Nebohá paní Pomsta

76%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Pomalý a trošku děsivý snímek v asijském podání. Co více si přát. Skvěle zvolené tempo, pomalé vykreslení příběhu sice zapříčinilo, že start filmu je pomalý a byl jsem dobrých 20 minut rozpačitý. Pak mi vše začalo docházet a hltal jsem každý záběr. 80%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Čistá práce. Krásná pomsta. Možná i lepší než provařený Old Boy. Pořád platí, že tenhle styl není tak úplně "můj", ale rozhodně jsem si tuhle krvavou lázeň užil.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8.5
Pozvolný propad lidské morálky, zachycen z počátku v chaotickém střihu a stylu, kterému nedělá problém měnit dynamiku i vyznění jak lusknutím prstu a zároveň budovat onu bezvýchodnost až do samého konce. Ke konci už naštěstí moc neskáče, nepřekvapuje a stylově setrvá v noirově poddajném hávu, přičemž hořkosladkou katarzí nastavuje zrcadlo, na rozdíl od zbytku, až nečekaně jednoduchou formou. Cesta pomsty je zničující, zvlášť když je zachycena takhle a nebýt oné vizuální stránky, která divákovi stále připomíná, že se jedná o film, bylo by sledování přímo zdrcující.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
7
Po Old Boyovi a Thirst jsem se těšil na další Čchan-uk Pakův/Park Chan-wookův film těšil a opět dostal skvělý a technicky poměrně přesný film. Tohle je teda třetí část trilogie tematizující pomstu. Nutno uznat, že hlavní Čchan-uk si to dobře promyslel, takže jeho vyprávění nejsou ohraná a morálně neproblematické. Zde se to značí na samotném faktu, že protagonistka příběhu byla spolupachatelem v případě zavražděného dítěte. Odseděla si tuto vraždu, kterou ale sama nespáchala, protože byla k přiznání donucena tím, kdo ji spáchal - tedy její bývalý zaměstnavatel, na němž má být spáchána ona pomsta. Už v tomhle výčtu lze vidět různé zajímavé motivy: Kdo má právo se mstít? Záleží vůbec tolik na té násilné pomstě? Je zadostiučinění splacené působením bolesti na těle nepřítele i vykoupením z vlastních hříchů? Ideálně tím, že postava mstitele bude zkonstruovaná jako sympaťák, postava záporáka jako k nafackování zralou svini a na konci prvního aktu nechat záporáka velmi ublížit postavě, k níž nás bylo manipulováno citově přilnout. Pokud je oběť morálně čistá, tak se to nijak eticky neproblematizuje a celý příběh může fungovat lépe na širší publikum. Není to ale tak zajímavé, protože je to jednoduché. Jde ale o to, že pokud je mstitel sympaťák, tak mu u obecenstva projde i to, že sám není morálně čistý. Většina diváků samozřejmě není tak morálně puritánská; Jdeme na film, takže se klidně necháme okouzlit i sériovým vrahem! Čchan-uk si to, zdá se, uvědomuje. Jeho Lady Vengeance nese jistou grácii, takže si mé sympatie získala. Tvůrce té postavě ovšem dodává i hloubku skrze prozkoumávaná témata. Promyslel si to však i formálně, takže to celé povyšuje i jeho hravý a přesný styl; Různé jevy nebo rozložení vztahů mezi dvěma postavami jsou prezentované i vizuálně. Film dokáže být odlehčený, elegantní, cynický, vážný i melodramatický. Hodně tomu napomáhá i soundtrack plný smyčců a klavírů. Velmi se taky promění tón, tempo i barevnost: Z počátku je to živé, odlehčené, barevné a nelineární - možná trochu chaotické. Představí se nám postava (spoluvězenkyně), následuje její flashback a to, jaký má vztah k protagonistce. Je sice pravda, že to trochu hraničí s manýrou, ale vhledem k tomu, že jsou ty minipříběhy poutavé a humorné, tak s tím nemám problém a to i proto, že je to dobře sestříhané a dřív než se to omrzí tak autor změní tempo a tón. Protagonistka se nám na úplném začátku v patetickém proslovu ukazuje jako napravená hříšnice a správná křesťanka. Krátce na to jako chladná paní pomsta, která má navzdory svému přečinu smysl pro spravedlnost i vůli ji vykonávat, ale v součinnosti se znovunavazováním vztahu s dcerou a navracejícím se mateřském pudu se ukazuje i to, že tak chladná přeci jen není. S tím, jak se film chýlí ke konci, tak se stává tematicky hutnější a film bledne, ztrácí na barevnosti až je v závěru úplně černobílý.
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Čekal jsem teda větší řežbu, spíše je to o taktice než o masakru. Oldboy je určitě lepčí. Prostě dobře natočená a lehce nadprůměrná koukatelná nuda. 60%
kedl
kedl
6 380 bodů
8
Skvělé zakončení trilogie o pomstě a zas trochu na jiný způsob.