Pátá pečeť

84%
Pátá pečeť
Plakát traileru

Jeden z nejlepších filmů maďarské kinematografie je strhujícím psychologickým podobenstvím o vině a nevině, o čistotě morálky a konfrontaci morálních priorit. Skupinka mužských protagonistů se za války v okupované Budapešti tajně schází v lokálu, kde probírá jednu z největších otázek lidské společnosti a humanity, a následně je zajata nacisty a postavena před rozhodnutí, které má nenávratně změnit jejich životy.




Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Velmi zajímavý minimalistický příběh. Dlouhý filosofický úvod a dialogy, realistický závěr. Film zabývající se lidskou povahou - rozdělení na vládce a otroky. První jen slovně, vše vyvrcholí krutou realitou. Vše se odehrává v Maďarsku za druhé světové války.. téma muselo být velmi diskutované.. Opravdu pěkné, jen jsem měl problém stíhat titulky ve slovenštině.. při kadenci Maďarů, je to občas problém :)
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Film, který plně doceníte až s delším časovým odstupem, kdy se vám v hlavě rozloží a významově uspořádá. Hodnotná psychologická analýza jedné z nejprostších a zároveň nejdůležitějších otázek v historii lidstva, kterou Fábri nejprve rozvíjí na dialogové úrovni, apelujíce přitom na diváka, aby si vytvořil své vlastní morální východisko, a následně vrhá charaktery do situace, která si vyžaduje přijmout jedno z nevyhnutelných východisek za své. Opravdu výborné dialogy a herci, na druhou stranu občas WTF zumělečtění a trochu zbytečný odklon od naturalismu a vynechání zajímavé postavy fotografa ve finální fázi příběhu. Celkově ale určitě jeden z nejintenzivnějších a nejpodnětnějších maďarských snímků své doby...

Dodatečné informace

Původní název:
Ötödik pecsét, Az (více)
  • Maďarsko Pátá pečeť
  • Maďarsko Ötödik pecsét, Az
  • Maďarsko Piata pečať
Země původu:
Maďarsko
Ocenění:
Žádná ocenění