Úsvit mrtvých

77%

Komentáře a recenze 39

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8
Film,kterým na sebe Zack Snyder upozornil a dal jasně najevo,že se s ním musí do budoucna počítat. Napínavá a místy i zábavná podívaná na které se jen těžko hledají chyby. Prostě povinnost pro každého kdo miluje zombie filmy,protože právě tento kousek splňuje vše co si správný fanda žádá.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Podařený zombárna, původní verzi js neviděl, ale určitě si najdu čas i na originál. Tohle je sympatická jízda plná slušné akce, ale i uvolněných humornějších scén. Film občas zklouzne k béčkovým scénám a za mě mu chybí alespoň jeden výraznější hrdina, přesto je to dobrá podívaná.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
V rámci žánru se jedná o absolutní vrchol. Kamera je perfektní, střídá filtry a odstupy a film je opravdu strašidelný. Zack Snyder navíc přichází s celou řadou nápadů a vtipných odkazů pro fanoušky žánru. Titulková sekvence hraničí s genialitou a použití hudby Johnnyho Cashe je prostě famózní. Stejný postup použil Breck Eisner u horroru Podivní. Úvodní scéna doslova bere dech a inscenování scény v útěku v autě ála videohra má pořádné grády. Samotný film nemá slabých míst, kombinuje drama, akční film a černočernou komedii – střelba na Burta Reynoldse mi doslova vzala dech. Herecké obsazení je bezchybné. Režisér si vybral talentované herce, kteří uspěli i ve vážných seriózních filmech a přitom jsou levní:-). Filmu tak nevévodí jedna postava, ale je kladen přece jenom největší důraz na Ane (Sarah Polley), která uspěla v dramatu Můj život beze mne. Film si na sebe několikanásobně vydělal a zahájil kariéru Zacku Snyderovi. Baví a moc!
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Příběh je sice z velké části převzatý z originálu, ale jinak bych se ani do nějakého srovnávání nehrnul. Přeci jenom oba režiséři jsou z trochu jiného těsta- Romero je tvůrce klasických vyvražďovaček a zombie filmů zaměřených hodně na napětí, zatímco Snyder je popkornový fanoušek a akční fanatik, jenž si dělá vše podle svého. Nicméně kdybych si měl vybrat mezi originálem a remakem, vybral bych si paradoxně právě Snydera a spol. Romerovo dílo bylo totiž přeci jen trochu volnější, méně odvážné a v některých chvílích šíleně nevěrohodné. Vzpomínám si, že ti zombíci se tam ploužili, jako by měli v zadku zaraženou dlouhou a na konci zahnutou trubku. To zde je to už jiný kafe, Snyder uplatnil svůj talent na spojení zábavné akce s temnou atmosférou a jeho postapo vize je mnohem efektnější, modernější a pro diváka dnes jednodušše přitažlivější. Navíc děj má docela smysl, postavy se chovají věrohodně a přesně vyvážená režie udržuje pozornost i ve chvílích, kdy tempo povolí a krvelačné zombie nejsou na pořadu dne. Rhames je cool, ostatní herci postačující. Snyder stvořil nádhernou poctu žánru, trochu krvavou, atmosférickou a hlavně nesmírně zábavnou. Romero by měl být pyšný..
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Snyder vzal Úsvit mrtvých z roku 1978 od George A. Romera a dodal moderní pojetí. Intenzivní podívaná, kreativní záležitost a především dokonalá práce s atmosférou. Snyder přitom do zombie žánru nutně nepřináší něco dvakrát objevného a dá se snadno argumentovat, že z toho Zack mohl vydrápat víc. Jenomže pořád je o stylový režijní debut Zacka Snydera. Ten už na samotném počátku uměl předvádět impozantní akční sekvence a především neskutečnou práci s vizuálem. Sociální přesah Romerova originálu byl sice ten tam, Snyder přesto dodal stylovou podívanou.......
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8
Dokonalý remake. Napínavý. Zajímavý. Koukatelný. Skvělé masky. Jen ti zombíci by nemusely tak rychle běhat jako by byli ''živý''
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
7
Řada cool nápadů - porod, obsazení, komunikace přes cedule. Ale stejně jako každý apokalypsa snímek, tak i díky TWD už působí přeci jen překonaně. Tehdy by se z toho mohlo šílet, dneska je až divný, jak laxně k tomu přeživší přistupují. 70%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Málo kdy mě film dokáže tak nehorázně chytnout. A přestože jsem původní film neviděl, jedná se o výborný horor, který stále dokáže překvapovat a udržet pozornost diváka až do konce.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
snyder je poslednou dobou kritizovany za uplne kazdu vec (uvidime ako si poradi s novym supermanom) hlavne vdaka svojmu masturbacnemu stylu (i ked nie je to tak otrasne ako poslednou dobou u baya)... to vsak neplati u jeho filmovej prvotine, ktora ma nielen vynikajuci start (pred-titulkovy uvod je absolutne genialny, hlavne apokalipticky zaber na zombie spust pred domom) ale dokaze si udrzat tempo pocas celeho filmu, ktore je skorej akcne ako zombie hororove aj vdaka rychle behajucim a dravym zombiem, skvelej videoklipovej kamere a nadupanemu strihu... 100 minutova injekcia cisteho adrenalinu...
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
0
Stupidní, někdy až otravnej film. Netoužím po sympatických hrdinech. Spíše si užiju sledovat bandu roztodivných retardů, kteří se kvůli vlastní zhovadilosti dostanou do bizarních a humorných situacích. Zde postavy sympatické nejsou, ale zábavné taky ne. Jsou pouze nezajímavé a otravné, čemuž by se každý scénárista měl vyvarovat, protože filmy jsou o lidech pro lidi a takové charaktery film jen kazí. Každopádně chybí silné postavy, na nichž by tento schématickej film mohl stát dost na to, aby si ho divák mohl užít - nikoli se jím pouze prokoukat. Možná bych neměl být tak obecný, když hodnocení je skoro na 80%, ale budu, protože mám přeci srovnání s Braindead, Planetou Teror nebo i tím Zombielandem. Před rokem jsem viděl Snyderovu Army of the Dead, což je o něco zajímavější film, než toto, ač stále odpad a má tu na databázi hodnocení 52%. Tvrdím tedy, že hodnocení tohoto filmu objektivní není. Viděno 2x. Jednou v 17, jednou ve 23 letech a nuzný dojem jsem z toho měl vždy stejný. Tvůrčí hravost není dostatečná. Uměle budované drama nevytváří dobrý dojem. Občas to, co je zobrazováno kamerou příliš nesouzní s tím, co se má odehrávat podle scénáře. Některá dění zase nedává žádný logický smysl a celé to šustí papírem. Ke konci, kdy se tempo zrychluje a situace začne být pro postavy náročná, je film otravnej i po stránce technického zpracování (zběsilej střih).