Ohnivé oči

60%
Ohnivé oči
Plakát traileru

Drew Barrymore v něm ztvárnila Charlie McGee, malou dcerku Andrewa a Vicky McGeeových, kteří se kdysi jako pokusní králíci zúčastnili přísně tajného experimentu. To bylo ještě na univerzitě; při experimentu se seznámili, pak se vzali a nyní spolu mají devítiletou holčičku. V důsledku pokusu na svých rodičích získala malá Charlie nezáviděníhodnou schopnost rozdělat oheň pouze tím, že na něj myslí. Proto začne nebezpečnou Charlie sledovat jedna tajná vládní organizace, která chce její schopnosti využít pro hanebné účely.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
7.5
Stephen King a další jeho zfilmovaný román, dnes již s nostalgickou příchutí. Jeho styl je znát a vlastně se dá říct, že je dějovou šablonou hodně podobný staršímu snímku Briana De Palmy „Carrie“ (1976). Poklidně se vypráví příběh s pomalejším vývojem, aby ve finále nastalo peklo. Takže vzniká otázka, proč se tento snímek jednoduše nejmenuje „Charlie“. Společného mají oba snímky skutečně hodně. Tento nepřekvapujíc na růžích ustláno také zrovna neměl, ale nedá se říct, že byl zase až tak hrozný. Nakonec, o tzv. psychokinetické horory byly, vedle paranormálních jevů, poměrně zájem, a tak byl tímto filmový trh v osmdesátkách nabitý. Což znamenalo, že k porovnávání toho bylo dost, a tak to dopadlo, jak to dopadlo. Začátek příběhu je urychlen formou retrospektivy k vysvětlení, co se vlastně stalo, a potom už se vypráví jednoduchý děj, ve finále končící hodně dramaticky. V tom je ale asi to největší jádro problému, neboť se tak jedná o dějovou linku téměř vyvolávající dojem tvůrčího umělého natahování. Na nějaké retrospektivy se mělo vykašlat a dané obeznámení normálně zakomponovat do děje. Příběh by tak mohl být daleko plnohodnotnější a dramaticky snad i zajímavější. Drew Barrymore, v hlavní roli, měla za sebou úspěšný Spielbergův snímek „E. T. - Mimozemšťan“ (1982), kde výtečně zazářila a neoddiskutovatelně září i v tomto snímku. Její holčičí přirozenost je uvěřitelná, a to i v takovéto, už o něco, náročnější roli. I ten vzájemný vztah dcery s otcem je bez chybičky a tak nelze na samém konci Charlie, právě s tváří Drew, nefandit. Ano, filmová nostalgie, jak vyšitá, ale své kouzlo to i tak má. I během sledování může být někomu poměrně horko.
avenis
avenis
8 061 bodů
5
Vím, že zfilmovat knihu je vždy oříšek, ale tato verze je taková nějaká divná. Určitě hraje roli rok zfilmování, ale i přes všechnu toleranci k ohnivým trikům, nemohu být nadšeně plesajícím a spokojeně přikyvujícím divákem. Určitě mi nejvíc kazil vnímání děje ten pitomý, v té době moderní a "cool" styl hudby. Chtělo to něco dramatičtějšího a ne tuhle syntetizátorovou náladovku. Drew báječná. (4.2.2021)
Zlobert
Zlobert
3 155 bodů
6
Do půlky docela zábavná sci-fi hororová jednohubka s Drew a jejím pohledným taťkou. Zábavná ve smyslu, že to není dobré ale pacing je natolik rychlý, že vás to nezačne nudit. Jakmile se ale děj přesune do ústavu a do děje se začne míchat podivná ''pedofilní'' linka, vše se zpomalí a veškeré kouzlo jde do háje. Samotná akční finále díky tomu odzíváte.

Dodatečné informace

Původní název:
Charlie (více)
  • USA Ohnivé oči
  • USA Charlie
  • USA Der Feuerteufel
  • USA Eldfödd
  • USA Fenomeni paranormali incontrollabili
  • USA Firestarter
  • USA Ojos de fuego
  • USA Podpaľačka
  • USA Podpalaczka
  • USA Tepki
  • USA Tulessa syntynyt
Země původu:
USA
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
17,08 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění