Vražda na objednávku

79%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Pěkná kriminálka, je z toho cítit stará škola a některé věci jsou trošku úsměvné, na druhou stanu z toho jde cítit i jasná stopa Alfreda Hitchcocka a ta zase dodává snímku mrazivý nádech a tajemno. Vlastě standardní psychologická kriminálka, která se v rukou jedinečného režiséra stává vysoce nadprůměrnou.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
O něco nadprůměrnější epizoda Columba. Hitchcock si tu tolik nehraje a zbývá jen kriminální zápletka a děj bez překvapení a hrdinů, kterým bych mohl držet palce.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Vražda na objednávku je komorní snímek natočený podle divadelní hry a Hitchcock to nikterak nezakrývá. Stejný postup pak Tarantino ukradl do Osmi hrozných. Divadelnost filmu ale vůbec nevadí, protože Hitchcock komorního prostředí využívá naprosto mistrovsky. Přitom ovšem zůstává vtipný, zábavný a místy až morbidně cynický. Grace Kelly jako ohrožená žena je obsazena naprosto perfektně, ale film si pro sebe naprosto krade famózní Ray Milland. Je velká škoda, že Dokonalá vražda neměla lepší scénář, protože Michael Douglas byl rozhodně perfektní volba pro intrikánského manžela.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Tohle přesně Hitchcock uměl jako nikdo jiný. S minimem technických prostředků, s jednoduchým motivem a s několika málo excelentními herci dokázal zplodit mistrovský psychologický thriller, který si své mohutné tempo pramenící již v úvodním rozhovoru drží bez jakýchkoli režisérských nebo scénáristických výkyvů. Přestože film musí skončit jediným možným způsobem, Hitch dokázal nemožné - strhnout diváka do takové míry, že na nějaké chystané finále až do jeho nástupu ani nepomyslel. Kdo by také chtěl, aby taková nádhera někdy skončila? :))
avenis
avenis
8 056 bodů
9
Konverzační detektivka natočená poněkud divadelním způsobem. Vynalézavé salónní kriminální drama, v němž hrají klíčovou roli záměny patentních klíčů a ostře nabroušené nůžky, patří mezi ty Hitchcockovy snímky, jejichž napětí pramení z výborné informovanosti diváka. Krásná Grace Kelly a nebezpečný Ray Milland, který zosnoval plán, jak se zbavit své nevěrné ženy. Na radu Grace upustil AH od požadavku, aby si na sebe oblékla župan a jde zvednout telefon pouze v noční košili, což byl v té době poněkud intimní prvek. AH bylo 55 let. (2014)
Jamie76
Jamie76
4 272 bodů
8
Dobrá klasika, zajímavý a napínavý případ
kawa
3 388 bodů
6.5
Slabý kriminální film od Hitchcocka, kde se vlastně se nic neděje a pointa je v jednom klíčí, slabé herecké obsazení, a také český dabing s Donutilem.
Edward
Edward
2 481 bodů
9
9/10