Potomci lidí

79%
Potomci lidí
Planeta Země, rok 2027. Už devatenáct let se nenarodilo jediné dítě. Svět podléhá beznaději a anarchii a po čím dál zoufalejších pokusech o nalezení a odstranění příčiny neplodnosti lidstva už jen čeká na zázrak. Do nedaleké budoucnosti nás ve své temné a šokující vizi uvádí režisér Alfonso Cuarón (Mexická jízda, Harry Potter a vězeň z Azkabanu), který se inspiroval slavnou stejnojmennou sci-fi novelou královny detektivek P. D. James. Díky totalitnímu zřízení dokáže jediná Velká Británie odolávat všeobjímajícímu chaosu. Platí za to sice strašnou cenu - občanská práva jsou velmi okleštěna a občasné pokusy o odpor brutálně potlačovány, ale Theovi (Clive Owen), londýnskému byrokratovi, který už jen pasivně čeká na svůj konec, je to úplně jedno. Ovšem jen do chvíle, než se s pytlem na hlavě ocitne v kufru dodávky a posléze stane tváří v tvář své bývalé lásce Julian (Julianne Moore), která stojí v čele jedné z mnoha odbojových skupin a má pro Thea speciální úkol - zajistit pro jednu z jejích spolubojovnic tranzitní víza a dostat ji bezpečně ze země. Během cesty, jejímž cílem je azyl pod záštitou organizace Human Project, Theo zjišťuje, že jeho chráněnka Kee není obyčejná uprchlice. Naopak - je to člověk, kvůli kterému by byla spousta lidí ochotná vraždit. Je totiž v osmém měsíci těhotenství a představuje kýžený zázrak, na který lidstvo už devatenáct let čeká. Na útěku před anarchisty, kteří by ji rádi zlikvidovali kvůli zachování stávajícího bezvýchodného stavu, a reprezentanty režimu, již by ji rádi zneužili ke svým politickým cílům, se Theo a Kee stávají velmi nejistou, nicméně jedinou nadějí naší civilizace. Režiséra Cuaróna nadchla představa, že by se prostřednictvím filmu zasazeného do blízké budoucnosti mohl vyjadřovat k dnešku. "To, jak se chováme dnes, výrazně ovlivní podobu naší planety za dvacet let. Vlastně to není sci - fi, ale současný thriller zasazený do roku 2027," říká Cuarón. Svět za pár let je sice snímán temnými, syrovými barvami, ale podle režiséra jde spíš o nastolení správné atmosféry než o jeho názor na naši budoucnost. "Ten film je o tom, že mít naději se vyplatí i v bezvýchodné situaci," dodává.



Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Velmi depresivní jízda zhuntovanou budoucností,která je velice nelichotivá a hlavně realistická. Cuarón natočil tuhle vizuální pastvu pro oči podle vlastního scénáře,který podle mne patří mezi nejlepší vůbec. Některé scény jsou tak úžasně natočené, že ve mne zanechali na dlouhou dobu pořádný dojem. Filmová revoluce se sice nekoná,ale i tak Cuarón natočil něco výjimečného.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Tohle mám rád. I když se film nevyhnul něklilka klišé, tak se jedná o nadprůměrný snímek, který nadchne každého fanouška SCI-FI. Téma možného vymření lidstva v blízké budoucnosti je palčivé téma a vždy vytváří zvláštní atmosféru. Je to moje krevní skupina.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
Temný snímek s realistickou budoucností. Ano, toto se zkutečně může stát. Lidé ztratili plodnost a to vedlo až k anarchii. Snímek svou vizuální stránkou je zcela šokující, což je podpořeno i skvělými hereckými výkony. Práce kamery je dechberoucí a reálnosti přispívají i nezvykle dlouhé scény. Zvláště u těch válečných, kdy to vytváří až dojem přímého přenosu. A to doslova. Po citové stránce je nejúžasnější, slzu tvořící scéna na konci snímku, kdy dětský pláč zastaví válečnou vřavu. Dojetím se snad ani nedýchá. Takové emoce z filmu tu dlouho nebyly. Snímek drsný, ale upřímný. Vše funguje jak má. Chudoba, špína, pocit beznaděje a smrti. Zásadní povedené dílo vedoucí k zamyšlení.


Dodatečné informace

Původní název:
Children of Men (více)
  • Japonsko Potomci lidí
  • Japonsko Children of Men
  • Japonsko Az ember gyermeke
  • Japonsko Hijos de los hombres
  • Japonsko I figli degli uomini
  • Japonsko Ihmisen pojat
  • Japonsko Les fils de l'homme
  • Japonsko Niños del hombre
  • Japonsko Os Filhos do Homem
  • Japonsko Potomci
  • Japonsko Son umut
  • Japonsko Ta paidia ton anthropon
Premiéra v ČR:
9. 11. 2006
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Japonsko, Velká Británie, USA
Rozpočet:
76 mil. USD
Tržby:
70,6 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Potomci lidí je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch