Hodiny

80%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Symbolika uplývajícího času je společná, ale každé ze tří žen v rozmezí osmdesáti let odtikává jiný životní mezník: maniodepresivní Virginia Woolfová (skvělá a výborně namaskovaná Nicol Kidmanová) tvoří v duševních mukách knihu, která je útěchou pro v osamocenosti nešťastnou těhotnou zelenou vdovu Lauru (Julianne Moore). Nešťastná je i vydavatelka Clarissa (Meryl Streep) ve své lásce k homosexuálovi Richardovi, který umírá na AIDS. Odstínění různých valérů bolesti je prokresleno velmi jemně, bolestný prožitek velice uvěřitelný.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
5
Když jsem viděl 83%, tak jsem se na film těšil a z tohoto pohledu jsem zklamaný. Mám rád i dramata, ale toto mi nepřišlo tak skvostné. Herecky skvěle obsazená hlavní trojice, ale já se velkou část filmu popravdě nudil. Hodiny mi sebraly dvě hodiny a po shlédnutí je to pro mě jen nadprůměrná záležitost.
  • Herecké výkony tří dam v hlavních rolích.
  • 50% nuda.
  • Příběh není úplně strhující.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Filmové Hodiny, stejně jako knižní předloha, nesmí být nazírány dnešní (2019) optikou - jde o svědectví pozdních 90. let, jde o film ze stejného těsta jako Americká krása. Dekonstrukce nukleární rodiny, pocit osobního nenaplnění, revolty, příznaky třetí vlny feminismu a legitimizace LGBT komunity jako něčeho, co se může konečně objevovat v mainstreamových dramatech jako pozitivní věc. Z dnešního pohledu je na Hodinách cosi polovičatého, snobského, midcultového - ale ve své době hrály důležitou roli a jako dokonalý akademický film dosvědčující společenskou náladu jsou... holt dokonalé. Byť k nim jde vznášet řadu výhrad. Zvlášť když ty tři roky, které dělí film od předlohy, vydají za století vzhledem k prudké změně paradigmatu, jakým si americká společnost prošla v roce 2001 - Filmové Hodiny přišly do jiného světa, než v jakém byla napsána kniha. Nakonec ale necítím potřebu je proto odepsat.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Pro mě bohužel jasný případ filmu, který si hraje na obrovské umění, a přitom je nudný a nezáživný až hanba. Opravdu jediné, co mě v tom úmorném záplavu nudy výrazněji zaujalo, byla krásná hudba a excelentní herecké výkony všech přítomných- snad vyjma Nicole Kidman, která sice zahrála svou těžkou roli výborně, ale po vydatné práci maskérů vypadala zkrátka tak škaredě, že jsem neměl tu sílu se na ni soustavně dívat. Nakonec ale všechny zářící dámy ještě zastínil naprosto úchvatný Ed Harris, který se svým výkonem jen přidal na seznam "The Oscar should have went to..". Možná by to chtělo ještě jedno shlédnutí, abych to celé dokázal vstřebat, ale k tomu popravdě asi nikdy nenajdu odvahu.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
6
Spojení těchto tří poměrně odlišných žen skrze jednu knihu je za mě naprosto geniální nápad! Herecké výkony jsou řádně strhující.. Ale tady moje chvála končí. Nešlo, prostě nešlo mi se do toho dostat. Tenhle film není pro mě, depresivní a krajně feministické. Dostal jsem tu "výhodu", že jsem měl možnost to probrat s vícero diváky, kteří to se mnou současně sledovali, ale i pak jsem se cítil asi ještě hůř. Divný a zase divný! Ve výsledku mě to nechává chladným a znuděným. 55%
avenis
avenis
8 056 bodů
10
Nikdy mě nepřestane bavit ta mistrná provázanost jednotlivých postav napříč stoletím. A nikdy mě nepřestane dojímat jejich bolest v srdcích. Všechny tři hlavní představitelky si plně zaslouží ta získaná ocenění. Rozhodně je to film, na který musí být nálada a klid.
jirka26
6 288 bodů
9
Mám rád Daldryho filmu, pro tak jak dokáže skěle vést herce.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
10
Skoro všechno podstatné už napsali jiní, skvělé herecké výkony, kamera, střih, režie, emocionální hloubka všech tří příběhů... Prostě paráda. Netroufám si říct, který byl asi nejlepší, snad jenom část Julianne Moorové byla o tolik depresivnější a s "divnější" atmosférou, že mě vždy pohltila nejvíc. Celý film ale diváka přiková do křesla na celé dvě hodiny. Jinak si ale neodpustím jednu poznámku - scéna nedlouho před koncem s Edem Harrisem (úžasný výkon!) a Meryl Streepovou (ti, kteří viděli, jistě vědí, kterou myslím, ti, co ne, nechť se podívají sami) je jedna z emocionálně nejsilnějších a přitom nejnenucenějších chvil, jaké jsem KDY ve filmu viděl. Zkrátka absolutní nádhera, která vyrazí dech. Celkově 95%.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
8
Fakt to byla Nicole Kidman? :) Už si nepamatuju přesně, ale hodinu jsem na to čuměl jak Dežo na internet. Totálně jsem to nepobíral. Přibližně po tý hodině mi to začalo docházet a musim říct, že mi postupně padala čelist. Asi 3 minuty před koncem byla moje brada zaparkována u sousedů o dvě patra níže, protože jsem konečně pochopil celý smysl filmu. Jestli to někdo pochopil mnohem dřív než já, tak ho lituju, protože já si díky tomu tento film dokonale vychutnal až do konce. 70%
czech-movie
1 476 bodů
10
Film se velice povedl, veškerá symbolika byla vkusně pravena do celého filmu a herecké výkony všech hlavních hrdinek byly dokonalé. Nemohu ještě opomenout i výkon herce S. Dillanea.