Život je krásný

82%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Krásný lidský příběh, který se dotýká i efektu motýlích křídel.. Vše až na přeidealizovaný konec působí strašně čistým dojmem. Skvělý výkon Jamese Stewarda, ale i všech herců ve vedlejších rolích. Je to sice lehce naivní, ale krásný snímek. Nemohu dát méně než 80%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Americký vánoční snímek s předpoklady pro nejlepší film všech dob, který se v USA stal sváteční klasikou. Příběh muže potřebující nějaké to kouzlo zjevení a božské magie, aby se mohl tváří v tvář postavit nepřízni svého osudu, i přes počáteční nepřízeň diváckého zájmu v kinech uzrál a naopak se po letech stal vyhledávaným. A to i přesto, že je plný nejrůznějších klišé. Svým způsobem se jedná o společensky kritické melodrama, obohacené pohádkovými prvky, které se, svým zaměřením na danou problematiku, stalo doslova nadčasovým. Ony pohádkové prvky jsou na čtyřicátá léta jiná, než si současník může představovat, a tak buď mohou vypadat neotřele, nebo jsou již tak nevýrazné, že si jich takřka ani nelze všimnout. Máme tu osud nějakého George Baieyho a tak nějak druhořadého andělíčka strážníčka Clarence, který se má právě vlivem pomoci Georgemu zasloužit křídla, aby se již konečně mohl stát andělem plnohodnotným. Jenomže nic není tak jednoduché, jak by mohlo vypadat. Každopádně, dokáže si někdo představit svůj svět, kdyby nežil? Georgemu se taková příležitost naskytne a bude z toho hodně překvapený. Scénář vznikl na základě povídky Philipa van Doren Sterna, která byla původně několika vydavateli odmítnuta. I takové paradoxy se naskytly. Vliv na povídce měla slavná ´Vánoční koleda´ od Charlese Dickense, což právě upoutalo pozornost filmařů. Z povídky vznikl snímek přesahující dvě hodiny kupodivu nemající jediného hluchého místa. Jak už to také u takovýchto snímků bývá, o životní moudra a nejrůznější osudové kratochvíle k zamyšlení ani tady není nouze. Snímek byl ve své době komerčním propadákem a nikdy nebyl zamýšlen jako vánoční film. I stalo se a postarali se o to samotné televize. James Stewart ve skvělé formě a tak úžasný život jeho postavy poučí, navnadí i pobaví.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Skutečně krásný film, který jsem docenil až časem, když jsem ho viděl znovu - navíc na Štědrý den. Happy end nikdy žádnému snímku neslušel víc.
Fingon
16 886 bodů
10
Tak depresivní film s tak úžasným koncem, který mě rozbrečel, se hned tak nevidí. Douglas to trefil - i když máme většinou poněkud rozdílné názory, zde se mimořádně shodujeme.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Nezapomenutelný James Stewart (Muž, který věděl příliš mnoho, Vertigo) tu hraje George Baileyho, muže, který dostane nejbáječnější ze všech vánočních dárků. Hřejivě optimistický vánoční příběh natočil s vynikajícím hereckým obsazením, jemuž dále dominují Donna Reed a Lionel Barrymore, nesmrtelný Frank Capra a řadí se k největším favoritům jak diváků, tak kritiků.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
Naškrobená ždímačka pocitů. Uznávám, že to víceméně funguje (na mě méně), ale nejsem nijak zvlášť nadšený, když je to tak vyumělkované. Celé je to mnohdy natahované - Baily stále běhá po městě a diví se, že ho lidi nepoznávají, ačkoliv mu bylo už několikrát řečeno, že se dívá na svět, v němž by se nikdy nenarodil a s touto skutečností byl už několikrát konfrontován. Stále to však nebyl schopen zpracovat. Jistě to šlo napsat lépe. Též ono herectví této doby - Steward neustále rázně a energicky haleká. Jakoby bylo zapovězeno přednést repliku bez zvýšeného hlasu. Sere mě to i v anime, kde mnohdy postavy taky neustále křičí. Chápu, že zde to má co dělat s dobou, ale to neznamená, že to není stupidní. Znamená to jen to, že tenkrát si to neuvědomili a herectví se posunulo. Ač to je dobře natočené, tak se nemohu zbavit pocitu jistého nevkusu a levnosti. Oni se tam na konci všichni sešli a zpívaj! S realitou to nemá mnoho společného. Proto jsem skeptický vnímat tento film jako umění, protože nikterak neodráží skutečnost. Spíš se nese v takové jednoduché romantizované představě, k níž lidi mnohdy utíkají, páč si nejsou schopni uvědomit rozsah reality a nazřít ji bez příkras.
Jamie76
Jamie76
4 272 bodů
9.5
Toto je jeden z nejkrásnějších filmu, které jsem kdy videl!!!!!! Toto musite dokoukat do konce! Na konci jsem mel chuť vyjít do ulic a volat na své přátele VESELÉ VÁNOCE!!!!!!!
Miller
Miller
2 220 bodů
10
"Dear George! - remember no man is a failure who has friends. Thank's for the wings! Love - Clerence" Krásný americký rodinný snímek s překrásnou a naivní pointou. Být taková většina snímků, tak všude panuje úplně jiná nálada. Pustil jsem si to v srpnu, a stejně cítím, že na mě padá sníh. 100%
Bordoshut
1 647 bodů
10
10/10 – Instantní láska. Natočeno strašně milým, lidským způsobem. Tenhle film nelze nemít rád a kdo to o sobě tvrdí, ten si akorát lže do kapsy. Jednoduše úžasná vánoční klasika, ze které ještě vůbec není cítit dnešní zkaženost amerického filmového průmyslu, kdy se řeší akorát, kolik co vydělá a podle toho se následně odvíjí, jestli to má cenu vydávat. Bodejť by ne, v roce 1946 se ještě i v America přistupovalo k filmům jako k umění a ne jen jako k snadnému prostředku, jak přes merchandise vylouhovat co nejvíce zelených papírků. Film vyšel původně ještě v černobílé podobě, ale později mu byla vydána i barevná verze. Naštěstí se nejednalo o žádné třaskavé barvičky, takže dobovou atmosféru zachycují výborně oba nátěry. Co hlavně dělá tento snímek tak nádherný, jak jsem zmínil, jsou dialogy. Scénáristé si museli skutečně máknout, neboť všechno co filmu chybí z hlediska dnešních technických předpokladů je bohatě vynahrazeno uvěřitelnými promluvami, jako vystřiženými z běžného života, které se nesnaží šokovat ani vzbuzovat přehnané emoce, jsou jen prostě poctivé, zábavné, milé a lze se s nimi snadno identifikovat. Vzhledem k horšímu obrazu to musel být právě zvuk, kterým se herci museli předvést a funguje to na výbornou. Okamžitě si díky tomu postavy zamilujete a vůbec nevadí, že tempo je pomalé a že se vlastně nic světoborného na plátně neodehrává, klidně byste seděli a poslouchali postavy spolu rozmlouvat celé hodiny navíc. Obličejem hrají ale také na Oscara a řeč těla je dotažená k dokonalosti. Hrozně se mi líbil i příběh, kde je sice na jednu stranu jasně dané, kdo je ten dobrák a kdo zlý škodič, ale vedle toho se řeší vážná témata jako smysl života, to, že nemůžeme vždycky mít to, po čem toužíme, sebevražda, důležitost přátelství a rodiny a tak dále. Něco takového je ve spojení s Vánocemi skoro nemyslitelné. Přesto to ale parádně zapadá do sebe. Jsem velmi rád, že jsem na It's a Wonderful Life narazil. Verdikt: „Doporučuju úplně každému, kdo má rad filmy, a doufá ve víc, než jen praštěnou zábavu.“
Jto_rating
Jto_rating
1 391 bodů
9
Skrytý klenot. Tento rodinný film se špetkou fantasy odehrávající se po druhé světové válce obsahuje nejskvělejší happyending v historii filmařiny. Film začíná, tak že jeden muž George chce spáchat nežiťí. Začnou se za něj lidi modlit, aby se vrátil. A dostane se to k Josefovi a jednomu andělovi. Díky tomu se retrospektivně dozvídáme různé části Gergeho života. Přesto že se tu nachází tyto prvky nebojte se nějaké křesťanské věci atd. Je to spíš pohádkový. Něco jako český anděl páně a mix s Vánoční koledou ale 5x lepší OMG. Jak nakonec přesvědčí George anděl se musíte dozvědět sami. (i když jsem nenašel pár lidí kterým to nesedí, ten důvod. . Jo jo ale pokud chcete pohodový film, když se cítíte špatně, ztrácíte smysl života. Tak směle do toho a pusťte si tento snímek. . 8,5/10
  • zábavné
  • colorovana verze to může dostat k nové generaci, přestože originál je černobílý
  • ... příběh je stále aktuální