1492: Dobytí ráje

71%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
9
Objev Ameriky Kryštofem Kolumbem a jaký to mělo dopad na domorodé obyvatelstvo. Fenomenální snímek Ridleyho Scotta, za kterým konkurenční snímek Johna Glena 'Christopher Columbus: The Discovery' (1992) dosti zaostává. Překvapí Gerard Depardieu právě v roli Kryštofa Kolumba. Zrovna jeho by si před uvedením snímku asi málokdo dokázal v této roli představit. A stalo se a ukázalo se, že to byla dobrá volba. Další trefou do černého byl Vangelis, který svou hudbou snímek povýšil víc než by kdo čekal. Historikové si samozřejmě jako obvykle trhají vlasy nad historickou částí děje, ale v rámci filmového dobrodružného požitku je tento fakt druhořadý. Děj se vyvíjí pozvolna a každé události nechává svůj čas. I když pravda, třeba hrozící vzpouře na lodi se moc prostoru zase tolik nedalo. Tím se může zdát dramatizace krapet nudná a nepatřičná hlavně v rámci absence nějaké té akce. Jenomže o tom ten film vlastně vůbec není. Drsné a místy i drastické scény se objevují až v druhé polovině snímku, tedy v době začínající kolonizace objeveného světa, ale to jen v rámci vjemu samotného Kolumba. Tenhle film je zkrátka jen o něm, čímž je dán ohled převážně na jeho charakter. A tak máme tímto možnost ho vidět jako brilantního, zbožného, výstředního, sebejistého, neodolatelného a přísného člověka. Herecký úkol skutečně nelehký, ale Gérard Depardieu se s tím popral dobře. Až je škoda, že jeho výkon zastiňují překrásné a zároveň fascinující scenérie, kterých tu není zrovna málo. Snímek se tedy více veze na vážnosti než na popcornové zábavě, což mnohé diváky zvyklé na dobrodružství a akci odradí. Těžko říct jak je na tom příběh založený na skutečných událostech. To mohou posoudit skutečně jen historikové, ale po výpravné stránce je snímek realistický a dá se říci, že i dechberoucí. Je to snímek, který svým výjevem může být pro někoho těžko uchopitelný. Po filmové stránce se jinak jedná o skutečné mistrovské dílo, jaké umí vizuálně ztvárnit jen Ridley Scott.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 266 bodů
8
Dělá to hodně ta notoricky známá melodie - to udělá hodně zvlášť pro dlouhodobé dojmy.
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Nechápu, proč jsem si nechal tenhle film tak dlouho proklouzávat mezi prsty. Je to totiž přeci jen úžasný zážitek, jaký se jen tak nevidí. Ridley je neskutečně komplexní a perfektcionistický tvůrce, který se dokáže mazlit doslova s každým záběrem a i zdánlivě nudnou a upovídanou pasáž umí podat velkolepým a podmanivým způsobem. Zde mu k tomu navíc výrazně dopomáhá jednak skvělý Depardieu, který byl pro roli Columba jako stvořený, a potom také Vangelis na vrcholu své kariéry, který chrlí na diváka jeden překrásný hudební motiv za druhým. Pomalé tempo Ridleymu nahrává a ten s ním umí perfektně pracovat, krásné prostředí a celková výprava lahodí oku každého diváka a velké téma myšlenkového střetu se zcela odlišným světem dotváří monumentálnost a epičnost celého filmu. Dvě a půl hodiny je sice dost brutální stopáž, ale užil jsem si je tak moc, jak by to s daným příběhem snad žádný jiný režisér (a skladatel) nedokázal..
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Film který má skvělou režii, celkem fajn výkony (Ano Depardieu je snesitelný), chaoticky a zdlouhavě nepřehledné vyprávění a pranic co by mělo diváka ohromit natož uchvátit. Takhle si film o vyprávění jedné z nejdůležitějších událostí světa nepředstavuju.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Nádherný film, kde na vás opravdu dýchne atmosféra ještě neposkvrněného ráje a pak máte možnost sledovat jak vnitřní peklo "civilizovaného" člověka postupně začíná zasévat peklo vnější, jež si každý z nás jako dědic evropské civilizace nese sebou. Tohle se Ridley Scottovi opravdu povedlo.
Pas
Pas
6 225 bodů
9
Za "velkou louží" Špičkový a naprosto nádherný snímek. Obrazově precizní práce, tak, jak je u Scotta zvykem. Velkolepá výprava, zdrcující kamera,fantastická Vangelisova hudba, brutální akční scény, kdy krev stříká až na kameru. Jen škoda že si neodnesl nějaké ty Oscary. Minimálně za kameru, výpravu či hudbu by si ho zasloužil. 90%
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7
nádherný film, taková americká klasika...
Martrix
Martrix
2 581 bodů
6.5
Tomuto filmu jsem se poctivě vyhýbal skoro třicet let, ale jednou za čas mám masochistické choutky a rozhodnu se ztrestat mozek něčím, co z nějakého důvodu odmítá. Že nejsme na stejné vlně a je to jen další průměrný blockbusterář, mě Scott přesvědčuje posledních asi 13 let. Když jsem ale dokoukal 1492, došlo mi, že po Blade Runnerovi už to byla vždy jeho poznávací značka. Precizní, s důrazem na audiovizuální čistotu a jakousi technickou poctivost, vybírající si příběhy stojící na solidně napsaných postavách...které přetransformuje ve velké a nablýskané kinohity. To samozřejmě není špatně, nejsem nad blockbustery nosohrnující arťák, ale pro mě jsou tyto filmy-příběhy jen velmi málo uvěřitelné. A to přestože jsou často evropské produkce. Není tam nadsázka, není tam hravost...jsou to vážně míněná dramata, která mají to hollywoodské pozlátko(svinítko), kterého jsem za ty dlouhé roky přesycen.
pokladnik
pokladnik
1 601 bodů
9.5
Nečekala bych, že může vziknout takový historický film. Myšleno bez příkras, žádná pohádka a dobrodrůžo, ale syrový, poctivý film. Přijde mi jako pokračování Apocalypta. Co bylo dál když přiběhli k pobřeží a uviděli lodě španělských conquistadorů, kteří si v brutalitě s indiány nezadají. Vyjímečná hudba a filmové obrazy, příběh Cristobaa Colomba dnes oslavovaného a tehdy v nemilosti.
hroufie
1 416 bodů
6
Příliš dlouhé, častá hluchá místa, která sráží neuvěřitelnou měrou jinak kvalitní film.