Smrt si říká Engelchen

72%
Smrt si říká Engelchen
Román slovenského prozaika a novináře Ladislava Mňačka Smrt si říká Engelchen vyšel poprvé v roce 1959 a ihned zaujal čtenáře i kritiku nevšedním pohledem na tehdy už zprofanovanou partyzánskou tematiku. Mňačko svůj příběh líčí na základě autentických prožitků. Aniž by glorifikoval, přikrašloval, aniž by se přidržoval schematického dělení charakteru na černé a bílé, dává velký prostor psychologické kresbě postav, šokuje netradičním pojetím literárních i lidských konvencí, v každém případě však čtenářům poskytuje do té doby nevídaně otevřený obraz jedné stránky partyzánského odboje. Téměř filmová stavba románu zaujala scenáristickou a režisérskou dvojici Jána Kadára a Elmara Klose, tvůrce, kteří zásadním způsobem obohatili naši kinematografii (Obžalovaný, Tři přání, Tam na konečné, později Obchod na korze). Film Smrt si říká Engelchen měl premiéru v roce 1963, v době, kdy neopakovatelná generace našich filmařů vykročila do světa a začala oslňovat svými úspěchy. Kadár a Klos, přestože byli o generaci starší, nezůstali za svými mladšími kolegy nijak pozadu, v dokonalé tvůrčí symbióze přijali postupy i poetiku nové vlny ve svůj vlastní svébytný výraz podložený samozřejmou profesionalitou a letitou zkušeností a vznikl tak jeden z nejpozoruhodnějších filmů 60. let. Dvojí časová rovina filmu i psychologicky složitá kresba hrdiny příběhu Pavla daly mimořádnou příležitost Janu Kačerovi, jehož citlivé civilní herectví obohatilo postavu mladého, těžce zraněného partyzána, o nové a netušené duševní dimenze. Jednu ze svých největších filmových rolí (zde postava Marty) dostala slovenská herečka Eva Poláková, jejíž předčasný skon v roce 1973 byl pro slovenské divadlo opravdu těžkou ztrátou. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Pěkný film do nitra jednoho z partyzánů, děj se odehrává na konci války a je propleten s vyprávěním raněného partyzána o jeho zkušenostech z války. Bohužel herecký projev Jana Kačera a některých jeho kolegů mi přišel až moc divadelní a tak na mě film nepůsobil tak autenticky. Celkově však pěkné dílko.
Fingon
16 886 bodů
8
70%. S ohledem na averzi vůči válečným snímkům a snímkům s delší stopáží (129 minut se nezdá tolik, ale občas se to zdálo o dost delší) je tak vysoké hodnocení možná trochu překvapivé, ale místy byl tento film opravdu působivý.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Smrt si říká Engelchen není jednoduchý film, ale je to rozhodně zdařilý počin a jeden z českých válečných filmů, který snese vůbec toto označení. Ve filmu poznáte celou řadu herců, klobouk dolů před výkonem Vlada Müllera, který sovětského vojáka zahrál dokonale a rozhodně je třeba vyseknout poklonu i Janu Kačerovi, jenž je naprosto vynikající. Zajímavou figuru, jak co se týče textu, tak provedením ztvárnil Oto Lackovič a v roli dobromyslného doktora exceluje Martin Růžek, který byl v této době na tento druh postav specialistou.


Dodatečné informace

Původní název:
Smrt si říká Engelchen (více)
  • Československo Smrt si říká Engelchen
  • Československo Death Is Called Engelchen
Premiéra v ČR:
3. 5. 1963
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Smrt si říká Engelchen je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch