Proposition

71%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
0
Nepamětihodné
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Costnerova Krajina střelců naruby skrze notně špinavější okuláre. Komorní, drsná, upocená hra o pomstě na silně emocionální poloose, jednoduchá, přitom obrovsky silná - jak formou, tak i obsahem. Hluboké životní vystřízlivění, v němž je "rodina nade vše" podřízena heslu "jsou věci, které je třeba udělat". V prostředí zaprášených prérií a desperát se zkaženými zuby to za asistence Caveova hudebního podkresu chutná jako měsíc proleželý utopenec s horou cibule. 85%.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
8
Po neuvěřitelném zážitku jakým pro mě byl film Země bez zákona jsem se musel podívat i na tenhle film. Skvělí výběr herců, vynikající scénář a neuvěřitelně autentické prostředí. Spolupráce Johna Hillcoata a Nicka Cavea se mi začíná líbit čím dál tím víc. Jen tak dál, pánové, těším se na vaše další věci..
Ombak_Penari
2 764 bodů
8.5
Proposition je asi nejzajímavější novější western, který jsem v poslední době viděl. Musím ale říct, že jsem měl docela potíže to dokoukat. Především pro celkovou pochmurnost filmu. Prostředí australského vnitrozemí, jak je zde vylíčeno, je naprosto úděsné místo pro život. Vedro, horký vítr s pískem, vyprahlá krajina, prach a špína, mouchy, hnijící mršiny koní a všudy přítomná hniloba a puch. Člověku se při představě života v takovém místě dělají mžitky před očima a je mu mdlo. Prostě navozená atmosféra prostředí filmu je zvládnutá skvěle a nelze ji ignorovat, působí na diváka mocně. To je veliké plus. Do tohoto prostředí vstupuje příběh, jehož hrdinové nejsou úžasní lidé či drsňáci s úžasnou muškou a tak podobně. Prostě lidé, na které si musíte udělat názor sami a kteří jednají v souladu s drsností života v této krajině. Vesměs jsou všichni stejně málo sympatičtí jako krajina sama. Zkrátka, zapomeňte na archetypální hrdiny divokého západu, stříbrná jezera či malebnou divočinu. Tady jde o přežití v prostředí, které je asi tak příjemné pro život jako hromadný hrob. Tady není čas na hrdinství. Vřele doporučuji všem fandům westernu či fandům neortodoxních snímků.
skylark13
skylark13
2 084 bodů
6
Největší pochvalu si určitě zaslouží hudba, ale příběh o složitém návrhu, není zrovna moc strhující a samé filozofování taky zrovna moc nepomáhá tempu, avšak za tu neobvyklou surovost a brutalitu stojí snímek za jedno podívání.
farb
farb
2 064 bodů
9
Perfektně pomalý, drsný, špinavý, propocený a krvavý (ne)western.