Pád do ticha

78%
Pád do ticha
Plakát traileru

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Kevin Macdonald je něco jako Olga Sommerová britského dokumentu - mainstreamové, líbivé, silné příběhy zpracované správným způsobem. Respektuju to, ale není to můj šálek, je to tak strašně "samozřejmé", i když s tím není nic v nepořádku.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Ikdyž jsem od začátku věděl jak to dopadne, tak to napětí, které ve mě film způsoboval, bylo neskutečné. Tohle se prostě musí vidět. Pokud možno pod dekou a s pitím po ruce, protože ta šílená zima a žízeň padne i na vás.8/10
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Horolezce nechápu, podle mě to při vší úctě nemůžou mít v hlavě úplně v pořádku, když se na dvou železných skobách šplhají po kolmém srázu 6000 metrů nad mořem. Ale ruku v ruce s tím jde i nesmírný obdiv, protože třeba já bych si něco takového nikdy ani za mák netroufl. A to, s čím se musel vypořádat Joe Simpson, je z mého pohledu jeden z nejsilnějších důkazů odvahy a touhy po životě, o jakém jsem se kdy doslechl. Všechno utrpení jsem snášel skoro i na sobě a v závěru jsem měl co dělat, abych se vůbec ovládl. Joe, jsi borec!

Dodatečné informace

Původní název:
Aggizontas to keno (více)
  • USA Pád do ticha
  • USA Aggizontas to keno
  • USA Kuoleman rajalla
  • USA La morte sospesa
  • USA La mort suspendue
  • USA Snudda vid avgrunden
  • USA Sturz ins Leere
  • USA Touching the Void
Premiéra v ČR:
7. 10. 2004
Země původu:
USA, Velká Británie
Tržby:
13,89 mil. USD (celosvětově)