Živý terč

63%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Rok po natočení stále nepřekonaného nejtvrdšího akčního filmu všech dob zajel král hongkongského akčního filmu zkusit štěstí do Hollywoodu, kde natočil snímek s příběhem o lovu lidí jen tak pro zábavu. Pevný scénář, dobrá myšlenka, Jean-Claude Van Damme a k tomu John Woo se svou osobní vizualizací akčních scén, které jsou po právu označeny jako krvavý balet. Tak to by mohl být vskutku hollywoodský akční masakr. Jenomže nebyl. V Hollywoodu zřejmě měli po zhlédnutí jeho do té doby posledního snímku ´Hard Boiled´ rozpaky a snímek v plné palbě do kin nepustili. Americký divák podle nich na něco takového prostě nebyl připraven a snímek se značně okleštil. Ten tak v hollywoodské realizaci vypadá, jakoby to John snad ani nenatáčel, i když jeho pro něj typické motivy k vidění jsou. Jako ryze hollywoodský film však přeci jen v jistém smyslu své žánrové přednosti má. Obsahuje dokonalou příběhovou linii v souběhu s akcí, ze kterých ta finální jakoby nechtěla skončit. John ve vizualizaci použil i westernové motivy, což do této doby bylo neobvyklé a i zde to spíše budilo úsměv. Viz např. scéna, kdy si Jean-Claude odhrne kabát a odhalí svou nohu připravenou ke kopu. Že tu nohu má proklatě nízko by skutečně znělo blbě, ale když se jedná o Ameriku, jako pocta westernům to bylo dobré. Lance Henriksen a Arnold Vosloo v záporných rolích úžasně vynikli a dá se říci, že měli v sobě určité kouzlo. A co teprve akční finální tanec Jeana-Clauda s obratností sobě vlastní a akrobatickými hrátky s pistolí v ruce. John Woo zkrátka věděl jak na to. Jeho fanoušci se s výsledným filmem nesmířili a dlouhodobě bojovali za režisérskou verzi. A povedlo se. Je snad až o 22 minut delší a akce je tu doslova nonstop. ´Hard Boiled´ tedy mohl mít oficiálně silnou konkurenci. Režisérská verze je však bohužel v Evropě nedostupná, což je pro fanoušky akčních snímků v hongkongském stylu ohromná škoda. I tak se však jedná o velkolepé filmové dílo. John Woo tedy poprvé v Hollywoodu a Jean-Claude Van Damme se poprvé značně vyřádil se střelnými zbraněmi. Zní to divně, ale je to tak. Tedy ještě jednou. Jako ryze hollywoodský akční film je to pecka, ve filmografii Johna Woo vlivem zásahu studia však bohužel nic moc. Až na tu režisérskou verzi, kterou nemáme šanci vidět.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
New Orleans, umaštěný tulák Chance a znudění milionáři, kteří si mohou ulovit za tučný obolus nějakého chudáka. jsem přesvědčený, že tento film není ani zdaleka taková fikce, jak by se mohlo zdát a natočeno je to fantasticky. Woo je mistrný vypravěč a tohle se zkrátka povedlo. Moje nejoblíbenější Van Dammovka.
lamps
lamps
15 150 bodů
6
Pořád je to klasika, jakou už dneska nikdo nenatočí. Akční mág John Woo, Van Damme s koňským ohonem, zajímavá zápletka a jeden z nejlepších a nejbezcitnějších záporáků v dějinách v podání fenomenálního Henriksena. Jenom mi postupem času už strašně lezly na nervy ty Van Dammeho nadpřirozené schopnosti, které během všech akčních scén projevoval. A navíc jsem urputně fandil Henriksenovi, takže jsem chtě nechtě trochu zklamán :))
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Typický Van Damovský styl co se boje a akce týče. Dějově klasický film, který jsem kdysi hodně hltal.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
4
Vrchovatě devadesátkový akčňák.. Parádní koncept, jak parta padouchů nahání bojovou mašinu JCVD. Jenže tohle jsem si nezasloužil! Jednohubkový film s prosťoučkým scénářem, který sice nešetří na akci, jenže za cenu vypadat cool přišly chyby.. Takové zklamání, když i JCVD zastupuje kaskadér :/. A vůbec tomu nepomohly ani otravné zpomalovačky. Aspoň ta ikonická scéna s hadem. 35%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Spojení talentu jedné hongkongské hvězdy, aby zachránila kariéru jedné vyhaslé a ne příliš objevné hvězdy. Jenže co čert nechtěl, sedlo si to jako prdel na hrnec navzdory tomu, že Van Damme je přeci jen víc rváč, než střelec. Finále je pak už jen definice akčního inferna a krvavá třešnička na dávno rozstříleném dortu.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
možno naj film van damma hlavne vďaka skvelej réžii akčných scén od johna woo. bohužial medzi tým sa nachádza dosť nudná náplň, ktorá najvyššie hodnotenie ničí.
p.a.douch
p.a.douch
8 339 bodů
7.5
Film zcela zapadá do doby vzniku. Scénářem, režií i hlavním hrdinou. Je to labutí píseň 80-tých let. To ale neznamená, že by to bylo nějak hrozný. John Woo akční filmy točit uměl a věděl co může od herců chtít. JCVD je dobrej atlet, ale horší herec. Ovšem jeho role na něj nijak velké nároky nekladla, takže mu pěkně sedla. Na Yancy Butlerovou se tenkrát pěkně koukalo (no vlastně i dneska). Záporáci Vosloo s Henriksenem taky dobrý.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Film, kterej má skvělej úvod. Ale co přijde potom je utrpení. Je sice pravda, že když jse´m byl dítě tak jsem z toho byl odvařenej a Van Damme byl pro mě nejlepší herec, což s odstupem času samozřejmě už neplatí a je to rozhodně jeden z nejhorších herců teda jestli se o něm dá tvrdit, že je, nebo byl někdy hercem. Ale co mě nejvíc zaráží je to, že to natočil mistr Hong Kong akce John Woo, tvůrce takovejch akčních skvostů jako jsou Lepší zítřky, Killer, Hard Boiled a dostal příležitost natočit film v USA což mohla bejt bomba, ale to by musel trochu zapracovat na scénáři a obsadit lepšího herce, kterej umí hrát a nejen tupě kopat do chudáků kaskadérů. Děj je jednoduchej jako facka, ale má strašně děravej scénář a vypadá to jako by si to herci vymýšleli těsně předtím než natočili každej záběr. Akce je sice dobrá, ale s Woo dřívějšími filmy to nejde srovnat. Ty zpomalené záběry na Van Damme, kterej s umaštěnejma dlouhejma vlasama jede na motorce proti bandě vycvičenejch profesionálních zabijáků, kteří nejsou schopni trefit ani stodolu, ale za to Van Damme je trefí hned na poprvé no jasně tohle zkrátka patřilo a patří k akčním filmům 80 a 90 let, ale tohle bylo spíše k smíchu. Jediné plus tohoto filmu se mi jeví pouze záporáci v podání Mumie Vosloo a skvělého Henriksena, který se pro role záporáků v těhle béčkách prostě narodil. Jinak je to tupá akčňárna, která určitě patří k tomu lepšímu v čem se Van Damme objevil, ale určitě jde o jeden z nejhorších filmů mistra Woo, ale je pravda, že jako debut v USA to celkem ušlo a jestli ho nějak omezili tak to jde znát.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
6.5
První americký film režiséra Johna Wooa a musím přiznat, že to vůbec nebyl špatný film. Jean-Claude Van Damme vypadá s dlouhými vlasy docela drsně. Ovšem obsazení hlavních padouchů bylo super, Arnold Vosloo záporáky umí a Lance Henriksen pouze dobře sekundoval.