v provozu. Hlavní padouch Remy zabíjí kromě spousty nepřátel i svoje vlastní lidi, ale nikdo nic nenamítá. Údajně to má být schopný vůdce. Schopný co se zabíjení týče? Nevymyslí ani přeplavání řeky! Kladný hrdina Travis v podání Lee van Cleefa mě též neoslnil. Je to takový nenápadný převozník, který si hledí především svého voru. Zaujala mě docela hudba Dominica Frontiera, jinak takový průměrný, možná dokonce i lehce podprůměrný western.

Dodatečné informace

Původní název:
Barquero (více)
  • Převozník
  • USA Barquero
  • USA Los forajidos de Río Bravo
  • USA O Rio da Violência
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění