Zánik samoty Berhof

78%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Konečně z Brejchové, když už není za krasavici, leze něco jiného než teplý luft. Výborné herecké výkony; nejlepší je citlivá, submisivní, pokorná a zbožná Ulrika, dokonale ztvárněná mladičkou Petrou Vančíkovou, a její otec, prchlivý alkoholik s delirickými záchvaty vzteku (životní role Ladislava Křiváčka). Skvostně podaný je přerod Ulriky od důvěřivosti k až mateřskému ochranitelství vůči Erikovi a k ztrátě respektu jak před nedospěle hulvátskými werwolfy, tak před podivnou jeptiškou. Katarze je krutá a očistná. Opus magnum Jiřího Svobody - s nelehkým scénářem Vladimíra Kornera se popasoval skvěle.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Pěkný film, ale na kolena mě nedostal. Kladně hodnotím hlavně autentické prostředí, doslova jsem věřil, že je to točeno v roce 1945. dobré herecké výkony, místy je ale film zdlouhavý a zmatený. Film působí depresivně což ale do této doby patří, takže to spíše vítám. Tento film si určitě znovu nepustím, ale kvalitu hodnotím slušnými 70%.
avenis
avenis
8 145 bodů
7
Tak nějak to asi bylo... krutá poválečná doba, kdy vymizel soucit a lidskost. Zůstal jen zvířecí pud přežít za každou cenu. Kdo viděl Noc nevěsty (jako já dnes), musí uznat za tuhle jeptišku zahrála Brejchová mnohem realističtěji než tu první. Zbytek osob i děje považuji za dokonale (bohužel) pravdivé. (8.11.2020)
Pas
Pas
6 225 bodů
7
Oficiálně je uzavřen mír, ale v horských oblastech se dosud místy bojuje. Zapomenuté skupiny fašistů se snaží dostat přes hranice do bezpečí. Ústup doprovázejí akce pomsty, neváhají zabíjet vše živé, co jim stojí v cestě. Do pohraničního kraje pod Jeseníky přišel syrový podzim a s ním i obavy z následující zimy. Četníci a vojáci nabádají obyvatele horských usedlostí ke zvýšené opatrnosti, neboť se zde potloukají skupiny Wehrwolfů. Na samotě Berhof ovdověl český hospodář Habirk...To je úvod děje snímku Jiřího Svobody který velmi působivě přenesl na plátno knihu Vladimír Körnera.Opakování matka moudrousti a tak není od věci si snímek pustit i po mnoha letech, kdy se nám jako houby po dešti objevují filmy kdy příčina i důsledky II. světové války jsou líčeny zcela obráceně aneb o hodných Němcích a zlých Češích.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7
Drsné, tvrdé. Svobodův asi nejlepší film, za "bolševika" nečekaný snímek v kinech. Brejchová vynikající.
Ombak_Penari
2 764 bodů
9
Nic naplat, tohle v našich končinách prostě funguje dobře. Jak se vypráví tragický příběh z válečných nebo poválečných let, tak to většinou dopadne skvěle. Na tragickej život my jsme prostě machři. Nejvíc jsem si užíval ohromě sugestivní atmosféru snímku, ta atmosféra opuštěné samoty uprostřed hor a hlubokých lesů je vysloveně svět sám pro sebe, totálně popírající existenci civilizace dole pod horami.