Sedm let v Tibetu

75%
Sedm let v Tibetu
Příběh dobrodružné cesty rakouského horolezce Heinricha Harrera, který se svým přítelem Petrem Aufschneiterem chtěl dobýt vrchol jednoho z nejvyšších štítu Himalájí - Nanga Parbatu. Po útěku ze zajateckého tábora prošel celými Himalájemi až do tajemného světa Tibetu, kde se stal učitelem mladého Dalajlámy. Mezi těmito dvěma lidmi z úplně odlišných světů se rozvinulo přátelství, které jim přineslo moudrost a pro Harrera znamenalo i hluboký vnitřní přerod. Film je založen na skutečných událostech.



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8
Film založený na autobiografické knize rakouského horolezce, cestovatele a etnografa Heinricha Harrera Sedm let v Tibetu, která sice v době svého vydání v roce 1952 Harrerovi získala pozornost (byla postupně přeložena do 53 jazyků), ale na zfilmování čekala 45 let. Když se tak konečně stalo, Harrer by byl býval raději zůstal anonymní: kromě celosvětové proslulosti mu film na sklonku života přinesl i těžké životní komplikace zveřejněním jeho sympatií k nacistickému Německu ve 30. letech 20. století. V devadesátých letech, kdy už Hollywood propagoval přípravu filmové podoby knihy Sedm let v Tibetu, zveřejnil salzburský rozhlasový novinář Gerald Lehner v časopise Sterndokumenty z poválečných berlínských státních archivů - mj.žádost o uzavření manželství, kde Harrer uvedl, že se stal členem nacistické Sturmabteilung (SA)v roce 1933 a že vstoupil do SS v roce 1938. Při konfrontaci Harrer popřel členství v SA s vysvětlením, že dokument padělal se záměrem urychlit svou svatbu s Lotte Wegenerovou, dcerou významného nacistického geofyzika Alfreda Wegenera, před cestou do Himalájí (Lotte byla těhotná, což Herrer - narozdíl od filmové fikce - před výpravou věděl, přesto odcestoval). Ve své autobiografii Mein Leben (2002) proti své dehonestaci protestoval: "Byl to mladistvý oportunismus, ctižádost nebo slepé odhodlání vyniknout, dostat se dopředu, nestát stranou!" V době před anšlusem Rakouska bylo ovšem členství v nacistických organizacích trestné a Herrer je - podobně jako usměvavou fotografii celého alpského spolku s Adolfem Hitlerem v Breslau 1938 a Hitlerovu podporu následné výpravy do Himalájí - nikdy předtím nepřiznal ani uspokojivě nevysvětlil. Podobně oportunisticky se ovšem zachoval Hollywood: v roce 1997 tělesně i duševně zcela svěží Harrer (běžně cestoval, létal i lyžoval) nebyl pozván na premiéru filmu ani k jeho evropskému uvedení. Jako by ani neexistoval ... Zastání ovšem našel u svého nejdůležitějšího spojence: jeho celoživotní přítel, tibetský dalajláma, mu vyjádřil podporu a vzkázal, že pokud je jeho svědomí čisté, nemá se proč omlouvat. U příležitosti Harrerových 90. narozenin mu Dalajláma udělil vyznamenání Světlo pravdy za dlouholetou propagaci Tibetu a jeho práv. Heinrich Harrer zemřel 7. ledna 2006 v třiadevadesáti letech.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Moc pěkný dobrodružný snímek. Brad Pitt vynikající a jeho putování mě neskutečně bavilo. Romantický film z období války, který baví od první do poslední minuty. Je tam sice pár pomalejších pasáží, ale v tomto případě to má smysl. Pěkná kamera, vhodná hudba.. 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Velice působivý snímek, který uchvátí jak kvalitním scénářem, tak vizuálním nadhledem, úžasnou výpravou a nádhernou hudbou. Brad Pitt ve své době v nezvyklé roli a zhostil se ji velice dobře. Příběh sleduje dobrodružnou cestu rakouského horolezce Heinricha Harrera, který se svým přítelem Petrem Aufschneiterem chtěl dobýt vrchol jednoho z nejvyšších štítu Himalájí. Od zatčení kvůli vzniku světové války v Evropě, útěku ze zajateckého tábora do Tibetu, až po setkání s mladým Dalajlámou a napadení Tibetu Čínou. Příběh je odvyprávěn lehce a srozumitelně, nikam nespěchá a tudíž evokuje zážitek, který je podporován nádhernými záběry okolní krajiny a podmanivou hudbou. Dobrodružný životopisný snímek, který stojí za vidění a k hlubokému zamyšlení.

Dodatečné informace

Původní název:
Seven Years in Tibet (více)
  • Velká Británie Sedm let v Tibetu
  • Velká Británie Seven Years in Tibet
  • Velká Británie Sedem rokov v Tibete
Premiéra v ČR:
5. 2. 1998
Země původu:
Velká Británie, USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch