Útěk

65%
Útěk
Plakát traileru

Z požáru dřevěného skladiště jsou podezírány děti, které chodily kouřit, a mezi vyšetřovanými se ocitá i malý Saša. Protože se bojí vrátit se domů, utíká společně se starším výrostkem, jenž se již ocitl na šikmé ploše. Nerovná dvojice se různě skrývá, řeší rozpory, ale nakonec se odhodlá za všech okolností si pomáhat.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Příběh podivného přátelství mezi malým 'Romanem Skamene', typickým průserářem, který kvůli požáru dřevěné kůlny a strachu momentálně utíká z domova a velkým 'Ivanem Vyskočilem', jehož důvod potulného života nebyl blíže vysvětlen. Oba jsou jedinými tahouny snímku, který sleduje jejich náhlé přátelství a vzájemné pochopení i nevraživostí a naschválů. Kvůli lidskosti 'Ivana Vyskočila' nepřekvapí konec příběhu. Podzimní prostředí a černobílý obraz dává celému vyprávění trošičku temnou atmosféru. Snímek si drží tempo a udržuje lehké napětí o tom, jak to celé skončí. Roman Skamene tu předvedl vynikající výkon, který dodal dětské postavě punc autenticity a realismu. Skoro bych i řekl, že se to opravdu stalo. Film si zaslouží pozornost a je veliká škoda, že je televizemi opomíjen. Z jeho námětu tak trochu vyznívá, že přehnaná přísnost ve výchově předznamenává jen další a mnohem horší trable.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Podle novely Ota Hofmana, která vyšla skutečně po celém světě, natočil Štěpán Skalský a zejména kameraman Jiří Šámal a hudební skladatel Zdeněk Liška velmi působivý komorní snímek o vzniku velmi nepravděpodobného a přesto velmi logického přátelství mezi dvacetiletým zevlákem na útěku a třináctiletým vyplašeným klukem trápeného průšvihem, za který nemůže.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Nedávno jsem tu novelu Oty Hofmana četla (našla jsem tu knížku v jedné z knihovniček v poli) a vzpomněla jsem si na tento komorní film s Romanem Skamene a Ivanem Vyskočilem. Uvědomila jsem si, že Štěpán Skalský je vlastně velice nedoceněný režisér. Vždyť ani nevím, co dalšího režíroval. Ale zde si počínal velmi obratně a také kamera Jiřího Šámala a hudba Zdeňka Lišky byly perfektní. Konec vyšumí tak nějak do ztracena. Ale to nic nemění na tom, že jde o silný příběh, který na čtenáře i na diváka nutně zapůsobí. Je to film temný, s melancholickou náladou podzimní přírody, ale téma stále živé. Jen bych poopravila věk, který zde uvádí jistý divák Sheldon. Saša Tichý je žákem 3. třídy, je mu devět let, a Rudlovi je mezi šestnácti a sedmnácti roky.

Dodatečné informace

Původní název:
Utek (více)
  • Československo Útěk
  • Československo Utek
  • Československo Flucht
  • Československo Szökés
  • Československo The Flight
Premiéra v ČR:
8. 12. 1967
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění