Zrození národa

65%
Zrození národa
Plakát traileru

První polovina filmu, který  vychází z knih Thomase Dixona, začíná před občanskou válkou a vysvětluje, jak na území Spojených států vzniklo otroctví, a líčí dějiny otrokářství před vypuknutím občanské války. Ku Klux Klan je ve filmu líčen jako organizace, která dokázala na americkém Jihu zabezpečit pořádek a spravedlnost.

Film dále vypráví příběh dvou rodin, jedné z amerického Jihu (Cameronovi), druhé ze Severu (Stonemanovi), vzájemné lásce dcer a synů těchto rodin. Důležitým momentem je konec války a poválečná rekonstrukce Jihu, kterou film líčí jako pomstu Severu. Na otroky a jejich abolicionistické podporovatele film pohlíží jako na destruktivní síly. Moc na Jihu získávají dokonce i černoši, propuštění otroci. I řada lidí ze Severu, včetně mladého Stonemana či některých bývalých vojáků Unie, s tímto stavem nesouhlasí a jsou jim bližší trpící bělošští Jižané.




Recenze: Zrození národa

Kinobox.cz
75%

Praotec výpravných velkofilmů prošlapal cestu nejen mnoha úspěšným hollywoodským projektům, ale i samotnému vývoji filmové řeči. Ohromující dílo dnes může působit naivně, jeho ideologická zrůdnost se však do amerického kulturního povědomí zaryla velmi hluboko.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
První velkofilm ještě z dob němé éry striktně rozdělený na dva díly. První se odehrává v době občanské války nazvané 'Sever proti jihu', a druhý se už zajímá o dění v rámci rasové problematiky a přesvědčení. A právě onen druhý díl je do dnes nemalým trnem v oku. Motto filmu sice uvádí, že snímek nemá za cíl odrážet žádnou rasu či lidi, ale tak, jak je to prezentováno, z toho ční pravý opak. Samozřejmě že se jedná o lidi s tmavou pletí a o jejich práva. Jenomže když se to všechno odehrává dle známého přísloví: "Podej pomocnou ruku a utrhnou ti ji celou!", není se čemu divit. Ne nadarmo se o tomto snímku říká, že má ohromnou propagandistickou náturu, za kterou by se právě nemusel stydět ani v dnešní době. Všechny zvýrazněné události mají svoji příčinu a svůj důsledek. A není samozřejmě také od věci, že každý si dané skutky vyloží po svém. Ale to už je takový osud politických a propagandistických snímků, ať se jedná o cokoliv.  Po technické stránce je však natočen dobře a i pro dnešní filmaře může být v mnohém inspirací. David Wark Griffith to měl o to složitější, že si musel vystačit bez zvuku. Přesto dokázal ve vyjádření potřebných věcí doslova nemožné. Dnes si už něco takového bez patřičných dialogů neumí nikdo ani představit. Jestli se jedná o filmové mistrovské dílo je však diskutabilní, neboť později vzniklo podobných snímků s ohromnou výpravou mnoho a neméně kvalitních. Tento je však první a to mu nikdo nikdy nevezme.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Griffitova posedlost tvořením velkých filmů je chvályhodná, ale musel tak přeplácat i délku? Pochybné poselství raději ignorovat.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Právoplatný král a předchůdce všech výpravných hollywoodských velkofilmů (kdepak Jih proti severu nebo Ben Hur), který v rozmezí 190 minut poutavě a bez zaváhání ukazuje a zároveň předvídá, jak má a jak bude klasická narace vést a neustále udržovat divákovu pozornost. Hlavně práce s mizanscénou a křížovými střihy je dovedena k dokonalosti a závěrečná hodinka, kdy příběh rovnoměrně graduje na třech vzájemně propojených frontách, je pak čirým příkladem nestárnoucí režisérské geniality. Bezpochyby největší a nejinspirativnější dílo prvních dvaceti let kinematografie, a už jako takové si vysoké hodnocení prostě zaslouží.

Dodatečné informace

Původní název:
The Birth of a Nation (více)
  • USA Zrození národa
  • USA The Birth of a Nation
Premiéra v ČR:
9. 2. 2023
Distributor:
Film Europe
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,1 mil. USD
Tržby:
11 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Zrození národa