Zelené obzory

61%
Zelené obzory
Plakát traileru

Mladý zemědělský odborník neuspěje jako správce dobytčí farmy státního statku v pohraničí... Pokus o realistický pohled na problémy zestátněného zemědělství nepřevyšoval výrazněji dobový průměr. (oficiální text distributora)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Snímek natočený na základě knihy autora Jana Procházky, který se sice považuje za typický výrobní film dle takzvaného budovatelského schématu o rozvráceném hospodářství a snaze jednotlivce o nápravě, avšak po dramatické a atmosférické stránce se jedná o jeden s povedených českých, dnes již klasických filmů z první poloviny 60. let. Hlavní role nového správce zemědělské usedlosti a zapáleného organizátora vše uvést do pořádku se představil Petr Kostka a zhostil se toho na jedničku. Charakterově i po psychologické stránce svou postavu pojal adekvátně, a co je hlavní, naprosto uvěřitelně. Zkrátka a dobře, po herecké stránce v dramatické roli podal úctyhodný herecký výkon. Děj je pojat jako retrospektiva, neb příběh začíná dramatickou scénou, po které je odvyprávěno vše, co se před touto událostí stalo. Svým způsobem se námětově nejedná o nic ojedinělého, neboť tématicky vzniklo hlavně v 50. letech takových filmů více než dost a vznikaly i po tomto, i když už více v komediální a rodinné podobě. Výše zmíněné budovatelské schéma je tedy jasné, ale to neznamená, že by tím film patřil k odsouzení. Naopak. Historikové se sice mohou dohadovat o reálnostech dané problematiky, ale je to film o určité době, což znamená, že ukazuje atmosféru na statcích po jejich zestátnění, ve kterém probíhaly i nejrůznější lidské osudy. Snímek se natočil v kinoformátu, takže po obrazové stránce o to větší zážitek. Suma sumárum, vlivem projednávané doby mohou být nemalé výhrady, ale co se týče tolik známé stranické propagandy, je snímek zcela neškodný. Film své doby o své době a nic víc.
avenis
avenis
8 056 bodů
4
Film poplatný době vzniku. Kamenolom versus hospodářství. Na obou odvětvích měl tehdejší mocenský aparát zájem. A navzdory hlásání, že "kapitál" je fuj, i jim šlo o peníze a o výdělek. Jak jinak. Sequensovský začátek mě moc nenadchnul, ale pak, když se ukázalo, že půjde o nástin poválečného hospodaření, jako správného zemědělce mě to zaujalo. Katastrofický stav budov zámku Skalice v Bohumilicích zvenku i zevnitř je krásným svědectvím o tehdejší situaci. Ještě horším dokladem toho, jak se dřív hospodařilo, je vypalování louky, zrasovaný kůň a mytí traktoru v rybníku. Takže po stránce filmové s výhradami, po stránce dokumentární hodnotím více. (4.6.2022)
kawa
3 388 bodů
6
Dramatický příběh mladého zemědělského inženýra, který přichází na rozvrácený statek s kupou problémů jako správce, a odjíždí po pokusu o jeho zavraždění v sanitce. Realita komunistických znárodněných JZD byla již tehdy tristní, a osobní zájmy převažovaly. Alternativní filmové zpracování je ze začátku zajímavé, syrové ztvárnění taky, ale nakonec vše vyjde do ztracena.

Dodatečné informace

Původní název:
Zelené obzory (více)
  • Československo Zelené obzory
  • Československo Green Horizons
  • Československo Társtalanul
Premiéra v ČR:
7. 9. 1962
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění