První den mého syna

67%
První den mého syna
Plakát traileru
Třicetiletý dělník Oldřich Olejník obráží hospody a vinárny, neboť zapíjí narození svého syna. Není tedy divu, že skončí na záchytce. Takto se seznámí se sedmnáctiletým výrostkem Jirkou Koubou. Problémový mladík, který kvůli barvě svého oblíbeného trička dostal přezdívku Žluťásek, po četných konfliktech opustil zaměstnání. Jeho otec zmizel neznámo kam a matka se s tím nedokázala vyrovnat. Většinu času proto Žluťásek tráví v partě, kterou vede zkrachovalý herec Ancek. Oldřich, v němž se z pochopitelných důvodů probudily otcovské vlastnosti, se začne o Žluťáska zajímat a starat. Kromě prolomení počáteční Žluťáskovy nedůvěry to však bude znamenat i seznámení s Anckem a jeho pochybnou partou…



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
V šedesátých letech populární a ceněná stejnojmenná novela spisovatele Ivana Kříže, z níž vyplynula ajímavá psychologická studie nedoceněného předchůdce české nové vlny Ladislava Helgeho: seznámení na záchytce jako životní mezník působí dost křečovitě (i když v titulu filmu zmíněný důvod k oslavě tedy mezníkem byl), ale tři figurky vykreslené jako symboly určitých dobových generačních postojů podali pánové Kostka, Pucholt a Munzar s velkou empatií. Zajímavostí jsou brněnské exteriéry filmu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Tak trochu psychologický příběh vyprávěný retrospektivně upozorňující na poflakující mládež, jehož děj se tak trochu dívá na jejich myšlenkové pochody. Film se ještě veze ve stylu tzv. nové vlny, takže podle toho také vypadá. Začíná to zcela nevinně. Dělník Oldřich Olejník je štěstím bez sebe z narození svého prvního dítěte a oslavuje to jak se dá. Když se však následně ocitne v podivné partě, nastávají společenské podivnosti překračující hranice veškeré morálky a hlavně zodpovědnosti. Z dnešního pohledu je to herecký koncert mnoha ve své době mladých, dnes velice známých herců, mezi nimiž dobře vynikl i Vladimír Pucholt, byť svojí rolí nijak nepřekvapil. Vyniká tu ohromná moralita, která snad ani tehdy diváky svojí nepřesvědčivostí nijak neohromila. I to tak stojí za shlédnutí, neboť určitý filmový umělecký koncept tu přeci jen nějaký je. Film je zkrátka obětí své doby a podle toho se musí k tomu přistupovat.

Dodatečné informace

Původní název:
První den mého syna (více)
  • Československo První den mého syna
  • Československo Chance Meeting
  • Československo Der erste Tag im Leben meines Sohnes
  • Československo First Day of My Son
Premiéra v ČR:
26. 3. 1965
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění