Zardoz

57%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Zardoz je jeden z těch filmů, o kterých každý ví, ale málokdo mu je ochotný věnovat skoro dvě hodiny času. Dává to smysl, protože je nevyhnutelné se v té postapokalyptické drogové halucinaci ztratit. Zároveň to ale není pitomý film a jeho svéráznost nezapře schopné tvůrce, kteří ozkoušeli tuhle slepou větev kinematografie. Neuspěli, neselhali, rozhodně dosáhli, co říct jiného, jedinečného estetického zážitku.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Ačkoli si sám nejsem jistý, jak se k němu postavit, dovolím si Zardoz nazvat vizionářským dílem hodným pozornosti. Může se sice stát (je to vlastně pravděpodobné), že se v úvodu zasmějete a přepnete na Výměnu manželek, ale já osobně jsem byl neopakovatelně okouzlen - dějí se tam divné věci a řada scén vypadá jako dražší pornofilm s dominantním, teple oblečeným hřebcem, jenže Boorman dokazuje filmařské kvality a vytváří okázale pohlcující svět, za jehož lacinou slupkou bují stovky zajímavých myšlenek a sebevědomá vize budoucnosti, která po rozpletení nepůsobí zase tak blbě, jak se zpočátku zdá. Byl jsem vážně zvědavý, jak se to vyvrbí, a poslední scéna mě definitivně přesvědčila o tom, že tenhle kult budu opatrně následovat - bez takových originálních úletů od nadaných režisérů by přece byla kinematografie o dost nudnější, stejně jako bez Seana Conneryho, který to i v nejvtipnějším představitelném kostýmu uhrál s velkou grácií. Chápu ale každé hodnocení, takhle zvláštní průsečík mezi brakovou satirou a inspirativně filozofující vizí lidstva si o diverzitu přímo říká. Za mě nějakých 75%, ale těžko říci, zda to ještě nevyzraje (či naopak neshnije)..
slord
slord
3 832 bodů
4
Tak toto mi fakt zavarilo mozog. Neverím, že som došiel až do konca. Film plný wtf momentov, čudných postáv a režisér asi na LSD. Sean Connery je fajn, ale to je asi tak všetko čo môžem pochváliť. Už dlho som pri filme tak netrpel. 3/10
brbla666
brbla666
1 534 bodů
8.5
Poněkud netradiční,ale nesmírně působivý film s množstvím sugescivních scén.
Tamuraa
116 bodů
7
Takhle ujetý film si ctitelé filmu nesmí nechat ujít. Nejlépe pod vlivem nějakých látek, které mění vědomí. I když on sám ten film tyto stavy vyvolává, takže beru zpět. Sean Connery, jak jste ho nikdy neviděli a nikdy neuvidíte. Něco mezi Larou Croft, Merlinem a Obelixem.