Vzestup

80%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
První partizánská třetina mě bavila hodně, střed byl předramatizován a nesl se na vlastenecké a charakterové vlně. Závěr drsný a opravdu velmi podařený. Po technické stránce není filmu co pochválit, působí dosti realisticky a lehce amatérsky. Viděl jsem už hodně lepších Ruských filmů, ale Vzestup mě také bavil - 70%.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Některé filmy stárnou rychleji než jiné - a Vzestup to postihlo taky. Když už válečné psychologické drama, tak už spíš o dekádu mladší horor Larisina manžela Elema Klimova Jdi a dívej se.
Volpe
Volpe
1 736 bodů
8
Dva ruští odbojáři jsou vysláni sehnat zásoby jídla pro skupinu. Během hledání jsou zajati německou armádou a krutě vyslýcháni. Jeden se nakonec přidává ke kolaborantům, druhý je s ostatními vězni oběšen. Velice náročný film na sledování dotýkající se témat pudu sebezáchovy a hodnoty ideálů, na pozadí drsné, sněhem zasypané krajiny. Dlouhé přihlížení sekvence popravy je opravdu jen pro silnější diváky. Film pokládající otázku, zda je lepší se držet vlastních hodnot a zemřít mladý, nebo se jich pro život vzdát za cenu mentální bolesti a morální destrukce, která hrdinu bude provázet dokonce života.