Evropa, Evropa

76%
Evropa, Evropa
Plakát traileru

Ve snímku Evropa, Evropa přibližuje Agnieszka Hollandová roztodivné osudy židovského chlapce Sallyho, jemuž se podařilo přežít stalinskou převýchovu, aby se po drastických zvratech stal synem pluku ve wehrmachtu a nakonec se ocitl jako nadějný adept Hitlerjugend v elitním nacistickém učilišti. Sally je zvláštní ,,antihrdina", který nechce nic víc než přežít. Jeho až ahasverské putování ze Západu na Východ a zase zpět, tedy z nepřátelského tábora do tábora ještě nepřátelštějšího, nabízí v tvorbě Agnieszky Hollandové doposud nezvykle groteskní polohu zobrazení osamělého hrdiny. V okamžicích, kdy se Sally začne projevovat jako individualita a sám se chce odhodlat k činu, vždy zasáhnou dějiny. Využití černého humoru pomáhá režisérce odpatetizovat vážné válečné události, zároveň ale téma nijak nezlehčuje. Skrze tragikomickou situaci zobrazuje absurditu, kterou rodí totalita. Přesvědčivé líčení Sallyho neuvěřitelných zážitků i jeho rozpolcenosti ze dvojího života, jenž ho přinutil hrát roli oběti i pachatele současně, umocňuje relativně poetická kamera skvělého polského kameramana Jacka Petryckého, častého spolupracovníka Agnieszky Hollandové. Snímek doprovází ohromující hudba Zbigniewa Preisnera, která dokresluje hloubku tragického osudu a nesmyslnost a nebezpečí ideologických tezí v životě člověka. Režisérka skvěle vede ve filmu debutujícího dvacetiletého Němce Marca Hofschneidera (coby Sallyho), který se k roli dostal náhodou. Původně měl postavu ztvárnit jeho starší bratr René, ale jelikož se začátek natáčení protahoval, René poněkud zestárl (v době realizace mu bylo již 29 let) a pro roli se už nehodil. Nakonec se ve filmu mihne jako Salomonův starší bratr Isaak.
Ačkoli se Sallyho příhody mohou divákům zdát neuvěřitelné, byly inspirovány skutečnými životními anabázemi židovského chlapce Salomona Perela, jemuž se během 2. světové války podařilo uniknout nacistické perzekuci díky tomu, že se vydával za jednoho z nich. Perel pak po čtyřiceti letech mlčení vydal autentické svědectví o svém osudu. Jeho autobiografická kniha nazvaná Salomon - Přežil jsem v Hitlerjugend vyšla v 90. letech také v českém překladu. Bezmála „švejkovský", místy až bizarní snímek se setkal s velmi příznivým přijetím jak v USA, tak v Evropě. Výjimkou bylo Německo, které si nechtělo připomínat svou minulost. Dokonce zde byly vyvinuty aktivity, jež měly zabránit tomu, aby byl film vyslán do soutěže o Oscara. Zajímavé je, že podle původní verze scénáře měl končit scénou, v níž se Salomon Perel po letech setká s bývalými kolegy Němci a vzrušeně zpívá hitlerovské písně. Producenti se obávali reakcí židovského publika a závěr změnili - na plátně se objeví skutečný Salomon Perel, který po válce vykonal ještě jednu cestu, když odjel - tentokrát natrvalo - do Izraele. (Letní filmová škola)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Naprosto neuvěřitelný příběh židovského chlapce v období 2. světové války. Vyvstává pošetilá otázka, jestli mohlo tohle všechno být ve své temné době plné brutality a nelidskosti vůbec možné. Židovskému chlapci se podaří uniknout transportu a osud si sním tak pohrává, že ho zavleče dokonce i k přímému nepříteli a to nejen do pluku wehrmachtu, ale dokonce i přímo do Hitlerjugend. Zde se dokonce zamiluje i do německé dívky, až fanaticky věrné ideologii samotného vůdce. Naprostá dokonalost ruského a německého jazyka ho mnohokrát dostane z bezvýchodné situace, což je pro něj ohromné plus. Nikoho by však nenapadlo, že jedna určitá věc typická pro židovské mužské populace, ho může prozradit. Ano, je to mužská obřízka, kolem které se příběh převážně točí a mnohdy dějství přivádí až do komických situací. Nemůže na povinnou lékařskou prohlídku, nemůže do společných sprch, ani se vyspat s děvčetem. Optimismus a síla ducha mu však přes mnohá úskalí pomůže přežít. Atmosféra snímku svojí temnou stránkou nabírá na dramatičnosti a nutí s chlapcem prožívat každou minutu. Prozradí se? Provalí se to? Prozradí ho někdo? Jeho putování tam i zpět plného různých absurdit je ale přeci jen inspirované dle skutečných událostí ač se to zdá neuvěřitelné. Osud si s člověkem opravdu dokáže nesměle pohrát. Silný tragikomický snímek dokáže oslovit nejednoho diváka a připomenout tak dobu, kde lidskost byla naprosto zakázaným slovem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Dobrý kousek. Sice mohl být dramatičtější a odvážnější, ale i tak se na něj dobře kouká. Není to žádný objevný zázrak, ale "jen" trochu jiný pohled na holocaust, který určitě neurazí a má co říct. 70%
miroslav-dibdak
27 bodů
6
Film Evropa,Evropa je o židovském chlapci,který přežije 2.světovou válku díky několika zcela nereálným náhodám.Do žánru zahrnuji i černou komedii.Práce herců je uspokojivá a za mě 60%

Dodatečné informace

Původní název:
Europa Europa (více)
  • NSR Evropa, Evropa
  • NSR Europa Europa
  • NSR Europa, Europa
  • NSR Europa Europe
  • NSR Filhos da Guerra
  • NSR Hitlerjunge Salomon
Země původu:
NSR, Francie, Polsko, Německo

Podobné