Sbohem, baby

80%

Zajímavosti 10

  • Dennis Lehane, autor knihy podle níž byl stejnojmenný film Gone, Baby, Gone natočen, vycházel z vlastních zkušeností, kdy několik let jako terapeut pracoval se zneužívanými dětmi. Ostatně tyto zážitky se promítly i v jeho románu Tajemná řeka.
  • Dá se říct, že druhou hlavní roli má bostonské předměstí Dorchester, kde bratři Affleckovi vyrůstali. Znají ho tím pádem velmi dobře.
  • Ben Affleck si měl původně střihnout hlavní roli sám, ale měl pocit, že už toho i s režií má moc, a tak oslovil svého bratra. Casey Affleck s radostí roli přijal.
  • Statistiky o pohřešovaných a zneužívaných dětech:- 85 až 90% pohřešovaných osob nahlášených policii jsou mladiství.- Americké ministerstvo spravedlnosti nedávno oznámilo, že v průběhu jednoho roku bylo pohřešováno více než 797500 dětí.- Zhruba 26% z nich bylo obětí únosu jedním z rodičů.- Ve stejném roce se uskutečnilo zhruba 204000 únosů cizími lidmi.- Odhaduje se, že ve Spojených státech budou jeden z osmi chlapců a jedna ze čtyř dívek sexuálně zneužíváno.- 58% nahlášených pohřešovaných dětí jsou dívky a 33% jsou černoši.- V roce 2005 policie označila 16897 případů jako „v ohrožení“, což znamenalo že se předpokládá, že je zadržuje nebezpečný dospělý.- 99% pohřešovaných dětí se policii podaří naleznout. Přibližně 10000 případů ale zůstává nevyřešených.
  • V klíčových rolích Amandiny tety a strýce se objevují na Oscara nominovaná Amy Madigan (manželka Eda Harrise) a uznávaný herec Titus Welliver, který je nejznámější svou rolí Silase Adamse v hitovém seriálu stanice HBO Deadwood. V roli Jacka Doyla hraje Oscarem oceněný Morgan Freeman. S tolika úspěšnými herci bylo od Afflecka velice odvážným tahem obklopit je místními neherci, kteří filmu propůjčují specifickou atmosféru a kouzlo skutečných bostonských dělníků, včetně původních přízvuků. Výsledná směsice amatérů a špičkových hvězd byla sice neobvyklá, ale její zásluhou je film dynamičtější a živější.
  • Broadwayská herečka Amy Ryanová vypadala a zněla tak přesvědčivě jako Dorchesterská matka z nižší třídy, že ochranka si ji spletla první den natáčení s fanynkou a nechtěla ji pustit na scénu. Jeden z producentů si jí nakonec všiml na druhé straně zátarasu a řekl, že ji mají pustit. Incident způsobil, že se Ryanová zpozdila o dvacet minut, ale přesvědčila se, že bostonský přízvuk, který si nacvičila, je věrohodný. Herecký výkon herečky je ve filmu, tak přesvědčivý, že jí vynesl nominaci na Oskara za nejlepší herečku ve vedlejší roli v krimi dramatu Gone baby Gone.
  • Podľa DVD komentára, scéna preletu nad kameňolomom je špeciálny efekt, pretože v kameňolome v skutočnosti nie je žiadna voda.
  • Amy Ryan mala počas konkurzu tak presvedčivý bostonský prízvuk, že sa jej režisér Ben Affleck opýtal, z ktorej časti Bostonu pochádza.
  • Film sa mal začať premietať vo Veľkej Británii 28.12.2007, ale premietanie bolo odložené na neurčito kvôli podobnosti filmu a zmiznutia 4-ročnej Madeleine McCann, ktorá zmizla z prázdninového apartmánu počas dovolenky v Portugalsku 3.5.2007 zo skutočného života.
  • "Gone Baby Gone" je najobľúbenejší román Bena Afflecka.