Zem spieva

74%
Filmová poema, zachycující lidové obyčeje, hry, obřady, tance či slavnosti spolu s proměnami přírody od jara do podzimu v horách na Slovensku na počátku třicátých let. Etnografický snímek vznikl na popud Matice slovenské za přímé podpory prezidenta ČSR T. G. Masaryka. Originální negativ filmu shořel při požáru zlínskych filmových ateliérů v roce 1944. Ze zachované nekopmletní verze byly následně v roce 1945 vyrobeny dva double negativy, v roce 1983 přidána nová nahrávka původní hudby skladatela Františka Škvora a do filmu byl zařazen také původní úvod se záběry Prahy.


Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Plicka byl vizionář, dokázal v pravou chvíli zachytit mizející svět lidových obyčejů, svátečních i každodenních rituálů a lidových zpěváků a muzikantů. Svatý grál všech folkloristů a etnologů, které zajímá Slovensko. Film se nedochoval v originále, byl sloučen ze dvou částečných kopií. Československý Alan Lomax v akci.
Fingon
16 886 bodů
6
Povšimněte si prosím, že většina zdejších nadšených komentářů je ve... slovenštině. Na této etnografické studii se už hodně podepsal čas. Přestože jsou některé záběry i dnes hodně působivé, celek už hodně zastaral.

Dodatečné informace

Původní název:
Zem spieva (více)
  • Československo Zem spieva
  • Československo Die Erde singt
  • Československo The Earth Sings
  • Československo The Singing Earth
Premiéra v ČR:
27. 10. 1933
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění