Osudový dotek

84%

Komentáře a recenze 30

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
Ten kdo říká,že je Ashton Kutcher špatný herec,tak nejspíš neviděl tento snímek kde podle mne předvedl vynikající výkon. Snímek má vynikající atmosféru a hlavně skvělý scénář,který je doslova lahůdka. Velmi silný snímek,který cestování v čase povznesl do jiné úrovně.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9.5
Tyhle filmy mám rád. Osudový dotek téma efektu motýlích křídel ve filmu, povýšil do nebeských výšin. Tomuto snímku se nedám příliš vytknout. Děj je propracovaný, vše funguje jak má a konec má smysl a vyrazí Vám dech. PRvky téměř hororové mi ve filmu nevadí a dokreslují atmosféru. Perfektní..95%..krůček k dokonalosti.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Director's cut. Další příběh nabízející novou variantu na téma časového paradoxu. Ano, opět tu máme cestování v čase ve snaze měnit špatné období k lepšímu, které se však očekávaně poněkud vymkne kontrole. Složité dětství hlavní postavy Evana mu dalo do vínku psát si deník, jehož texty určitého období ho dokáží přenést do dob dávno minulých, aby se právě mohl pokusit špatné věci obrátit v ty dobré. Schopnost se neobvyklým způsobem pohybovat časem bez vědeckého vysvětlení a s rozporem se sebemenší logikou není v takovýchto příbězích nic neobvyklého. Evan dokáže měnit události pouze se týkající jeho a v podstatě kolikrát chce. Vliv na další události s tím spojených se však už nikdo nezabývá. Zajímavostí je, že se tvůrci zaměřili převážně na temné stránky lidstva, jako jsou sebevraždy, drogové závislosti, prostituce, znásilnění, pedofilie, mrzačení, sebevraždy, násilné vraždy, rakovina a mnoho dalšího, což v takovém množství spíše vede ke zmatku myšlenek zabývající se filozofickým aspektem lidských důsledků. Přesto celý příběh dává jasně najevo, že měnit určitá odvětví minulosti není zrovna žádná legrace a že to může mít až dalekosáhlé následky. Jako sci-fi drama však námět, který by se hodil i na obsáhlý seriál, není natočen špatně. Mohl být sice kladen o něco větší důraz na napětí, ale i tak diváckou pozornost dokáže upoutat. Takže proč měnit minulost, aby ovlivnila budoucnost? Aby se onen jedinec dostal do lepšího světa, který by ho učinil bohatým, slavným a hlavně šťastným? Ne, kvůli tomu, aby byla láska jeho života šťastná. Takže projde několikrát nepředvídatelným životním peklem, aby po několika pokusech nakonec uviděl pouze jednu alternativu, která je logická, stejně jako bolestivá. Původní myšlenka zakončení celého dějství prý byla tak děsivá, že nakonec do výsledného filmu nebyla použita, ale i tak to vypadá hrůzostrašně. Zahrávat si s časem holt není taková legrace, jak by si mnohý mohl představovat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Důstojný thriller pro teenagery, což je žánr, který sice nikdy nebude prvotřídní, tím spíš ale musíme ocenit ty případy, kdy se něco hodně povede.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Kdysi (2005) byl tohle film do topky a dnes už jsem měl problém dokoukat tuhle scénaristickou onanii do konce. Z nostalgie ještě dám 6/10, ale mám pocit, že při dalším zhlédnutí už by to bylo zase méně..
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Geniální základní myšlenka je utopena v ne příliš ideálních hereckých výkonech (i když zde Kutcher předvádí vrcholný výkon své kariéry), přílišné někdy až otravné snaze diváka emočně zasáhnout co nejvíc to jde a celkově nejen v nevyužitém potenciálu ale i v několika ne úplně ideálních scenáristických rozhodnutí. Ze všech možných čtyřech konců mě vlastně neuspokojil žádný, přesto bych ale asi nejradši zvolil ten z kinoverze a tedy ten s bravurním songem od Oasis. Všemi vychvalovaný Director's Cut ending mi ale naopak přijde totálně mimo....
