Hombre

76%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Hombre není rozhodně western, v kterém uvidíte klasické souboje cowboyů, sheriffů a lovců hlav. Žádní přežvykující desperáti v saloonu. Jde o dobrodružný psychologický western se spoustou dialogů a.. má hloubku. Po přepadení dostavníku se rozehraje pomalá taktická bitva, mezi gangstery a posádkou dostavníku. Pěkné - 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Newman je natolik předurčen k rolím klaďasů, že vždy, když jen trochu vybočí, to vypadá minimálně pozoruhodně. Tenhle western mu sluší, přestože by byl rád mnohem chytřejší, než ve skutečnosti je. To ale nevadí, v jednoduchosti je někdy síla.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Pomalu vyprávěný western, zpočátku evokující Dostavník Johna Forda, postupně utahující psychologické šrouby a ústící do napínavé symbolické situace. Režii ani hercům se nedá nic vytknout, problémem zůstává jen jednoznačnost a čitelnost všech charakterů od chvíle, kdy se poprvé objeví na scéně. Newmanův Hombre je skvělý a na povrchu neproniknutelný, ale každý kromě ostatních postav musí vidět, že je to férový dobrák s jasně nalajnovaným osudem - kdyby se víc zapracovalo na osobních motivacích a vytvořil se silnější skupinový konflikt, mohlo jít o naprostou pecku. Takhle zbude "jen" zatraceně podmanivý a chytrý snímek...
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
5
Newmanův protagonista zde není žádným čestným a dobrosrdečným hrdinou, což činí film poměrně zajímavým. Když se někomu děje nepráví, tak se k tomu staví netečně a jinými postavami mu je to vytýkáno - proto lze očekávat, že protagonista nakonec provede ten akt hrdinství. A ono ano. V závěru se vyprofiluje jako hrdina zastavší se neschopných a bezbranných civilů, což je škoda. Je to tedy docela průhledné. Scénář dost nepracuje s diváckými očekáváními a není dost tematicky prokomponovaný (někdo zde psal, že se tváří chytřeji, než jaký je). Necítil jsem, že akt obětování v závěru dává smysl vzhledem k tomu, jak nám film protagonistu profiluje. Cítím tam spíš potřebu tvůrců udělat nakonec z toho protagonisty hrdinu, protože hrdiny mají lidi rádi... Já bych považoval film za odvážnější a zajímavější, kdyby byl podstatně cyničtější: Všechny vedlejší postavy dostavníku se prokazovaly být neschopnými pokrytci, hlupáky, zbabělci a sobci. Jakmile by byli okradeni a ponecháni na pospas, tak by na schopném protagonistovi byli závislí. Děj by koketoval s tím, jestli dobré gesto může člověka obrátit k lepšímu, jenže podle "rčení starého psa novým kouskům nenaučíš" by se ukázalo, že ne. Protagonista by se na ně bůhvíjak nestaral, ale dovolil jim kráčet s ním, pokud tedy udrží krok. V závěru by se všemi vyjebal, přežil, získal záporákem odcizené peníze, které patřili jednomu cestujícímu, který zase obral Indiány z rezervace, jimž by ty peníze v epilogu vrátil. Mně by to bylo mnohem sympatičtější. Většinovému publiku možná tolik ne, ale rozhodně by to bylo originálnější a tedy i lepší. I tak se ale jedná o film, který není nudný ani utahaný, což je dáno dobrým tempem a interesantními interakcemi mezi postavami. Ačkoliv má poměrně průhledné směřování, tak stále bylo docela zajímavé sledovat postavu, která má všechny na háku a není zosobněním všech ctností jak v Sedmi Statečných, které nemám vůbec rád. Revizionistický není tento western pouze svým atypickým protagonistou, ale i větším důrazem na příkoří, které byla pácháno na původních obyvatelích Ameriky.