Stará puška

76%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Krásný snímek a opět se mi potvrdilo, že sedmdesátá léta byla zlatá pro francouzský film. Příběh vojenského lékaře, kterému zabijí rodinu a on se opravdu geniálně pomstí. Tuto roli bych Philippe Noiretovi v době natáčení jako režisér nedal, ale byla by to chyba.. Je vidět, že se mám držet svého kopyta a to jen milovníka filmu a nekecat kumštýřům do řemesla :)
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Jeden z těch filmů, jejichž děj jede na autopilota a divák by měl zřejmě přijímat sugestivní atmosféru. Upřímně řečeno m ito nepřišlo moc nosné a jakmile se ukázalo, že to bude flashbacky naředěná příběh o pomstě, ztratilo mě to.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Francouzský filmový hit o francouzských Lidicích, které ale filmaři galského kohouta natočili spíš jako Ramba. Surový revenge válečný thriller má velkou oporu v dojemné dvojici Noiret - Schneider, kteří se ale ve finále prý v lásce úplně neměli. Na plátně jim to ale sluší velmi. Skvělé scény ze zámku, výborné invenční nápady, kaskadérské efekty, brutální krvavé efekty, a to v době kdy se takovéto filmy ještě moc nenosily. Film je to ale zatraceně smutný.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Pomsta je sladká, francouzština elegantní, Romy Schneider okouzlující a nacisté jsou parta bezcitných bastardů - pokud se vším takto souhlasíte, Stará puška je filmem přesně pro vás. Neprávem zapadlá perla ve francouzské filmové pokladnici, která přitom disponuje snad nejvíce syrovým a autentickým typem akčních scén, jaké si lze v nekomerčně a psychologicky laděném díle vůbec představit. Zároveň přesně ten typ filmového umění, k jakému by se Hollywood nikdy nevzchopil - co do obsahu pacifistický a silně eticky podbarvený, avšak formálně dokonale nezávislý, osobitý, předem nerozluštitelný a vysoce umělecký. Vrcholné pasáže naprosto strhnou a pohltí až mrazivou, místy nepříjemně klaustrofobickou atmosférou (výtečná práce kamery), ale bohužel stojí v dosti nápadném kontrastu s řadou velmi pomalých, nezajímavých a ničím nepřekvapujících scén převážně z úvodní části. Být Robert Enrico trochu svižnější, mohlo se jednat o opravdu výstavně zvládnuté válečné drama - takhle to je "jen" 80%..