Sedm let v Tibetu

75%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8
Film založený na autobiografické knize rakouského horolezce, cestovatele a etnografa Heinricha Harrera Sedm let v Tibetu, která sice v době svého vydání v roce 1952 Harrerovi získala pozornost (byla postupně přeložena do 53 jazyků), ale na zfilmování čekala 45 let. Když se tak konečně stalo, Harrer by byl býval raději zůstal anonymní: kromě celosvětové proslulosti mu film na sklonku života přinesl i těžké životní komplikace zveřejněním jeho sympatií k nacistickému Německu ve 30. letech 20. století. V devadesátých letech, kdy už Hollywood propagoval přípravu filmové podoby knihy Sedm let v Tibetu, zveřejnil salzburský rozhlasový novinář Gerald Lehner v časopise Sterndokumenty z poválečných berlínských státních archivů - mj.žádost o uzavření manželství, kde Harrer uvedl, že se stal členem nacistické Sturmabteilung (SA)v roce 1933 a že vstoupil do SS v roce 1938. Při konfrontaci Harrer popřel členství v SA s vysvětlením, že dokument padělal se záměrem urychlit svou svatbu s Lotte Wegenerovou, dcerou významného nacistického geofyzika Alfreda Wegenera, před cestou do Himalájí (Lotte byla těhotná, což Herrer - narozdíl od filmové fikce - před výpravou věděl, přesto odcestoval). Ve své autobiografii Mein Leben (2002) proti své dehonestaci protestoval: "Byl to mladistvý oportunismus, ctižádost nebo slepé odhodlání vyniknout, dostat se dopředu, nestát stranou!" V době před anšlusem Rakouska bylo ovšem členství v nacistických organizacích trestné a Herrer je - podobně jako usměvavou fotografii celého alpského spolku s Adolfem Hitlerem v Breslau 1938 a Hitlerovu podporu následné výpravy do Himalájí - nikdy předtím nepřiznal ani uspokojivě nevysvětlil. Podobně oportunisticky se ovšem zachoval Hollywood: v roce 1997 tělesně i duševně zcela svěží Harrer (běžně cestoval, létal i lyžoval) nebyl pozván na premiéru filmu ani k jeho evropskému uvedení. Jako by ani neexistoval ... Zastání ovšem našel u svého nejdůležitějšího spojence: jeho celoživotní přítel, tibetský dalajláma, mu vyjádřil podporu a vzkázal, že pokud je jeho svědomí čisté, nemá se proč omlouvat. U příležitosti Harrerových 90. narozenin mu Dalajláma udělil vyznamenání Světlo pravdy za dlouholetou propagaci Tibetu a jeho práv. Heinrich Harrer zemřel 7. ledna 2006 v třiadevadesáti letech.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Moc pěkný dobrodružný snímek. Brad Pitt vynikající a jeho putování mě neskutečně bavilo. Romantický film z období války, který baví od první do poslední minuty. Je tam sice pár pomalejších pasáží, ale v tomto případě to má smysl. Pěkná kamera, vhodná hudba.. 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Velice působivý snímek, který uchvátí jak kvalitním scénářem, tak vizuálním nadhledem, úžasnou výpravou a nádhernou hudbou. Brad Pitt ve své době v nezvyklé roli a zhostil se ji velice dobře. Příběh sleduje dobrodružnou cestu rakouského horolezce Heinricha Harrera, který se svým přítelem Petrem Aufschneiterem chtěl dobýt vrchol jednoho z nejvyšších štítu Himalájí. Od zatčení kvůli vzniku světové války v Evropě, útěku ze zajateckého tábora do Tibetu, až po setkání s mladým Dalajlámou a napadení Tibetu Čínou. Příběh je odvyprávěn lehce a srozumitelně, nikam nespěchá a tudíž evokuje zážitek, který je podporován nádhernými záběry okolní krajiny a podmanivou hudbou. Dobrodružný životopisný snímek, který stojí za vidění a k hlubokému zamyšlení.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Tenhle film mám nějak tak rád i přes typově nevhodně obsazeného Pitta. Skvělý Williamsův soundtrack mě dostane vždy. Nemá to žádnou zvlášť velkou hodnotu, ale co...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Mezinárodní trhák a dodnes televizní trvalka popisuje příběh rakouského horolezce v podání Brada Pitta na jeho cestě za duchovním poznáním v úchvatném horském prostředí. Sice tímto filmem bylo jak Pittovi tak Annaudovi s definitivní platností zakázáno vstoupit na území Čínské lidové republiky, ale to už dávno neplatí. Na jistotu režírovaný film operuje se vším v čem je Annaud dobrý, totiž v prvoplánovém přímočaře mířeném sdělení na pozadí úchvatných scenérií.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Pěkné převyprávění skutečného životního příběhu muže, který odešel zdolat himalájský vrchol, ale nakonec se stal učitelem samotného Dalajlámy. Veškerá pozornost kamery padá výhradně na složitou Pittovu postavu, vše ostatní je tak nějak vedlejší a nedůležité. Bohužel největší slabinou snímku je právě znázornění Harrerovy proměny, která proběhne vlastně během jedné nebo dvou scén. Film určitě nezanechá žádný citový nebo myšlenkový dopad, ale mně se jednoduše líbil. Krásná příroda, cizí a mírumilovná kultura čelící chtě nechtě hrozbě války a příjemná atmosféra protkaná novým a zajímavým pohledem na svět.. Nebál bych se pustit si to znovu.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Parádní výprava a to co si prožil Brat Pitt než se usadil ve Lhase mu nezávidím. A dvě veliké války v jednom filmu, které mají na celkový příběh vliv se taky jen tak nevidí. Je to příjemnej a velmi dobře natočenej filmeček. 67%
kknk2
kknk2
2 949 bodů
8
Hezký příběh, který se jistě zavděčí širokému publiku. Sedm let v Tibetu nenudí a obejde se i bez patosu, jen úplný závěr mi připadá příliš idylický. Oceňuji vývoj hlavního hrdiny a téma, které si zaslouží pozornost. Vybízí k sebereflexi a zamyšlení. 75 %
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
7.5
Zůstává v úrovni vyprávění, osobní dozrávání postupuje civilně, netlačí na dramatickou strunu, ale ani není povrchní. Ona to dlouho byla pohodička, a Tibeťané byli tak odříznuti a přesvědčení o tom, že bez jejich souhlasu není možné narušit jejich prostor. Číňané je vyučili hodně rychle a drsně. Film se více soustřeďuje na dokumentaci událostí než na hluboké lidské drama, přičemž však obsahuje na správném místě stručné a vystižné zachycení těch klíčových momentů, aniž by byl zbytečně ukecaný.
Jana_cajovnice
18 bodů
7.5
Klasika, která ani po letech nenudí.