Smrtihlav

74%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 749 bodů
7
Pěkné sci-fi se zajímavým scénářem a depresivním nočním lookem. Zmar a bezradnost lidí, kteří jsou ovládaní nadřazenou mimozemskou civilizací přenesen dokonale a s troškou nadsázky je to podobné Matrixu. Na 25 let starý film jsou efekty dobře zvládnuté a film ve mě zanechal dojem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Dá se říci, že se jedná o originální a velmi zajímavý snímek začínající jako noir pozvolna se vyvíjející ve scifi. Takže z toho nakonec vznikne něco jako noir-scifi drama. Příběh začíná trochu matoucí postavou Johna Murdocha, který ztratil paměť. Sice se nedozvíme jak a proč, ale to je vedlejší. Děj tak vede k nečekané cestě vedoucí k různým odhalením daných skutečností. Vize je stylová a hodně temná. Pro jedinečný zážitek je potřeba vše řádně uchopit k pochopení věci, zvláště co se týče jednání obyčejných lidí v nadpřirozených situacích. Jestli se jedná o jeden z nejlepších snímků svého žánru je na diskuzi. Mnoho na diváka zapůsobí, ale určitá složitost vede k nepochopení. Snímek je však natočen dobře. Obsahuje surrealistické prostředí a kostýmy. I ta technologie je impozantní a takřka gotická. Není co víc dodat. Své místo ve vyšším postavení si to jistojistě zaslouží.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Pěkné, bizarní, zajímavé. Originální sci-fi, které si zaslouží srovnávat s Matrixem, což samo o sobě něco znamená.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Matrix už nikdy nebude tak "neotřesitelný" jako po shlédnutí Smrtihlava, kterému je opravdu hodně podobný. Atmosféra Dark City vynikající, stejně jako herci - asi nejvíc to tady táhne Kiefer, který pár let před svým kultovním Jackem Bauerem vystřihl nezapomenutelnou (boužel ne tak známou) roli..8/10
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
A pak že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Jestliže původní Proyasova Vrána byla temná, depresivní, zajímavě stylizovaná a příběhově "nevšední", o Dark City to vše platí v podstatě dvojnásob. Velmi pochmurná a nepříjemná vize světa ovládaného plešatými mimozemšťany, kteří jsou alergičtí na světlo, umí ohýbat fyziku ve svůj prospěch a mají motiv, který i po delším zamyšlení nepůsobí nelogicky a nesmyslně. Samozřejmě, single hrdinu předurčeného k provedení revoluce a poražení neporazitelných už jsme párkrát viděli, ale pokud je vše okolo natolik vkusně načančané, promyšlené a neokoukané, malé klišé nikdy nemůže uškodit. A Jonesův soundtrack nemá v rámci žánru chybu :))
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
4
Dobrá myšlenka ale jako celek hodnotím podprůměrem.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Není naivní věřit, že dodá Alex Proyas i průměrným scénáristům trošku toho šmrcnu a bude z toho další pecka. Režisér vynikajícího adaptace Asimovovy povídky Já, robot a kultovní gotické revenge story Vrána ve Smrtihlavovi opět zvládá v čem je nejlepší, totiž budování atmosféry a světa. V tomhle ohledu se i na Smrtihlava s radostí dívá.. Tmavý, chladnokrevný svět, ve kterém se probouzí hlavní hrdina John a zjišťuje, že si nepamatuje kdo je, ani co tady dělá. Akorát, že cesta za zodpovězením těchto otázek bude poněkud složitější, jelikož po něm jde zákon, který si myslí, že je to masový vrah. Copak může mít někdo takový pech.. Pomalu do sebe zapadající skládačka, jaká má možnost vyběhnout s divákem a nutit ho pochybovat o všem, co vidí. Akorát, že dost těžko strhává svým tempem a vyloženě neodměňuje diváka, naopak z něj ve finálním rozuzlení opět dělá trošku hlupáka.. 60%
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Jeden z nejinvenčnějších a originálních filmů co jsem poslední dobou viděl, opravdu milé překvapení a tenhle skvost by si zasloužil lepší hodnocení, ale na druhou stranu se nijak zvlášť nedivím, že z tohoto obtížněji stravitelného veganského delikatesu se masová hitovka nestane. Je to trochu silnější šálek čaje pro ty co dovedou opravdu vychutnávat.
KajlQ
KajlQ
221 bodů
8
Alex Proyas je kinematografický bůh scifi vizuálu a temné atmosféry a tímto snímkem se u mě zapsal pod kolonkou oblíbení režiséři. Už předtím mě potěšila jeho Vrána, která má téměř identický vizuál a kulisy. Narozdíl od Vrány má Smrtihlav (což je asi jeden z nejhorších překladů, jelikož to nemá s filmem vůbec nic společného) propracovanější a lepší scénář. Příběh podobně jako u Vrány běží velmi svižně a tak působí zábavně a ikdyž má film jenom hodinu a půl, bohatě to stačí aby snímek diváku uspokojil. Ten Proyasův podpis je rozhodně znát. Ikdyž je scénář úžasný, má pár mušek, např. nelogické chování některých postav. Celkově celé je to skvěle zvládnuté a všechno doplňuje předkrásná Jennifer Conelly. Když tak Dark City srovnávám s Vránou, tak jsou to po všech stránkách docela podobné snímky a proto ho hodnotím stejně a to 85%.
  • Vizuál
  • Scénář
  • Jennifer Conelly
  • Občas nelogické chování postav