28 dní poté

71%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Boyle nám tuhle zombárnu podal zcela jinak než jsme v posledních letech zvyklí. Ukázal nám spíše chování jedinců v takové situaci,než hromadná jatka plné krve a gore. Natočil to prostě způsobem vlastním a toho si cením. Nebyl jsem sice maximálně spokojený,ale na jedno shlédnutí to bylo ok.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
6
Apokalyptický snímek, kdy lidstvo zpustoší zákeřný vir. Příběh nijak nevybočuje od podobně laděných snímků. Ponurá atmosféra je hodně nevšední, britskost z toho doslova září. Liduprázdný Londýn a vůbec veškeré silnice a dálnice jsou vizuálně zajímavé. Děj je místy hodně děravý a především nudný. Přijde hodně natahovaný. Když dojde k nějaké akci, hororový fanoušek pěje blahem. Film navíc prezentuje poselství o zachování se v takové situaci a boje o přežití. Je to však reálné?
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Danny Bole má rozsah. Vybere si žánr, vycucne z něj to nejlepší a dokonale to zkloubí. Tady ale přestřelil. Několik dobrých nápadů, ale neschopný tupý a tuctový scénář, který film stahuje dolů. Několik skvělých momentů a nenudění se je jediné, co film nabízí. Obyčejně by to stačilo, ale od Boyla chci víc. 50%
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Není moc pětihvězdičkových filmů, které bych si nepamatoval. 28 days later k nim ale až do včerejška patřilo. Nicméně nevím proč, protože jde o fakt parádní postapo drama, kterých sice za poslední roky sice vzniklo nespočet, jenže tohle má svůj specifický xicht a neskutečný soundtrack. Navíc jsem měl při sledování co chvíli pocit, že z tohohle dílka filmaři dost často čerpají.
lamps
lamps
15 150 bodů
6.5
Silné v celkovém sdělení, nepřesvědčivé ve vývoji syžetu. Popřípadě solidní filmařina, se kterou je obtížné držet krok. Ať tak či onak, Danny Boyle je natolik dobrý a inteligentní režisér, že v širším příběhovém kontextu značně pozvedá svůj film nad ploché akční béčko (ať už v naturalistickém úvodu či v závěru, kdy je bez obalu naznačeno, že agresivní infekce je vlastně přirozenou součástí lidského DNA), ale explicitní významy zde působí často tak nedotaženě a polopaticky a vývoj postav ukvapeně, že se tím přidaná hodnota filmu bohužel dost sráží. Ten záměrně laciný look k tomu sedí, o adekvátnosti hudby už by se však dalo polemizovat, a osobně mě rozčilovali i některé střihové montáže a hloupé jednání postav. Zajímavý přístup k látce, který si ale zasloužil přemýšlivější a psychologičtější vrstvení zvratů.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Nakažlivý virus a skupinka přeživších lidí. Boj s nakaženými a šílenými je opravdu nelehký. Jemně nudnější. Dlouhé cestování a pořád nic. Konec filmu se trochu vyostřil. Celkem dobré.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Zajímavě pojatá apokalypsa, která díky zvláštně zvolenému feelingu kamery a prostředí působí až nad míru autenticky, a proto se i od ostatních zombie filmů dost liší. Navíc se film valí nehorázně vpřed a nenechává postavy i diváka moc vydechnout. Za mě spokojenost.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
nadpriemerny "horror", v ktorom danny boyle dokazuje že v hollywoode nespychol a stále dokáže natáčať filmy, ktoré sú minimálne dobré ako jeho mjelký hrob. 28 dní poté vás dostane svojou atmosférou a vynikajúcou kamerou. dobré výkony tiež odvádzajú herci. ak máte rádi zombie horory tak si tento osviežujúci film rozhodne nenechajte ujsť.
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
6
Danny Boyle je machr...a tahle NÁKAZA to potvrzuje.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
6
Příliš dlouhý videoklip, který se dal pojmout v rámci hodinového adrenalinového nášlapu na téma "efektní zombie-gorefest", místo toho trvá hodiny dvě, trpí příběhovou nerozhodností, řeší postapokalyptické lidské vztahy a o zombies v něm vlastně zase tolik nejde. Bohu dík alespoň za Boylův řízný cynismus a smysl pro naturalismus. A samozřejmě za trikuprostý vylidněný Londýn - to se skutečně jen tak nevidí. Pak už si ale skutečně nevzpomenu, co bych ještě mohl vyzdvihnout...