Star Trek VIII: První kontakt

75%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Rok 1996 a nejvíce se na celém Start Treku posunuly efekty, které jsou stravitelné i dnes. Hezký vizuál však není všechno, herci jsou v pohodě, bohužel scénář je spíše průměrný. Tento příběh cestování časem k záchraně naší Země se mi ale v kontextu líbil.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Nepochopitelně uspěchaný začátek nestíhá uvést do děje, později to není lepší. Věci se dějí podivně rychle, což k neabramsovskému Star Treku jaksi nepatří, a nutno dodat, že je to velmi rušivé a až nepatřičné. Vůbec celé se to posunuje k bezduché akční sci-fi, kde nelze pochopit chování záporáků ani hrdinů (viz potřebuju najít uprchlou ženu z minulosti a uklidnit ji, tak za ní pošlu klingina - tomu říkám plán). PS: Neviděl jsem dlouho nic tak morálně závadného, jako když Pickard zastřelí vlastního anonymního borgy infikovaného člena posádky s tím, že "už mu není pomoci". On sám v minulosti infikaci borgy přežil a kdyby se to stalo jakémukoliv neanonymnímu čnenovi Enterprise, jistě by plešatý tatík vyrazil na druhou půlku galaxie, aby mu pomohl - ale anonymní vojáček? C'est la vie... hlavně že máme svojí pomstu. A takový by být Star Trek neměl. Vlastně doposud byl právě o tom, že takový není.
Fingon
16 886 bodů
8
IMHO jeden z nejlepších Startrekovských filmů... nedokážu uvěřit, že jsem na něj mohl zapomenout... První kontakt nejen ve smyslu lidstva s Vulkánci, ale co se kalendáře týče také první kontakt lidstva s Borgy. Pokud někdo vyčítal Star Treku to, že se kamkoli teleportují a všude je kyslík, zde se skafandry využívají poměrně zajímavým způsobem (hlavou dolů:-). Co ještě říct? Snad že Zefran Cochrane je celkem příjemný násoska a Vulkánci nemají rádi jubox. Cameo PZH (pohotovostní zdravotnický holoprogram) aka Doktora z Voyageru taky potěší... líbil by se mi i film s posádkou kapitánky Janewayové (mám pro ni slabost, stejně jako pro Sedmou), ale jejich cesta už skončila úspěšným návratem domů a pobyt v delta kvadrantu bylo asi to jediné, co Voyager činilo v rámci startrekovského dění tak zajímavým (a kapitánka místo kapitána).
kubas369
4 086 bodů
8
Nejsem žádnej velkej fanda Star Treku ale kvalitní sci-fi nikdy neurazí. Nemusím snad říkat, že aby jste si tenhle snímek patřičně vychutnaly jsou potřeba jisté znalosti trekiks vesmíru ale není to zas tak horké. Po filmu J. J. Abramse, který se pokusil znovu oživit fenomén Star Treku, je První kontakt rozhodně zatím druhým nejlepším počinem jakým jsem měl tu čest ze Star Treku vidět. Borkové jsou pro mě ty nejlepší možní záporací jací ve vesmíru ST existují.
bidlobox
3 802 bodů
9
Tohle přesně filmová série Star Treku potřebovala. Za režisérskou sesli usedl Jonathan Frakes aka poručík Riker, kormidlo definitivně přebrala nová generace, úhlavním nepřítelem číslo 1 se stala nebezpečná umělá rasa Borgů (to zní švédsky) a Star Trek konečně nabral druhý dech, podobně jako v restartu J. J. Abramse. Cestovalo se zábavně časem, bylo stále na co se dívat, s čím se ztotožnit a na své si mohli přijít i ti diváci, kteří snad o fenoménu Star Trek dosud ani neslyšeli.
Zlobert
Zlobert
3 155 bodů
6
naprosto určitě, nejlepší star trek film. ale ne nejzábavnější.
jvempire
jvempire
1 208 bodů
8.5
Nejpovedenější film s posádkou Enterprise D.
  • Borgové
  • Cestování časem
  • Závěr
Tomas.Abi
Tomas.Abi
706 bodů
10
Nejlepší Star Trek film s Picardem, který je vypiplaný v každém detailu. Efekty, které i v dnešní době vypadají lépe, než nějaké CGI bordely v Marvelovkách či DC. Námět a scénář ? Naprosto skvělý, i když už mnohokrát recyklovaný. Cestování v čase, napravení minulosti a samozřejmě i pomsta, která je na celém příběhu tím nejsilnějším a vlastně i hlavním námětem, který se snaží jít více do hloubky. Ovšem musíme přiznat, že vše bylo postaveno na bedra Patricka Stewarta, který je opět bravurní a hlavně díky němu stojí tento film na pomyslném vrcholu Olympu filmů ze světa Star Trek. Navíc když v jedné z nejemotivnějších scén jedna z postav přirovná kapitána Picarda ke kapitánu Achapovi honícím se za Bílou velrybou, musíte uznat, že toto není obyčejný sci-fi lunapark, který Vás chce utáhnout na barevnou blasterovou smršť s pár pěknými děvčaty ve spodním prádle, kterou nám servírují nové Star Trek filmy. Zde jde o pokrčování série Nové generace, kde se snaží být příběhy daleko komplexnějšími a hlubšími. Interakce kapitána s jeho posádkou, která stojí v bezvýchodné situaci funguje skvěle a budování postupné atmosféry je magnetizující. Pak zde máme druhou dějovou linku filmu. Příběh výsadku, který s užívá pár dní na čerstvém vzduchu na povrchu Země, aniž by tušil čemu čelí její kapitán s jejími kolegy. Její příběh je pravým opakem, s jistým nádechem komediálnosti, než je tomu na palubě Enterprise. Kupodivu tento mix stylů funguje a film si stále udržuje svou temnou atmosféru a to hlavně díky tomu, že obě pasáže filmu plynou od jistého bodu nezávisle na sobě, aby se na konci opět protnuly. Dle mého soudu jeden z nejlepších, možná že i nejlepší Star Trek film, který spatřil světlo světa. Promiňte kapitáne Kirku, Spocku, Kostro i Scotty.
Radek_Belina
Radek_Belina
504 bodů
10
Jeden z nejlepších Star Treků vůbec. Celý film má spád, řeší se důležitá témata a nechybí ani velká porce humoru. Je pěkné se podívat, co nás všechno čeká a zda první kontakt bude opravdu s "míromilovnými" mimozemšťany. + režie + humor + opravdová klasika Kdo nezná Star Trek vůbec, doporučuji jako první film ke shlédnutí.
TemnýProrok
TemnýProrok
336 bodů
9
Zatím stále asi můj nejoblíbenější film ze světa Star Trek