1984

72%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Když jsem film viděl před přečtením knihy, předpokládal jsem, že jde jen o zkratku a ilustraci. Po přečtení vidím, že jde o poměrně věrné převyprávění banálních Orwellových nočních můr, jen očištěné od jejich nekonečné repetitivnosti - takže film vnímám o kus pozitivněji, protože předloha je zásadně horší, než jsem myslel.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Knížku jsem přečetl 2x. Na film se už ale asi znovu nepodívám. Působil totiž na mně jen jako taková obrazová příručka pro lidi, kteří už knížku četli. Chápu, že ji nešlo celou přenést na plátno (ikdyž žádná bichle to není), ale takhle zkratkovitě natočené to taky nemuselo být. 5.5/10
Fingon
16 886 bodů
8
Depresivní, ale předloze se to nevyrovná...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Film, z kterého bude slabším povahám fyzicky špatně je věrnou předlohou fenomenální knižní předlohy z padesátých let, která se stala velmi kultovní knihou. ,,Chcete-li vizi budoucnosti…Představte si botu navěky dupající po lidské tváři.“ Nikoho nešetřící sci-fi Michaela Radforda těží také ze skvělých výkonů Richarda Burtona (Kdo se bojí Virginie Woolfové?,Kleopatra,Dotek medusy) a Johna Hurta (Melancholia, Vetřelec), jehož slavná kreace byla inspirací Anthony Hopkinsovi při ztvárňování Hannibala Lectera. Mimochodem 1984 je Burtonův poslední film a je mu také věnován. Úchvatný je ale také John Hurt, který si pak střihnul s chutí roli hlavního padoucha v comicsové adaptaci V jako Vendeta, která je samozřejmě hodně inspirována 1984. Zvýšený zájem o film a nové vydání snímku způsobila reality show Big Brother, která ve své britské verzi snímek často citovala.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
Výstižná, drsná adaptácia najslávnejšieho Orwellovho príbehu. Tvrdá, necenzurovaná, nesympatická a deprimujúca. Presne ako každé socialistické zmýšľanie...Určite sa tu dajú nájsť nejaké chyby, ale v podstate je to jedno. Nič na svete nie je perfektné...NIČ.
avenis
avenis
8 067 bodů
6
Jak si pořídit parádní depku… Přečti knihu, pusť si film a najdi 5 podobností s naší současností… Knihu jsem si pustila z audio nahrávky a po několika kapitolách jsem stáhla film. Dokončení audia bude následovat. Mrazí mě… Ve filmu je opomenut moment, kdy nezvládnuté děti přerůstají rodičům přes hlavu a rodiče se jich bojí... to už se nám právě děje. Špehování a udávání na facebooku je denní realitou, zatím se jen blokují účty, ale co bude asi následovat? Elektrošoky a převýchova? Antisexuální ligu mladých, zmiňovanou v knize a znázorněnou asexuálně vyhlížejícími ženami ve filmu, už trumflo současné LGBT...A..B..C..D... Ničení slov, neboli old speach versus new speach, to už se taky děje. Mizí nám háčky a čárky, česká slova nahrazují anglické ekvivalenty, kterým rozumí zase jen mladí... A opravy minulosti? Ano, dějiny píše vítěz. Brzo, velmi brzo se Orwellovské vize zcela naplní. Tohle chceme? Fakt?... (10.2.2021)
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Knižní předloha je dílo v prvdě geniální a převést tento Orwelovský majstrštik na plátno vyžadovalo hodně odvahy a ač je to úkol nelehký opravdu se to povedlo. Samozřejmě že kniha je lepší, ale film je taktéž geniálně proveden a atmosféru má, jen co je pravda. John Hurt jako Winston Smith je skvělý a vcelku neznámá Suzanna Hamilton je zde nejen okouzlující i skvěle hrající a srší z ní zvláštní studené kouzlo.
kubas369
4 086 bodů
8
Temné, děsivé, nadčasové a dech beroucí.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
6
Na filmu 1984 mě nejvíce zaujal dokonale dystopický úvod, ale pak přišla na řadu zápletka a s ní i těžká nuda. Dramatický konec přinesl mírné uspokojení, i přes to mi připadala pointa dosti plytká a příliš jednoduchá. Temná atmosféra zapůsobila. Věřím, že kniha je lepší.
waeslly
1 768 bodů
6
V případě, že znáte knihu, četli jste ji a pochopili myšlenku, je tento film vcelku důstojnou vizualizací. Problém ale nastává, že téma a hlavní poselství, které kniha předává, film naprosto nevystihuje. Samozřejmě to ani nelze, nelze totiž 30 min předčítat z Goldsteinovi publikace. Ale film by měl fungovat i jako samostatná entita a bohužel nefunguje. Zejména si představuji, jak někdo knihou nepolíben kouká na film poprvé. Řekl by si: "hmmm fajn postapo" nebo "slušná alternativní realita." Bohužel... To jak reálné to občas je a jak moc by se to dalo přirovnat různým dobám, které se staly nebo se dokonce třeba i dějí, zdravím tě Kime, film pro mne tolik neříká.