Horizont události

69%

Komentáře a recenze 28

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Horizont události je pro mne jedním z nejlepších sci-fi hororů všech dob a nejspíš i nejlepším filmem W.S. Andersona. Na svou dobu má snímek skvělé speciální efekty a masky od čehož se odvíjí i slušná porce gore. Atmosféra je tísnivá a napětí by se dalo krájet. Psychárna jako vyšitá. Nechápu,že dnes už takový kvalitní snímek nikdo natočit nedokáže.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Neškodné béčko se slušnou atmosférou, které možná mohlo přinést něco víc, ale rozhodně se nemusí extra stydět. Svůj cíl splňuje obstojně a pokud narazí na správného člověka, může udělat i radost.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Tenhle film je pro Hollywood tak něco netypického, že se naprosto nedivím, že si získal kultovní proslulost. Kombinace space opery a satanistického horroru je samozřejmě naprosto béčková, ostatně Anderson to ani jinak neumí, ale z nějakého záhadného důvodu má ten film slušnou atmosféru.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Pro tenhle film mám tak trochu slabost. Rozhodně je na tom krásně vidět, že Anderson je velice kvalitní filmař, a třeba první třetina se může beze strachu srovnávat s těmi nejlepšími sci-fi horory. I když zrovna to beze strachu tady není úplně na místě. Z dusné atmosféry totiž celou dobu strach přímo sálá, a byť se film postupně přehoupne na ryze akční kolej, nepříjemný pocit v podbříšku přetrvává pořád. Dalšími velkými plusy jsou pak jednoznačně speciální efekty ruku v ruce s ponurým prostředím obrovské (opuštěné?) lodi, režisérův cit pro tu správnou dávku násilí a samozřejmě také herci. O Fishburneovi jsem už dlouho věděl, že je to sakra frajer, ale Sam Neill ho tady dokonale strčil do kapsy a jeho záporák podpořený i vynikajícím dabingem Pavla Soukupa byl opravdu nezapomenutelný a děsivý. Kdyby se takhle kvalitních béček točilo více, rozhodně bych se neurazil.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8
V rámci žánru jde o perfektní dílko. Tomuto filmu nelze nic vytknout až na jeden detail co mě trochu překvapil. Ke konci filmu je rozbito okno a lidé uvnitř lodi v klidu dýchají, na rozdíl od mladého co uvízl v komoře a jakmile se dostal ven, ihned zvracel krev. Divné. Dobře se na tento film koukalo.
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
7
Po obrovském finančním úspěchu předchozího celovečerního snímku Paula W.S. Andersona, kterou byla kultovní a mnou oblíbená filmová adaptace legendární hry Mortal Kombat, se od Andersona čekaly velké věci, a tak nebyl problém ho dostat k režii zajímavějšího, finančně náročnějšího a nakonec i ambicióznějšího filmového projektu. A právě tím luxusnějším a zlomovým filmem, který Andersona vystřelí výš, měl být právě Horizont událostí.. Už prozradím, že to tak úplně nevyšlo a finančně projekt propadl, což pak ještě dorazila režisérova následující televizní účast a úspěchem se konečně stal až další nakonec kultovní film Resident Evil. Ale zpět k tomuto snímku.. Horizont událostí si režisér vybral namísto jiného projektu, který ho tolik neoslovil, naneštěstí jím byli první X-meni, kteří následně proslavili každého, kdo se jen mihnul na place.. Ano, možná šlo o chybu, ale Anderson měl větší ambice a věřil si na sci-fi, z něhož cítil potenciál stát, že by po letech mohl stát vedle legendárního Vetřelce. No pýcha předchází pád, a tady své schopnosti tvůrce vysoce přecenil... Horizont událostí je trošku podvod, jelikož když si vezmete termín "horizont událostí" v kontextu sci-fi už okamžitě máte nějakou asociaci, co by Vás asi mohlo čekat, ale tomuhle jevu se snímek obloukem vyhýbá... Ve snaze přiblížit se právě Vetřelci můžeme na filmu vidět několik podobně laděných snah, které ale ve výsledku tak prodány nejsou.. Taktéž se jedná o sci-fi horor, ale třeba tam jde Ridley Scott vsadil na praktické efekty, tady už se pracuje s digitálním obrazem a to teda nepříliš vděčně.. Prakticky celá první třetina, kde se seznamujete s postavami a spíše si opakujete podobné vesmírné kratochvíle, jako v již zmíněném Vetřelci, anebo jako v podobně slavné Vesmírné Odyssei.. A i když to pořád samozřejmě není srovnatelné, jelikož