Sabata

64%
Sabata
Sabata

Fanoušci spaghetti westernu zvyklí na filmy jako Django nebo Hodný, Zlý a Ošklivý budou při sledování Sabaty pravděpodobně překvapeni. Ve snímku sice hraje stejnojmennou hlavní roli nepříliš výřečného hrdiny hvězda spaghetti westernu Lee Van Cleef, ale tento film má v porovnání s tradičním žánrovým zpracováním vycházejícím ze stylu Sergia Leoneho výrazně odlišný ráz. Režisér a spoluautor Gianfranco Parolini (alias Frank Kramer) vytvořil dílo, které by se dalo zařadit spíše někam mezi televizní seriál Wild Wild West a typickou bondovku. Film je totiž plný roztodivných postav, exotických zbraní a akčních scén, které kombinují divoké kaskadérské kousky s pyrotechnikou. Hlavní hrdina ve filmu získá odměnu za zabití tří zločinců, kteří uloupili armádní zásilku zlata, ale pak zjistí, že šlo o podvod a sám se stane terčem tří zabijáků. Parolini dal filmu zcela správně spíše odlehčený tón a při akci na plátně tak zdůraznil pestrost a humor. Výsledkem je příjemný a zábavný film, který by se málokomu doopravdy nelíbil. Sabata je zkrátka jistotou nejen pro fanoušky žánru, ale také kohokoli, kdo by rád shlédl v rámci westernu něco netypického.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Není to western a není to ani spaghetti western. Je to něco mezi tím, což znamená, že z obojího něco. Fanoušci zmíněných žánrů zaskřípají zuby, že to prostě není nějak ono, avšak v ryze zábavné formě snímek funguje naprosto dokonale. Hvězda stříbrného plátna a především matador spaghetti westernů Lee Van Cleef se zhostil hlavní role a vyznívá přesně tak, jak je v těchto filmech známý. Skromný, nebojácný a zásadový. Snímek je plný nápadů, hlavně co se týče ukrývání zbraní, které byly použity i v mnoha pozdějších filmech. Sabata je jméno záhadného a lehce šíleného střelce. Něco takového vždy fungovalo v rámci napětí a dané atmosféry. Nakonec i Clint Eastwood či Franco Nero by mohli vyprávět. Námět příběhu také není v dnešní době už nic neznámého. Byl recyklován tolikrát, že se i tato klasika vlivem tohoto skutku stává pro dnešního diváka naprosto předvídatelná. Ale není důvod si tím kazit filmový zážitek. Snímek je k plnému uspokojení plný westernových a spaghetti westernových postupů a hlavně kaskadérských scén, které jsou prostě úžasné. Sabata je ve své podstatě stejný pojem jako Django. Když se takové jméno vysloví, je okamžitě jasné o koho se jedná a co má od něj očekávat.
p.a.douch
p.a.douch
8 362 bodů
8
Film je zvláštní, žádnej klasickej spaghetti western. Divný postavy - tím nechci říct nezajímavý. Dobrý výkony všech - Bergera, Spally, Cantiho. Dobrej záporák v podání Franca Ressela. Všemu ale vévodí Lee Van Cleef. Bez něj by to bylo tak na 60 procent. On to vytáhnul na 80 procent.

Dodatečné informace

Původní název:
Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso! (více)
  • Itálie Sabata
  • Itálie Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso!
  • Itálie Hé barátom, itt van Sabata
  • Itálie Sabata, o tromokratis tou El Passo
  • Itálie Sabata, salaperäinen ratsastaja
  • Itálie Sabata vadiler hakimi
  • Itálie Sabata viene a matar
  • Itálie Zbohom, Sabata
Země původu:
Itálie
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Sabata