Jak se Franta naučil bát

65%
Jak se Franta naučil bát
Jak se Franta naučil bát

Dva dřevorubci si krátí dlouhou chvíli strašením pocestných. Chasník Franta se jim vysměje a přizná, že se ani bát neumí. Rád by pocit strachu poznal. Dřevorubci ho proto pošlou do mlýna, kde prý straší. Franta chce ve mlýně přenocovat. Ani mlynář, který se ze mlýna právě vystěhoval, he nemůže odradit. Frantovi se líbí jeho dcera Verunka a slíbí, že strašidla ze mlýna vyžene. Verunka za Frantou večer příjdea dá mu škapulíř, který ho má chránit. V noci začnou ve mlýně strašit dva duchové, ale nebojácný Franta ji ještě zatleská. Když se pak strašidla chystají odlétnout oknem, Franta jedno z nich chytí. To mu pak za svobodu slibuje peníze, ukryté ve sklepě. Duchové se přiznají, že jsou zakletí mlynáři a že kdysi okrádali lidi. Nyní za trest musí strašit. Franta zbaví duchy kletby, když jim dá přivonět ke škapulíři. Peníze s dopisem na rozloučenou nechá mlynáři, aby je rozdal chudým. Pak běží dřevorubcům vyprávět, jak duchy zahnal a přizná, že s mlýna odešel, protože měl strach, že ho Verunka nebude chtít. Když si ale uvědomí, že dosud neznámý pocit strachu právě zažil, spěchá za Verunkou. Najde ji uplakanou a ví, že už se bát nemusí.




Pete69
Pete69
29 308 bodů
6
Film mě příliš nenadchl, Josef Kemr a František Filipovský jsou perfektní, ale na půdě natočený film prostě nefunguje jak má. Není to katastrofa, ale více než 60% dát nemohu.
kawa
3 388 bodů
8
Film je třeba brát do kontextu s O medvědu Ondřejovi jako dvojfilm. Zajímavý je především pro 2 komické strašidla (Josef Kemr a František Filipovský), kteří si po ztrátě pírka musí předávat mezi sebou 1 hlavu. Ladislav Trojan je v roli chasníka toporný. Děvečku hrála Jana Andrsová.
Petr Kocfelda
Petr Kocfelda
2 919 bodů
6
Dobré výkony herců,zvláště pana Kemra a Filipovského.Hráli zde 2 strašidla.Jsou zde nadprůměrné výkony,ale jiné pohádky jsou známější,než tato krátká pohádka z 50.let.

Dodatečné informace

Původní název:
Jak se Franta naucil bát (více)
  • Československo Jak se Franta naučil bát
  • Československo Jak se Franta naucil bát
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění