Strakatí andělé

57%
Strakatí andělé
Plakát traileru
Strakatí andělé nabízejí tři povídky (Gabriela, Eda a Jana), z nichž dvě jsou věnovány dívkám. Společný jim je motiv deziluze, když hrdinové narážejí na přezíravost a nezájem.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Další snímek šedesátkové nové vlny zabývající se světa mladé generace a jejich starostí a pohledů na svět. Koncept v oněch pohledů je vytvořen ze tří povídek mající naprosto stejnou atmosféru, poukazující na svou dobu a to převážně v kritickém rozhraní. Máme tu dvě dívky a chlapce jdoucí za svou budoucností v pracovním režimu a to jak v dělnické profesi, tak i v kancelářské. Za socialismu k tomu byla daná určitá pravidla, jako byly například umístěnky. To byl dokument, kterým nějaký úředník rozhodl, kam má mladý člověk po ukončení nějaké školy nastoupit do pracovního procesu. Tak fungoval pracovní trh. Nebo přesněji, tak měl fungovat pracovní trh. Jak právě kriticky ukazuje první povídka, zase až tak jednoduché to nebylo. Další dvě povídky ukazují jiné případy oné ponuré reality všedních socialistických dnů, jako je třeba vliv kádrového posudku, protekce či jak zasahovalo či vypomohlo SSM i SSM. “Co vy si myslíte o socialismu?” “To je dobrá věc. Ale my jsme na ni moc velký frajeři. Na socialismus nesmíš být frajer. To chce chytrý lidi.” Ano. Bezvýznamní hrdinové v bezvýznamné době plného bezvýznamných absurdit. Není divu, že převládal pesimistický pohled, když se straničtí funkcionáři neustále tvářili jak vše funguje, když přitom takřka nefungovalo vůbec nic. “Je šíleně reakční. Myslí si něco jiného, než co píšou v novinách.” Další opomíjený český snímek, tzv. nové vlny, o tragédii vstupu mladých lidí do pracovního života v socialistickém marasmu domnělých ideálů a štěstí. Hrané svědectví své doby o své době. Výborný počin, který by měl každý, alespoň z historického hlediska, vidět.
kawa
3 388 bodů
5.5
Studentský film sestavený z povídek poukazujcích na problémy své doby, dokonce se pokoušejí řešit reál-socialismus. V malých roličkách se objevují známí herci:Deyl ml., Růžek. V povídkách pak i Jitka Zelenohorská a Karla Chadimová. Místy komické vyprávění, ale uvadá na tempo a zmatečnost kamery.

Dodatečné informace

Původní název:
Strakatí andelé (více)
  • Československo Strakatí andělé
  • Československo Strakatí andelé
  • Československo Die buntscheckigen Engel
Premiéra v ČR:
8. 1. 1965
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění