Crash

78%

Komentáře a recenze 21

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8.5
Více než jakýkoliv jiný film mi Crash připomíná svým stylem vyprávění 21 gramů. Tohle rozhodně není výtka,protože mám rád filmy kde se proplétají lidské osudy a chování jedné má nějaký dopad na ty další. Velmi silné drama,který mne ještě dlouho po projekci nenechal v klidu. Nejvíce mne překvapilo,že Paul Haggis stojí i za scénářem k seriálu Walker Texas. Docela solidní rozdíl v kvalitě.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
10
Dokonalý spletenc lidských příběhů , který vyvrcholí v mistrovské dílo. Když jsem viděl film poprvé vyrazil mi dech, jako málokterý snímek. Příběhy lidí různých ras na kterých mě mrzí snad jen to, že nakonec je vždy největší padouch běloch.. a tento trend mě děsí... K filmu jako takovému, neuvěřitelný scénář hodný Oscara, perfektně zvolená hudba. Příběh mě doslova přikoval do křesla. 100% si u mě moc filmů nevysloužilo - tento ano.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Působivý tah na branku. Někomu stačí, někomu ne. Oscarová vyhypeovanost tomu škodí, ale to nevadí zas tak moc.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Během 36 hodin se protnou osudy celé řady lidí, během kterých si vymění a uvědomí své role osoby různých postavení a pleti. Jednání každého z nich je však subjektivní a hluboce lidské. Novopečený režisér a mimořádně úspěšný scenárista Paul Haggis natočil složitou mozaiku vztahů, které pevně jistí svým chytře vymyšleným scénářem, který se velmi specificky vyjadřuje k tak závažnému tématu jakým je rasismus v USA. Díky účinkování celé plejády hvězd, které zde dokazují, že i přes nablýskané limuzíny získané leckdy v podprůměrných komerčních balastech dovedou zahrát i herecky velmi vděčné party. Z hereckého ansámblu byl na Oskara nakonec nominován pouze Matt Dillon, který ve filmu ztvárňuje rasistického policistu, který ovšem není zdaleka tak černobílý jak se na první pohled zdá. Film je ve své působivosti velmi silný, obrazově výrazně neexhibuje, přesto plyne svým vlastním velmi přijatelným tempem a ve výsledku zanechá zhruba takovou stopu jako tématicky spřízněný Grand Canyon nebo formálně podobná Magnólie. Film byl v amerických kinech přijat jak kritikou tak diváky. V České republice neprávem zapadl díky odpudivě odfláklé péči distributora, který se oháněl pro našince neatraktivním námětem a mediálně provařenější Zkrocené hoře.
hrumsrt
hrumsrt
9 127 bodů
6
Co jsem čekal, netuším, ale takhle americký film o problémech, které jsou konzervativnímu českému prostředí tak vzdálené, že bez ohledu jaký mám na ně názor, nejsem absolutně schopný se do takového snímku ve větším ponořit.. Crash vypráví několik víceméně souvisejících příběhů, z nichž se snaží utvořit propojenou mozaiku, která diváka utvrdí v tíze okolního světa.. Jsme v L.A. a sledujeme skupinku postav, které se vzájemně různě proplétají a společně reflektují téma rasových otázek.. Je ale Crash povídková epopej, jaká přináší zábavu anebo klade ty správné otázky? Prosím, ukažte mi je.. Už dlouho jsem neviděl film, který by mě tak rychle uvedl do pocitu, že bych se měl namísto jeho sledování třeba učit skládat origami.. Že sleduji nahodilé všední situace, které jsou uměle vyzdvihovány. Že je v LA tak málo postav, že vás v krátké době zvládne ten stejný policista při dopravní kontrole ošmatávat a následně vás jiný den zachrání z hořícího auta.. Je to náhoda? Děje se Vám to, protože jste afroameričanka?.. Crash neřeší nic, jen bezduše otvírá citlivá témata a snaží se divákovi ukázat, jak nás každé rozhodnutí může jinde doběhnout. Jak nemá smysl vůbec na cokoli mít názor, vždyť nikdy nevidíme problém ze všech stran, takže se určitě z něčí perspektivy mýlíme.. Nesmyslně vygradované bez sebemenšího smyslu pro cit, že i když všechny postavy brečí, tak jako divák valím oči, odkud na mě zase vyskočí další náhoda. A to je nejsilnější faktor celého filmu - náhoda jako nemilosrdný, nekompromisní a fér hybatel. Jen podle tvůrců pokaždé zasáhne ku prospěchu příběhu a postav. Má tak ještě nějaký význam, když náhoda je vždy síla, která přetlačí libovolný hod mincí na vámi zvolenou stranu?.. Nemám vůbec iluzi, že bych nepochopil tvůrčí záměr, ono tohle volání po demenci Academy Awards, je zcela průhledné (a co hůř, bylo vyslyšeno).. Je mi jedno, že se může stát, že vám dvakrát po sobě padnou na kostce dvě šestky, vždyť na to je pravděpodobnost 1:36, ale že Crash může působit uvěřitelně a poutavě, vylučuji... Nejde o realističnost, ale o dojem, jaký si o situaci vykládám a já tvůrcům nevěřím, že tuhle srdceryvnou honbu za vyvoláním politické debaty myslí vážně.. Jednou se jim to vrátí, a až Haggis jednou někde zvedne spadenou hůl afroamerické babičce, osočí ho, že je rasista, když pochybuje o jejích schopnostech.. Naprosto v rozporu s mým výkladem filmového vyprávění! 60%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Naprosto dechberoucí počin, jehož osudovost a celkový dopad pro charaktery je až přímo excelentní. Každá z postav je svým způsobem šmejd, ale ke konci nám musí všem dojít, že je taky jen člověk, který dělá chyby. Už dlouho jsem však u filmu neměl takový zával emocí, u kterých jsem ztratil řeč, či dokonce lapal po dechu.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Film jsem dodíval pln úžasu a nemajíce slov, opravdu nemám co vytknout. Paul Haggis mi ukázal, že je nejen výjimečný scénárista (Million Dollar Baby režie Clint Eastwood), ale dokáže skloubit jak napsání scénáře tak režii a stvořit filmový bombónek. To propojení a vývoj postav je na jejich množství neuvěřitelné. Ostatně ať už si to uvědomujeme nebo ne, jsme spolu mnohem více svázaní, než by se na první pohled mohlo zdát.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Není co vytknout. Zkrátka téměř dokonalý snímek na téma rasismus, které je hodně a pořád aktuální. Skvělá režie, výborní herci. Víc psát nemusím prostě super film a oscar si zasloužil
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
8
Nekompromisní film o rasismu, ale i o špíně LA. Je skvělé, že nejde jen o film, který tvrdí, že všichni jsou rasisti a černý jsou jen oběti, ale jde o film, který se snaží hrát na obě strany. Hned ze začátku uvidíte, že nejde o typické Drama. Jde o příběhy rodin a osob, který se musí poprat se svými předsudky a problémy. Nejlepší část je příběh Michaela Peňi proti Arabášům nebo co to bylo. Část s kouzelným pláštěm byla nejdojemnější a tak nějak nejrealističtější, jo zní to divně, ale když uvidíte, uvěříte :P Crash je dost vyhrocený film, ale je to jedině dobře, protože takhle si lidi alespoň trochu uvědomí co se na světě děje. Nejvíce se to dá charakterizovat jako temné drama o špíně LA, ale najdou se tam i vtipné momenty, které se nějak nevnucují a pobaví. Jediné co mi tam nesedělo byl ten konec. Byl až moc rychle ukončen, sice se tam mihli všichni o kterých tento film byl, ale ty charaktery byli moc rychle uzavřen. Nejvíc pobavila část ve které si černoušek stěžuje jak jsou všichni rasisti a jak jsou autobusy jen od toho, aby se bílí mohli posmívat černým a asi 2 minuty na to ukradne auto. Tuhle scénu si budu pamatovat ještě dlouho.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8.5
Film o diskriminaci, touze, lásce, odpuštění, nehodách, zvratech a jiných lidských osudů mě dostal. Dalo by se říci - povídkový příběh krásně a jasně propletený, milostivý a pravdivý. Není co řešit.