Withnail & I

75%
Withnail & I
Plakát traileru

Withnail & I (u nás pod názvem "Withnail a já") je kultovní konverzační komedie čerpající z režisérova vlastního života. Dva nezaměstnaní herci Withnail a Marwood se rozhodnou vyrazit z bezútěšného, studeného Londýna na venkov, kde má Withnailův homosexuální strýc chatu. V doprovodu břitkého humoru a litrů a litrů alkoholu zjistí, že jejich schopnosti přežít zde vlastními silami jsou prakticky nulové. Na deziluzivní cestě z města se postupně vytváří melancholické pojednání o neodvratném procitnutí do reality i do střízlivosti. Předlohou pro postavu Withnaila byl britský herec Vivian MacKerrell, se kterým režisér filmu Bruce Robinson sdílel byt v londýnské čtvrti Camden. Po skončení filmu se doporučuje nasednout do staré káry, nakoupit basy piva a vyrazit s kamarády na venkov.




Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
pre anglanov kultova klasika a obcas oznacovana za ich najlepsi film (spolu s wicker manom). pre mna celkom prijemna konverzacna komedia o vylete dvoch nezamestnanych hercov na vidiek s par slusnymi hlaskami a pomalym melancholickym tempom. herecke vykony vsetkych pritomnych su skvele ale kazdeho o hlavu prevysuje richard grant v ulohe non stop opiteho withnaila ktory pocas celeho natacania pil len caj:-)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
9
Příjemná konverzační komedie. Myslím, že si označení "kultovní" skutečně zaslouží. Na druhou stranu mi ani jeden z těch hlavních představitelů nepřirostl k srdci, takže to potom člověk ty osudy neprožívá tak, jak by si to tvůrci filmu představovali. Ale závěr mě přesvědčil o tom, že to není jen nějaká plytká komedie, ale opravdu mnohovrstevný film.

Dodatečné informace

Původní název:
Withnail & I (více)
  • Velká Británie Withnail & I
  • Velká Británie O filos mou ki ego
  • Velká Británie Onnen kiertolaiset
  • Velká Británie Os Desajustados
  • Velká Británie Shakespeare a colazione
  • Velká Británie Withail et moi
  • Velká Británie Withnail och jag
  • Velká Británie Withnail y yo
Země původu:
Velká Británie
Tržby:
1,54 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění