Znamení čtyř

66%
Znamení čtyř
Plakát traileru
Za známým detektivem Sherlockem Holmesem a jeho přítelem a kolegou doktorem Watsonem přichází slečna Mary Morstanová. Její otec byl za potlačování povstání původního obyvatelstva v roce 1856 u města Agra důstojníkem britské královské armády v Indii. I když mu na malárii zemřela manželka a plnoletou Mary poslal zpět do Anglie, sám zde zůstal, aby získal plnou penzi. Své dceři však psal pravidelně každý týden. V létě 1881 ji otec konečně oznámil, že na konci roku do Londýna určitě přijede. Na smluvenou schůzku 3. prosince ale nepřišel. Pak už ho nikdo nikdy neviděl. Od té doby jí každý rok ve stejný den poštou přichází krabička s nádhernou perlou. Neví ale, proč a od koho je. Letos místo balíčku přišel dopis s podivným pozváním. Mary chce, aby Holmes s Watsonem šli na schůzku s ní. Věří, že odhalí nejen záhadného dárce perel, ale i tajemství zvláštní mapy podepsané čtyřmi muži, kterou našla v zavazadlech svého otce...



Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
čistokrevná kriminálka, čistokrevný Sherlock. Má to děj, má to zápletku a případ je dostatečně propletený. Hlavní představitel mi není sympatický, možná k tomu přispěl i dabing. Atmosféra staré anglie je téměř dokonalá, ve filmu nejsou hektolitry krve, ani Sherlock není cirkusový kaskadér a polobůh, jako v nových příbězích. Takže jako čistokrevná kriminálka OK.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Příběh Sherlocka Holmese 'Znamení čtyř' je jeden z několika málo velice známých povídek nejčastěji filmovaných. Tentokrát je snímek součástí série z konce osmdesátých let, ve kterém si Sherlocka Holmese zahrál Jeremy Brett a doktora Watsona Edward Hardwicke. Považuje se za nejvěrnější filmovou adaptaci dané literární předlohy od autora Arthura Conana Doyla, ale to mohou posoudit jen čtenáři. Snímek obsahuje typický britský šarm, jiskru tajemného případu, typický holmesovský důvtip a patřičnou ctižádost. Děj neoplývá lecjakou složitostí a naopak diváka nechává proplouvat ve svém vývoji. Je vcelku atmosférický a tajemný, ale bohužel selhává napětí. Jedná se o první film série s novými představiteli, což pro diváky ve své době znamenalo si na ně zvyknout. Jako obyčejná televizní odpočinková detektivka s nejslavnější detektivem všech dob je snímek přínosný a nezdá se, že by na své atraktivně nějak ztrácel.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Předlohu od Sira Doyla jsem nečetl tak nemůžu srovnávat, ale myslím, že tento snímek je celkem zajimavý, i s celkem zajímavou zápletkou. Jediné co se mi zde nelíbilo je ten Holmes. Jestli ho Doyle takhle popisuje i v knihách tak budiž, ale možná je to tím hercem co ho hrál, to jeho arogantní chování mi lezlo na nervy a ten jeho vzhled ještě víc, ale asi to byl účel, ale i tak sem mu na chuť nepřišel. Jinak ostatní obstáli celkem dobře.

Dodatečné informace

Původní název:
Podpis čtyř (více)
  • Velká Británie Znamení čtyř
  • Velká Británie Podpis čtyř
  • Velká Británie Podpis štyroch
  • Velká Británie Sherlock Holmes: Znamenie štyroch
  • Velká Británie Sign of Four, The
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění