Zpívající pudřenka

47%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
7
Sice budovatelská éra 50. let již pomalu končila a přede dveřmi byla tzv. Nová vlna, vděčné téma o západních agentech operujících na československém území bylo stále v předním zájmu filmové tvorby. A protože taková agitka byla nezničitelná a cpala se do všeho, přirozeně nebyl vynechán ani dětský film. A tak vznikl dětský špionážní film, pro který byl scénář zpracován na základě knihy literárního autora Svatopluka Hrnčíře pod názvem 'Případ skončil v pátek'. Při dnešním pohledu samozřejmě děj značně naivní, ale pro dětského diváka vytvořený hodně jednoduše. Parta kluků náhodně najde něco jako rádiotelefon v podobě pudřenky a vlivem toho se dostanou do špionážního dobrodružství, ve kterém nechybí honičky, vyjednávání i ve finále přestřelka. A nakonec, v rámci ryze dětské fantazie proč ne. Dětských detektivek bylo natočeno už spousta, tak proč ne také špionážní. Je však na to třeba se dívat dětským okem a když si odmyslíme onu politickou agitku o západních agentech, není snímek zase až tak špatný. Dnes mají záběry pražských ulic dokonce i historickou hodnotu. Stačí daná místa porovnat s dneškem s tím, jak moc se od té doby změnila. Takže ryze dětské dobrodružství vlivem politické doby dnes poměrně směšný, ale po technické stránce zase dobře natočený. A co si budeme povídat, který kluk by nechtěl zažít něco podobného.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Naivní a děsně šovinistické (už úvodní titulky - "Film pro kluky a holky", holky jsou zaškrtané; dialogy typu "Nebav se s ní, je to jenom holka", děvče se místo pomoci VB rozbrečí, naštěstí je ale schopné omlátit probouzejícímu se padouchovi botu o hlavu), ale na druhé straně strašně roztomilé...
kawa
3 388 bodů
7
Zajímavý námět na dětský film se nakonec poněkud rozbřednul, ale film je obsazen na výtečnou. Bohužel Kopecký a Hrušínský neměli co hrát. Přeučil a Satoranský jsou dokonce dabováni...:)
pejtanek
pejtanek
156 bodů
4.5
Náhodou jsem to viděl a dobře se pobavil.