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
10
Jednou za čas si objevím film, kterého se nemůžu nabažit, pustím si ho v krátkém časovém období třeba desetkrát a pořád jsem z něho stejně odstřelený.. A jedním z takových diváckých zážitků mi byl před lety i právě Osudový dotek. Duo prakticky neznámých tvůrců se rozhodlo, že značka Nezvratný osud jim nestačí a vyrukovali se svým nápadem, který představili světu, sklidili úspěch a zase se po nich slehla zem... Životopisný příběh o klukovi, který trpí výpadky paměti, a proto si od mala píše deníky, kam si zapisuje každý svůj den, když následně zjistí, že jejich zpětným pročítáním se může do svojí minulosti zase vrátit.. A tady přichází nejgeniálnější pojetí cestování časem v možná celé historii filmu! Pouze po vlastní ose a vy jako jediní nositelé původní minulosti následně obdržíte bolestiví kopanec v podobě "efektu motýlích křídel", který v zdejším provedení je svou efektností tak cool.. V hlavní roli mnou nepříliš oblíbený Ashton Kučera jako Evan, jehož arogantní pojetí svých rolí mě nepřestává urážet, který ale tady předvádí výkon, se nímž si ho chci navždy pojit! Příběh o osudové lásce, za níž je hlavní hrdina ochotný obětovat celý svůj současný život... Každý posun v čase ho přibližuje k jeho sobeckému cíli, ale současně si pokaždé vyžádá cenu, kterou není Evan ochotný zaplatit. Jenže ve svojí vytrvalosti je zas a znovu odhodlán vyzkoušet jinou verzi budoucnosti, bez ohledu na přepych jaký mu ta současná nabízí, s nadějí, že tentokrát by to mohlo vyjít... Elegantní podívaná, která ve mně zůstává napořád a i když ve svojí romantické lince jde někdy o klišé, tak pokaždé se projeví krásně lidským způsobem. Někdy je varianta přítomnosti nepříjemná, že si přejete, aby už to skončilo a šlo se jinam, jindy hodí hlavnímu hrdinovi pod nohy tak velký klacek, že nevěříte, jak ho ještě dokáže překonat, ale v každém případě mě nejen baví onu verzi sledovat, nemůžu se dočkat, co se nám ukáže příště.. Filmový masterpiece, který mě hladí po duši a pokaždé jde o intenzivní zážitek, ke které si i v budoucnu chci zase vrátit, protože Butterfly Effect (český překlad je omyl) mě nepřestává fascinovat. 100%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Neskutečně precizně budovaná psychologie, která zachází čím dál víc do nefalšovaného extrému, až vyvrcholí v jednom z nejzajímavějších konců vůbec. Režijně a scenáristicky jde o vydařenou práci, které nesráží nohy ani ne moc kvalitní herci. Zajímavý nápad uchopení teorie chaosu, jenž neustálým gradováním přinutí diváka být maximálně pozorným a ani na chvíli od toho neopustit. Dobrá práce. EDIT: Právě jsem zjistil, že konec, který jsem viděl, byl ve skutečnosti z režisérské verze, což je velmi zajímavé zjištění, po skoro 2 letech :D Jinak viděny všechny konce a ten režisérský, který jsem viděl prve, je dle mého nejlepší.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Originální snímek, který je zčásti teenage dramatem a sci-fi s prvky cestováním v čase, což je rozhodně jeden z nejlepších prvků ve sci-fi žánru. Navíc celkem dobře hrající Ashton Kutcher, který se s vé první vážnější role chopil více než skvěle, k tomu krásná Amy Smart, zajímavej O.S.T., a plno časových smyček a snahy o zlepšení budoucnosti tím, že se změní minulost, no prostě bomba. Jedině za 5, protože jde o skvělý sci-fi zážitek a také velmi originální se skvělým koncem.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
8.5
Tohle bude asi jeden z těch původních mysteriózních filmů, které za něco stály. Pamatuji si, že když jsem to viděl poprvé, tak jsem z toho byl úplně u vytržení, protože jsem před tím nic podobného neviděl. Pokračování už se už jenom přiživují.