Selhání vyloučeno

80%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Krásné černobílé memento jaderného šílenství.. Příběh dnes možná může působit po technické stránce lehce úsměvně, ale svou naléhavostí a jasným poselstvím týkajícím si s psychologickým dramatem nabídne i dnešnímu divákovi pořádnou porci emocí a napětí. Hodně dobrá práce.. 85%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Dr. Divnoláska bez jakéhokoli humoru. Mrazivé drama se smrtícím koncem, kterému kazí renomé jen první velmi zmatená a nudná třetina. Pak už je to ale jen lepší, hlavně díky vynikajícímu Fondovi.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Formálně cílevědomá konverzační deptárna, která postupně utahuje šrouby a případné zažehnutí jaderného konfliktu ukazuje bez sentimentálních servítek, nadbytečných linií či manipulativní doprovodné hudby. Skvělí herci v čele s prezidentem Fondou a chladným prognostikem Matthauem zdobí motivačně silný a nepředvídatelný scénář katastrofy, jehož jedinými slabinami jsou slabší seznámení s klíčovými aktéry a pochybné závěrečné řešení prezidenta USA, jenž se jinak v průběhu filmu profiluje jako dokonalý a pronikavě inteligentní stratég. Lumet ale točí s železnou rukou a mezi třemi místnostmi, v nichž se řeší osud lidstva, prostřihává s přesně vyváženou a místy okázale kulminující dynamikou, čímž dokáže přikovat diváka do sedačky, přestože celkovou kulisou a formálním uchopením jde o snímek chudší, než jakým dodnes je tematicky podobný Kubrickův Dr. Divnoláska.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
6
Dr. Divnoláska, který vyšel ve stejném roce, má stejnou zápletku, ale na rozdíl od tohoto filmu (i své vlastní předlohy) obsahuje humor. Satirické podání vyzdvihuje absurditu celé věci i činí Divnolásku mnohem zábavnějším (divácky vděčnějším) filmem. Fail-Safe humor postrádá (snad až na jeden vtípek v úvodu), ale díky tomu dokáže být více zdrcující ve svém závěru, který mě jako jediný bavil. Do té doby jsem totiž koukal na nudnější podání něčeho, co jsem už viděl. V závěru příběhu, kde se situace stává patová a postavy musí volit mezi hrozným a horším, začne být film poměrně tíživý a napínavý. Pokud by případný čtenář chtěl vidět oba film, doporučilbych začít tímto. Kdyby chtěl vidět jen jeden, tak doporučuji Dr. Divnolásku.