Oklamaný

74%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Takového parchanta snad Clint Eastwood ještě nehrál. Prospěchář, lhář, manipulátor, sukničkář, "vychcánek" s celkově pokřiveným charakterem. To vše zasazeno do Americké občanské války do dívčího "internátu". Je opravdu skvělé pozorovat Clinta, jak hraje takového parchanta. Vizuál slušný, scénář dobrý. Celkově dobrá práce - 75%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
8
Clint Eastwood je znám především v drsných rolích a to jak ve westernových, tak i v akčních snímcích. Ale co takhle snímek s gotickou romantickou hororovou atmosférou? Je sice fakt, že se dobou příběhu blíží právě k westernům, neboť se příběh odehrává v době války Severu proti jihu, ale tím se to jen dotýká a to ještě velice okrajově. Máme tu dívčí školu, kde chovanky mají z blížící se války přirozený strach a když se objeví zraněný voják John McBurney, který je navíc z řad nepřítele, život se všem přeci jen poněkud změní. Každá je jeho přítomností určitým způsobem vzrušena. Dojde k sympatiím, žárlivosti, pochopení i zradě. Děj si pohrává především se strachem žen, u kterých nelze předpovídat, co u nich kdy čekat. John tak sám neví, na čem vlastně je. Téměř psychotropní atmosféra je vskutku až děsivá. Pocit šílenství a beznaděje je ztvárněn impozantně a dá se říci, že všichni pojali excelentní výkon. V pozici Johna by asi chtěl být málo kdo. U Clinta skutečně role neobvyklá, ale zvládl ji stejně dobře, jako všechny ostatní.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Nulový herecký rozsah Clinta Eastwooda je skvělá volba pro tuhle roli, jejíž nečitelnost je zdrojem napětí, přičemž něco podobného platí pro skupinu žen, které ho obklopují. Příjemně mnohoznačný, špinavý thriller.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
6
Před pár lety jsem na IFFKV viděl Oklamanýho od Sofii Coppoli, ale až nyní jsem zjistil, že se jednalo o remake. nedokáži být tak přesný, jak bych chtěl, protože mezi shlédnutími obou filmů uplynulo asi 6 let, ale řekl bych, že se mi oba filmy líbily zhruba stejně i když každý z trochu jiných důvodů. Tento film mi přišel herecky a dramaticky slabší (méně napínavý) než remake, ale rozhodně byl filmařsky stylovější/zajímavější a v kontextu doby musel být i poměrně odvážný. Rozhodně je to jeden z nejzajímavějších filmů s Eastwoodem v hlavní roli, ale řekl bych, že ho sráží právě jeho herecký výkon. On byl vždycky tak trochu dřevo, což nevadí v případě rolí uměřených drsňáků nebo polohově jednostranných postav. Zde se však nachází ve svízelné situaci a na každou postavu hraje něco trochu jiného, ale já mu to moc nevěřil, protože mi ten herecký výkon prostě nepřišel dost dobrý. Filmu by taky pomohl vztahově propracovanější scénář s důrazem na nuance a mnohoznačnost. Součástí napětí by mělo být to, že divák neví, co od jaké postavy vlastně může čekat, a napínalo by ho, jak se věci vyhrocují v kombinaci s očekáváním toho, jak to celé dopadne. Po shlédnutí by divák mohl více rozebírat, na koho padá vina a co by kdyby... Výsledek však na kvalitativně dobré úrovni udržuje (krom námětu a tématům scénáře) několik filmařsky zajímavých momentů (jako když protagonista maže ředitelce med kolem huby, ale do toho jsou prostřihány záběry na skutečnost).