Zběsilost v srdci

72%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
U Lynche někdy nevím, jestli je jeho film jen divný, nebo i něco víc. U Zběsilosti v srdci po tom ale pátrat ani nechci - je to prostě perfektní road movie a romantika v jednom. Nechytlo mě to sice bezvýhradně, ale zážitek je to nepochybný.
lamps
lamps
15 150 bodů
7.5
Hodně jsem se obával, co mi David Lynch zase naservíruje. Podle námětu mi ale připadalo, že z tohodle filmu žádný myšlenkový mišmaš snad vzniknout nemůže, i když u Lynche člověk vážně nikdy neví. Každopádně dostalo se mi opět strašně divného filmu, s divnými postavami, divným příběhem a vyloženě divnou a nepříjemnou atmosférou, která na mě ještě dlouho po skončení doléhala. Jenže divný může znamenat i originální, zajímavý, poutavý, tísnivý, kultovní.. A přesně takhle já Zběsilost v srdci vnímám. Je to další netradiční Lynchovina pro náročnějšího diváka, která ale má své kouzlo a výbornou režii, díky níž je tentokráte všechno to zvláštní a mystické jen ku prospěchu věci. A navíc má i skvělé obsazení v čele s mladým Cagem, pružnou Laurou Dern a odporně slizkým Willemem Dafoem, na jehož slovní svádění asi jen tak nezapomenu, i když bych docela chtěl. Lynch rozhodně umí, mrzí mě, že pro jeho "mindfuck" skvosty už takové pochopení nemám..
Standa.
Standa.
6 180 bodů
6
Můj první problém s tímhle filmem je ten, že jsem nejprve četl knížku. Druhý a daleko větší problém je režie Davida Lynche, kterému nemůžu přijít na chuť, ani kdybych se rozkrájel. Třetí problém je nejzásadnější, protože se jedná o konec. Ten byl v knize tak uvědomělí a pochopitelný, kdežto ve filmu to je jenom nudný "happyendovský" patos. Jediné co bych mohl pochválit je obsazení a tvrdá hudba, která skvěle doplňovala některé scény.
mojmir.sedlacek
6 030 bodů
10
No co dodat, prostě Lynch... na Twin Peaks či Mulholland Drive to sice nemá, ale stále je to perfektní snímek. Zamilovaná dvojice projíždí krajinou a potkává spousty zajímavých postaviček. Klasická road movie, jak je mám rád. Navíc obohacená o Lynchovu režii, kde mi ani jeden jediný záběr nepřišel zbytečný a u žádné scény jsem se nenudil, což se mi teď nějakou dobu nepovedlo...:) Hezké herecké výkony (až na Willema Dafoea, ten byl odporný opravdu monstrózně) a tradiční lynchovské vsuvky jsou samozřejmostí. Děkuji, mistře. 90%.
sporkaska
sporkaska
2 358 bodů
3.5
Tento „postmoderný“ gulášek žánrov mi veru ničím neučaroval. Je plný kontrastov, stupídnych dialógov a afektovaných hereckých výkonov. Možno ho síce považovať za nevšedné dielo, v ktorom Lynch umelecky servíruje ukážky predstáv a snov, ovšem ja asi nikdy nebudem fanúšik týchto filmových excesov.
Miller
Miller
2 220 bodů
10
"Tento oblek z hadí kůže je symbolem mé indivinduality a víry v osobní svobodu!" Ač se nemusí napoprvé zdát, snímek je vlastně klasický romantický příběh o nikým, ani hlavními aktéry, nepožehnané lásce, která je ovšem velice silná, kontrastní devadesátkový lehce tarantinovský kabát příběhu ale pouze dodává grády, než-li naopak, lehké Lynchovské rysy dělají film zajímavý jak pro jeho oddané fanoušky, tak i koukatelné pro lidi, kteří o něm v životě neslyšeli. Ke skvělému scénáři a režii přispívají úžasné výkony nejen odporného Dafoa, ale hlavně krásné Laury Dern a znamenitého Nicholase Cage, úžasný hudební doprovod a nádherná, vysoce kvalitní kamera. Za mě nejlepší film roku 1990.
beseda
beseda
1 931 bodů
8
Skvělé zakončení letošního festivalu a můj první Lynchův film. Je mi jasné, že tento snímek musel ovlivnit spoustu filmových tvůrců, kteří podobný styl vyprávění používají dodnes. Kromě dvou hlavních hrdinů, mě herecky nejvíce nadchnul a totálně odzbrojil Willem Dafoe. Krásně ujetá jízda. 80%. MFF KV.
mattesak
1 205 bodů
10
Náramně mě bavilo řádění dua Cage - Dern, v němž lze vystopovat naprostou oddanost roli a bláznovství zamilovaného páru. Je to film především o lásce, ale ani tak neztrácí nic z Lynchova rukopisu (spousta divných rolí, replik a scén). Po druhém shlédnutí mi snímek vehnal do očí slzy - asi ani nedokážu vysvětlit proč.
Veronika Rada
Veronika Rada
858 bodů
10
kdo má rád Davida Lynche, ten tento film bude milovat. Zběsilost která se filmem táhne jako červená nit a osvědčení herci kteří ladí s Davidem jako Elvis s rock and rollem, jsou potěšením pro oči i uši.
Wasper
Wasper
225 bodů
3
Dobré byly hlášky (to je bohužel asi tak všechno), jinak prakticky o ničem. Některé scény strašně nudné (u TP jsou tyhle "mimo" scény fajn, jelikož je to seriál, ve filmu to na mě nefunguje). Plusem jsou docela dobré herecké výkony, ale pro mě trochu přehnané. Vlastně mi bylo úplně jedno, co se s hlavními hrdiny stane, tak mně byli nesympatičtí, vůbec mě nezajímalo pokračování děje. Naštěstí příchodem Dafoea to trochu ožilo. PS David je prostě úchyl jak v dobré, tak i negativním smyslu. ... for me it's a symbol of my individuality, and my belief in personal freedom.