Vlákna

77%
Vlákna

Děsivý, nesmírně působivý a strhující film. Zachycuje pravděpodobné následky celosvětové jaderné války na Velkou Británii. Film zabírá časový děj od několika týdnů před útokem, až po 12 let po útoku. Má děj a hlavní postavy, ale je zpracován dokumentární formou - provází nás komentátor a občas ve filmu vidíme statistiky. Naturalistickým způsobem zachycuje všechny aspekty jaderné katastrofy- od demostrací před válkou, přes útok, destrukci, umírání, hladomor, nemoci, jadernou zimu až třeba po nevzdělanost dětí, které vyrostli po válce. Film ukazuje selhání společnosti a celkový kolaps civilizace. Threads byl po svém prvním uvedení stažen a dlouho se nesměl ve Velké Británii promítat.



Scénář:

martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Šokující, naprosto reálný a ve svém jádru hodně varující snímek, tentokrát od britských tvůrců televize BBC. Tentokrát proto, že pouhý rok předtím byl na stejné téma v USA uveden snímek ´Den poté´ (1983). Ano, oba tyto snímky mají jedno společné. Vyhrocení konfliktu mezi USA a SSSR do takové míry, že dojde k odpálení jaderných hlavic a jak si lidstvo počíná po jaderných výbuších. Byť celý koncept Britové v podstatě pojali stejně, pro alespoň nějakou odlišnost vsadili více na dokumentární dojem, při kterém pro reálnější dokreslení použili skutečné hrůzné záběry. A můžeme jen hádat odkud. Rozdíl je také důvod vzrůstajícího konfliktu. Zatímco v ´Den poté´ bylo použito fiktivní obsazení Západního Německa armádou Sovětského svazu, v tomto snímku je reálný konflikt v Íránu a vize, kam by to mohlo až dojít. Takže opět byl zmáčknut červený knoflík, jen se nedozvíme kým. Konflikty mezi Amerikou a Ruskem zřejmě nikdy neskončí, takže nelze jinak, než dát zákonem, jak ´Den poté´, tak i tento snímek, všem politikům světa povinnost sledovat každý rok pro poučení, co mohou způsobit. Děj příběhu se veze ve vyprávění obyčejného života nejrůznějších lidí, které jsou doplňovány zpravodajskými informacemi politického vývoje vztahů mezi USA a SSSR. Děj je tak rozdělen na dvě poloviny. Na život před výbuchem a na život po výbuchu. A vize je to opět hrozivá. Polodokumentární styl vyprávění je nemalým přínosem k autentičnosti daných skutků, které nestárne a co si budeme povídat, je plně platný i v dnešní době. Jen se postupně mění místo politického konfliktu mezi USA a Ruskem, k čemuž se nově přidává EU. Jestli je snímek lepší tento nebo ´Den poté´ je otázkou. Každý má sice své, ale oba budí hrůzu stejně dokonale.
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Mnozí asi řeknou, že Vlákna jsou amatérský brak. Nemohou být dále od pravdy. Spojením naturalistického obrazu, dokumentaristických prvků, komplexní struktury a záměrné emocionální odtažitosti vzniklo hodnotné mistrovské dílo, které bolí sledovat, ale zároveň od něj nelze odvrátit zrak. Film se staví k obávané problematice neutrálně a postavy využívá jako nástroj k manipulaci s divákem, jako styčný bod v rekapitulaci "skutečných událostí". Dějovost je jen záminkou k výpovědi, výpověď je prostředkem k formální sebeuvědomělosti (komentář a mezititulky s daty, časovými údaji a statistikami) a vyvolání divácké odezvy skrze všední realistické motivace (úvodní informování o rostoucím konfliktu skrze televizní zprávy a rádio). Tím, jak absentuje nepřítel i možnost spásné záchrany a kterak se do popředí dostává soužené lidstvo a zdevastované životní prostředí, se zároveň jedná o dílo silně nadčasové a stále aktuální. A sekvence samotného jaderného útoku je hrozně chytře a efektivně inscenovaná. Ztuhne vám krev v žilách.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
10
Skvěle realistické a hodně beznadějné. Vlastně nejpozitivnější momenty v tomhle filmu byly ty, jak se na začátku dali dohromady, začli čekat dítě, budovat hnízdečko.... :) BBC je na tyhle rekostrukce bezkonkurenční. Kdyby tu nebylo napsáno (TV film), ani by mě nenapadlo, že to nešlo do kin.

Dodatečné informace

Původní název:
Threads (více)
  • Austrálie Vlákna
  • Austrálie Threads
  • Austrálie Catástrofe Nuclear
  • Austrálie Kun maailma loppuu
Země původu:
Austrálie, Velká Británie, USA
Rozpočet:
0,42 mil. USD

Podobné