Karlík a továrna na čokoládu

78%

Komentáře a recenze 32

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Výborná Burtonovka ve které se mohl Tim pořádně odvázat a představit postavu Willy Wonku ze zcela jiného úhlu. Jelikož jsem před shlédnutím znal verzi s Genem Wilderem,tak jsem tušil do čeho jdu. Jenže Tim do toho příběhu vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis a svět kolem Wonku posunul ještě o kus dál. Johnny Depp je jako Wonka skvělý. Byl zábavný,šílený a cynický. Hudba od Elfmana jen dokresluje úžasnou atmosféru,která po celý film panuje.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Fenomén Roald Dahl se svým vlastním fantaskním světem (pozoruhodným, až nedětsky temným, s jasným filosofickým podtextem) nachází skvělý pendant ve filmovém ztvárnění podobně naladěného Tima Burtona. Celek výrazně ovlivňuje způsob, jakým herecký protagonista a "třetí do party" spřízněných tvůrců Johnny Depp vykresluje charakter svérázného Willyho Wonky, domnělého citového deprivanta a neomezeného vládce továrny na čokoládu, který ve zvláštní soutěži postupně likviduje výherce, kteří neobstojí v jeho zkouškách. Obstojí až ten zdánlivě nejubožejší, zato nejryzejší charakterem - malý Charlie Bucket (Freddie Highmore) ...
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Já prostě tyhle fantasy filmy pro děti moc nevyhledávám, mluvím hlavně o přebarvené Americké tvorbě. Jenže tady je scénář skvělý, není to rozhodně pro malé děti a je tu skvělý Johnny Depp, který vše skvěle diriguje. Zajímavý film, který mě pobavil i mírně vyděsil.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
5
Připomněl jsem si Burtonovu adaptaci. Po opravdu dlouhé době a navíc poté, co jsem viděl verzi Mela Stevarda. A musím říct, že to šlo v mých očích hodně dolů. Určitě v tom hraje hlavní roli právě srovnání se slavnou původní verzí, která má o tolik propracovanější charaktery. A to jak Wonku, který je v Deppově podání prostě dětinský podivín, kdežto Wilder mu dodal opravdu ďábelský podtón, tak především Karlíka, který v Burtonově verzi pro jistotu nemá žádnou osobnost. A je to nebezpečný posun. Zatímco v originálu Karlík zvítězil, protože odolával pokušením a dělal rozhodnutí, zde zvítězí, protože na rozdíl od ostatních dětí nemá žádnou charakteristiku, které by mohl propadnout a zkrátka nic nedělá. Jistě se v tom odráží Burtonův život. Ví se o něm, že byl tichým a nevýrazným dítětem a nejspíš je dodnes přesvědčený, že tak se má správné dítě vypadat. Karlík tu tedy jen dvě hodiny chodí po továrně, mlčí a na rozdíl od všech ostatních dětí není stavěn před žádné zkoušky, takže nemá v čem uspět či neuspět. Opět se odvolám k Stevardově verzi, kde se Karlík nejprve pokoušel ukrást Wonkovu technologii, aby pomohl rodině - nakonec odolal. Stejně jako ostatní děti před něj byla postavena zkouška odpovídající jeho stereotypizaci chudého dítěte, které chce žít líp, a ve zkoušce jako jediný uspěl. Burton tohle nepochopil a prostě jen dvě hodiny blbne s postavami, které jsou trestány za to, že se nějak projevují a hlásí s k nějakému aktivnímu stylu života. Karlíkovo neprojevování, vyprázdněnost a nevýraznost jsou pak předkládány jako vzor - což je fakt hrůza.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Kdysi jsem viděl sprostý camrip, takže poprvé jsem si vlastně Karlíka vychutnal až teď. Burton umí tu stylizaci parádně, navíc to stíhá být dost vtipné, no a Depp kdysi v těhle polohách ještě tak nepřehrával - takže v tomhle taky dobrý. Navíc přes tu barevnost a podivnost je v Karlíkovi dost jednoduché a sympatické poselství.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Dětská kniha Roalda Dahla Charlie a továrna na čokoládu se dočkala již v roce 1971 filmového ztvárnění, kdy továrníka Wonku ztvárnil Gene Wilder. Po úspěšných dětských fantasy filmech v 90. letech a počátku třetího milénia se začali hlavouni velkého studia zajímat o jeho remake, respektive novou adaptaci knihy. Ve chvíli kdy o film projevil zájem Tim Burton bylo rozhodnuto, že on je tím pravým. Charlie není ničím výjimečný chlapec. Obývá s několika generacemi maličký chátrající domek na předměstí. Jednoho dne se celý svět dozví, že továrník Willy Wonka ukryl do čokolád pět zlatých tiketů. Nálezci se pak mohou podívat za osobního vedení Willyho Wonky do jeho fantastické továrny, která je již léta uzavřena pro veřejnost. Charlie po čokoládě velmi touží, ale nemůže si jí dovolit, protože rodiče mu jí mohou koupit pouze o narozeninách, které má až za týden. Nicméně šťastnou souhrou okolností čokoládu s tiketem vyhraje a může se vydat s panem Wonkou a čtyřmi dalšími dětmi a jejich doprovody na prohlídku bizarního světa, na jehož konci čeká překvapení. Po víceméně nutné půlhodinové předehře se film dostane do skutečně mimořádně vzrušujícího barevného dobrodružství hýřícími hodně zvláštními infantilně úchylnými nápady. Hlavní atrakcí je tady ovšem Willy Wonka v neuvěřitelně ujetém podání Johnnyho Deppa, který si velmi rychle získá diváky na svou stranu. Jeho protiváhou je Charlie v podání Freddie Highmorea, který patří mezi bezesporu nejtalentovanější dětské herce stříbrného plátna. Obrovským kladem je ovšem ještě hudba Dannyho Elfmanna, který zvládl s originální bravurou podbarvit taneční výstupy hudbou, kterou by od něj čekal skutečně málokdo. Film Karlík a továrna na čokoládu je možná bizarní, ale nabízí nejen dětskému divákovi dvě hodiny dobré zábavy a poučení. Pozvánku do továrny přijalo opravdu velké množství diváků a celosvětové tržby přesáhly půl miliardy dolarů.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Tak tady mě Tim Burton náramně potěšil. Kouzlo filmu sice tkví výhradně ve stylizaci a aranžování jednotlivých scén a nelze ho vystřelit mezi elitu jen proto, že je božsky ozvučen a krásně vypadá, ale té nefalšované radosti z vyprávění a vizuálního experimentování zkrátka odolat nelze. Kdo jiný by takhle poutavě a kreativně dokázal vystavět tak jednoduchý a sentimentální příběh? Možná už jen Jára Cimrman....
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Pěkné, opravdu pěkné ale nic co by mě nějak extra zaujalo.
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
Priznajte sa ,kto to nevidel? Nikto! Veď je to snáď väčšia legenda ako Ukradnuté Vianoce, alebo Ospalá Diera. A znovu sa priznajte - kto videl originál? (Áno tento film je remake) NIKTO! TOTÁLNE NIKTO! Osobne si myslím ,že toto je najlepší film Tima Burtona a najlepší remake aký som kedy videl! 100%
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
10
Kdyby takové byly všechny pohádky...