Vzbouření na vsi

56%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Věčný nešvar mezi muži a ženami. Ani v budovatelských padesátých letech nebyl tento námět opomenut a tento snímek je takovou první filmovou vlaštovkou. Všechny tyto snímky mají jedno společné. Boj žen za svá práva v rámci ulehčení práce. Jestli to mělo nějakou spojitost s MDŽ, můžeme dnes jen polemizovat. Každopádně vždy vznikaly docela zajímavé veselohry, které chtě nechtě obsahují nadčasové hlášky. Ano, mnohé se ani dnes neztratí. V tomto snímku jde o to, že vesnický rozpočet je takový, jaký je, a tak se vede boj, jestli se má zakoupit traktorový pluh anebo elektrická pračka. A boj může začít. Ve snímku samozřejmě nechybí ani buržoazní kritika ohledně sedláka, který si myslí, že na rozdíl od vesničanů si může koupit vše, ale v době dnešní to už nikdo nepozná. Ze všech postav tu nejvíce vyniká František Filipovský, který se ve své roli otce od rodiny a obhájce starých pořádků vskutku dozajista vyřádil. I když se však politicky jedná po únorový film, stranická agitka je zde kupodivu vynechána. Snímek oplývá plné svěžesti a po humorné, a místy i groteskní stránce, nemá čím zklamat. A jen tak mimochodem, když námět porovnáme s dobou dnešní, tak v rámci rozpočtu měst a obcí, co je lepší zafinancovat pro blaho všech?
avenis
avenis
8 067 bodů
6
Jedna z prvních agitek, ale zatím velmi "soft". Rozpory nejsou ani tak mezi straníky a nestraníky, jako mezi pohlavími. Kdyby to ve filmu nezaznělo, ani bychom nepoznali, že je krátce po válce. A jde o prádelnu. Kdyby tak tehdy ženy jen tušily, jak automatizace domácností jednou pokročí. Pračky, sušičky, myčky, sporáky a trouby s programovatelným vypnutím... A místo obecních prádelen budeme řešit respirátory a vakcíny... (8.11.2021)
kawa
3 388 bodů
7.5
Filmová komedie na téma rovnositi mezi muži a ženami, který se dnes opět objevuje ve stejných konotacích. Takže výsledkem je průměrná komedie, která visí a padá na komice Františka Filipovského a Emany Fialy. Další včetně Otomara Korbeláře , Vlastimila Brodského a dalších jsou již karikaturou sama sebe. V té době filmy z venkova byly budovatelské, postižené režimem, tady je ideologie minimum. Ale dnesk zapomenutý film je příjemná oddechovka s tématem poplatným asi každé době.