nikdo z posádky není Keir Dullea a už vůbec ne Sigurney Weaver, stále jsem se bavil a užíval si ten nevědomý stav, než budou muset hrdinové postoupit k nějakému řešení zápletky.. Jenže pak přijde kámen úrazu celého filmu, tedy scénář Philipa Eisnera, který si vybral skvělé zasazení, ale vůbec nevěděl, co dál.. Takže s postupně plynoucí stopáží klesá kvalitativně i celý film. Po celou dobu se snaží diváka přesvědčit, že všichni vědí, kam směřujeme, sem tam to proloží nějakým chytrým nápadem, ale jak roste originalita, až nakonec se musí začít zápletka rozuzlovat, přestává Horizont událostí dávat smysl a zásadně ztrácí šmrnc... A i když se mě po dokoukání zmocňuje pachuť a pocit promrhaného potenciálu (na který ale Anderson zkrátka od začátku neměl), stejně jelikož je podobně laděných vesmírně-mysteriózních dramat tak málo, neměla by slabší finální třetina nikoho odradit a třeba ji nakonec pochopíte srozumitelněji.. 70%
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
R-kový horror s techno hudbou. Takéto béčka dokázal točiť jedine Anderson.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
paul ws anderson po tomto filme sa pravdepodobe podrobil lobotomii lebo si nedokazem vysvetlit ako po inak slusnom mortal kombate a hlavne po event horizon klesol tak hlboko a splodil zoldaka (nedokazal som to dopozerat do konca, lebo to bola neeeeskutocna nuda), resident evil (ktory nie je az tak hrozny ale mne ako fanuskovi povodnej hry sa zda az prilis teenager friendly a taky neskodny) a hlavne avp ktorym si to u mna totalne dosral (nielen vyslednym filmom ale roznymi vyhlaseniami aky je expert an historiu tychto dvoch gigantov filmoveho platna). o to bolo prijemnejsie prekvapenie zhliadnut event horizon! nieze by islo o nejake objavne dielo plne niecoho predtym nikdy nevideneho ale ide o prijemnu temnu zabavu ktora sa nebrani hektolitrom krvi a detailnym zaberom roznych nechutnosti. anderson mal aj stastie pre skladatela hudby tj michaela kamena ktora dopomaha skvelej atmosfere (a do jeho filmov sa hodi viac ako metalove soundtracky v ktorych sa anderson vyziva vo svojich ostatnych filmoch). treba pochvalit aj vyber hercov ktory sa vam (narozdiel napriklad od avp) hned vryju do pamati a su vam sympaticky a na ich osude vam zalezi (mna si ziskal hlavne jason isaacs). suma summarum ide o velmi slusny scifi horor a pravdepodobne najlepsi film paula ws andersona!!!
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8.5
Ukázková atmosféra, skvělé efekty, sugestivní hudební doprovod, velmi solidní herecké výkony a výtečné kulisy. Avšak také béčkově laděný scénář. Škoda, že se nakonec rozhodlo o zkrácení filmu. Už v této podobě je totiž Horizont události zatraceně působivý kus filmařiny (od klasického Vetřelce možná nejlepší na dané téma)...
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Horizont události je filmem, který Vám rozhodně utkví v paměti a jentak nezapadne. Atmosféra je jedinečná a strach z neznámého a něčeho co nás převyšuje a nerozumíme tomu je tu brilantně rozvinut, připočtu-li výborný herecký výkon Sama Neilla, jedná se opravdu o netradiční filmový zážitek. Onen strach pramění také z toho, že cosi je s námi schopno manipulovat, přes naše potlačené strachy a emoce, přičemž nám to narušuje naši pracně vykonstruovanou fiktivní identitu. A aby byl zřejmý kontrast a změny ve vnímání při prvním a druhém shlédnutí nechávám zde i svůj původní komentář. Je zajímavé jak se vnímání stejného filmu postupem času proměňuje a nikdy není stejné, pokud se tedy nejedná o vyloženou tupárnu, která v nás nic nejitří a je okoukaná již při prvním shlédnutí, tam si toho rozdílu nemusíme ani všimnout, ale kde film jitří něco v nás je to více než patrné. (Jeden z nejmagorštějších filmů, které jsem kdy viděl a vůbec nevím jak to hodnotit. Ten převrácený strach z něčeho neznámého je čirý nesmysl, vždyť bez lidí je ta loď v klidu a míru, tak o jakém absolutním zlu je řeč. Co by kdo natočil asi za zlo na prázdné lodi bez lidí, jen klid a mír :-). Film vlastně evokuje strach z něčeho, co je naší záchranou jako lidského jedince a to objevení jádra, černé díry sami v sobě a to že to vyvolává strach je přirozená reakce, jíž jsme ale tvůrci mi sami.)