Živý terč

63%
Živý terč
Tak dlouho bezcitní zabijáci pořádají pro zábavu hony na lidi, až se sami stanou obětí lovce. Chance Boudreax je nezaměstnaný obchodník v námořnictví v New Orleans, který používá svoje profesionální schopnosti bojových umění v zápase proti skupině sadistů, kteří zprostředkovávají hon na lidi, bezdomovce-veterány. Do města přichází Natasha Binderová, mladá žena, která pátrá po svém nezvěstném otci a požádá Boudreauxa o pomoc. Ten zjistí, že její otec se stal poslední obětí zabijáků a nelítostný souboj pokračuje...



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Rok po natočení stále nepřekonaného nejtvrdšího akčního filmu všech dob zajel král hongkongského akčního filmu zkusit štěstí do Hollywoodu, kde natočil snímek s příběhem o lovu lidí jen tak pro zábavu. Pevný scénář, dobrá myšlenka, Jean-Claude Van Damme a k tomu John Woo se svou osobní vizualizací akčních scén, které jsou po právu označeny jako krvavý balet. Tak to by mohl být vskutku hollywoodský akční masakr. Jenomže nebyl. V Hollywoodu zřejmě měli po zhlédnutí jeho do té doby posledního snímku ´Hard Boiled´ rozpaky a snímek v plné palbě do kin nepustili. Americký divák podle nich na něco takového prostě nebyl připraven a snímek se značně okleštil. Ten tak v hollywoodské realizaci vypadá, jakoby to John snad ani nenatáčel, i když jeho pro něj typické motivy k vidění jsou. Jako ryze hollywoodský film však přeci jen v jistém smyslu své žánrové přednosti má. Obsahuje dokonalou příběhovou linii v souběhu s akcí, ze kterých ta finální jakoby nechtěla skončit. John ve vizualizaci použil i westernové motivy, což do této doby bylo neobvyklé a i zde to spíše budilo úsměv. Viz např. scéna, kdy si Jean-Claude odhrne kabát a odhalí svou nohu připravenou ke kopu. Že tu nohu má proklatě nízko by skutečně znělo blbě, ale když se jedná o Ameriku, jako pocta westernům to bylo dobré. Lance Henriksen a Arnold Vosloo v záporných rolích úžasně vynikli a dá se říci, že měli v sobě určité kouzlo. A co teprve akční finální tanec Jeana-Clauda s obratností sobě vlastní a akrobatickými hrátky s pistolí v ruce. John Woo zkrátka věděl jak na to. Jeho fanoušci se s výsledným filmem nesmířili a dlouhodobě bojovali za režisérskou verzi. A povedlo se. Je snad až o 22 minut delší a akce je tu doslova nonstop. ´Hard Boiled´ tedy mohl mít oficiálně silnou konkurenci. Režisérská verze je však bohužel v Evropě nedostupná, což je pro fanoušky akčních snímků v hongkongském stylu ohromná škoda. I tak se však jedná o velkolepé filmové dílo. John Woo tedy poprvé v Hollywoodu a Jean-Claude Van Damme se poprvé značně vyřádil se střelnými zbraněmi. Zní to divně, ale je to tak. Tedy ještě jednou. Jako ryze hollywoodský akční film je to pecka, ve filmografii Johna Woo vlivem zásahu studia však bohužel nic moc. Až na tu režisérskou verzi, kterou nemáme šanci vidět.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
New Orleans, umaštěný tulák Chance a znudění milionáři, kteří si mohou ulovit za tučný obolus nějakého chudáka. jsem přesvědčený, že tento film není ani zdaleka taková fikce, jak by se mohlo zdát a natočeno je to fantasticky. Woo je mistrný vypravěč a tohle se zkrátka povedlo. Moje nejoblíbenější Van Dammovka.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Pořád je to klasika, jakou už dneska nikdo nenatočí. Akční mág John Woo, Van Damme s koňským ohonem, zajímavá zápletka a jeden z nejlepších a nejbezcitnějších záporáků v dějinách v podání fenomenálního Henriksena. Jenom mi postupem času už strašně lezly na nervy ty Van Dammeho nadpřirozené schopnosti, které během všech akčních scén projevoval. A navíc jsem urputně fandil Henriksenovi, takže jsem chtě nechtě trochu zklamán :))

Dodatečné informace

Původní název:
Hard Target (více)
  • USA Živý terč
  • USA Hard Target
  • USA Blanco humano
  • USA Chasse à l'homme
  • USA Hard Target: Operación cacería
  • USA Harte Ziele
  • USA La cible
  • USA Nieuchwytny cel
  • USA O Alvo
  • USA Operación cacería
  • USA Perseguição Sem Tréguas
  • USA Senza tregua
  • USA Teška meta
  • USA Tökéletes célpont
  • USA Vanatoare de oameni
  • USA Трудна мишена
  • USA Трудная мишень
Premiéra v ČR:
30. 12. 1993
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Čeština:
Živý terč je dostupný s českými titulky

Další z kolekce Živý terč


Powered byJustWatch